Kultur | Guides

Skærmtid med Sylvester Byder: "Cinemateket er et godt alternativ til bare at ligge derhjemme og se Netflix"

Af
Signe Bjørg Granberg
24. november 2023
'Synkefri'
Sylvester Byder i 'Synkefri' / Foto: Loui Ladegaard

Del artikel

Hver uge dykker Vi Elsker Serier ned i en aktuel kulturpersonligheds skærmforbrug. I denne uge bliver vi klogere på, hvad skuespiller Sylvester Byder fra 'Synkefri' ser og lytter til lige nu.

Sylvester Byder er, trods sin unge alder, allerede et etableret navn i den danske filmbranche. Han har medvirket i blandt andet tv-serierne Fred til lands og Drenge, filmene Erna i krig og Smuk og i teateropsætningen af Skam.

Lige om lidt kan danskerne så glæde sig til at opleve ham i rollen som Henrik i Christian Andersens danske drama Synkefri, der har biografpremiere 30. november.

Synkefri handler om den tragiske RF2-ulykke i Hirtshals, der kostede adskillige mænd livet tilbage i 1981. Men filmen er også en fortælling om kampen for retfærdighed og om en familie i sorg.

Foruden skuespillet skriver og instruerer Sylvester Byder også selv små kortfilm og sketches, som kan ses på YouTube-kanalen Voksne findes ikke.

Hvad arbejder du på for tiden?

– Jeg har min egen YouTube-kanal med nogle drenge, hvor vi udgiver små kortfilm og sketches, som vi har skrevet og instrueret. Vi skal lave en julekalender i år, som vi starter optagelser på snart, så jeg er i gang med at lave produktionsplaner og forberedelser til det.

Når nu filmbranchen er, som den er for tiden, må man tage sagen i egen hånd, så det har vi gjort i halvandet år nu. Vi har investeret i ordentligt udstyr som kameraer, lydudstyr og tripods, så vi selv kan producere alting.

Hvilken tv-serie er du optaget af lige nu?

– Lige for tiden er jeg meget optaget af danske hverdagskomedier, som f.eks. Klovn eller Lillemand med Jonatan Spang. Lillemand er en lille "hidden gem", som alt for få taler om.

Jeg synes, det er enormt sjovt, hvordan man kan udfordre hverdagshumoren, og jeg synes, vi kan blive endnu bedre til at portrættere den humor, vi har i Danmark. For vi er altså et sjovt folkefærd!

Hvad er den sidste film, du har set i biografen?

– Jeg var inde at se Basketball Diaries for nylig i Cinemateket med nogle af mine venner. Man skal virkelig tjekke Cinemateket ud, hvis man ikke kender det. De viser nogle superfede film, som man ikke lige kan streame.

Det er et godt alternativt til bare at se en film derhjemme på Netflix eller HBO. Det er så hyggeligt, og man kan bare komme i et par joggingbukser, købe en kop kaffe og så leje en skærm og se en film derinde.

Den næste film, jeg skal se, tror jeg bliver den tyske film Lærerværelset, som jeg har hørt skulle være udfordreren til Bastarden i Oscar-kapløbet. Den skulle være superfed, og manuskriptforfatteren og instruktøren har baseret den på minder fra dengang, de to gik i klasse sammen. Så den glæder jeg mig virkelig til.

Hvad lytter du til, når du er på farten?

– Jeg er nærmest hele tiden på farten, så jeg hører tit f.eks. Genstart, fordi den podcast har en fed, lidt nøgtern måde at se verden på, og så får man en rigtig fin opsummering af nyheder. Jeg kan også godt lide satiriske podcasts som r8Dio.

Hvilken tv-udsendelse har sidst fanget dig?

– Jeg har decideret inhaleret den dokumentarserie, der kører på Netflix lige nu, om Sylvester Stallone (Sly, red.). Han er et af mine allerstørste idoler, og jeg er faktisk opkaldt efter ham. Stallone blev ved med at skrive på sin film, selv om ingen gad at læse det. Den er superfed.

Hvilken teateroplevelse har senest overrumplet dig?

– Jeg var for nylig inde at se min gode ven, Morten Hees, forestilling Don Juan. Man kan måske lige nå at se den, hvis man ikke har gjort det endnu – den er fantastisk. Jeg elsker at gå i teatret og har en forkærlighed for det.

Hvis du kigger på din telefon lige nu, hvor meget skærmtid har du så brugt hver dag?

– 1 time og 30 minutter om dagen. Men f.eks., når jeg er på optagelse, så er tallet højere, for der har man meget tid mellem optagelserne. Men jeg prøver at lade være!

Del artikel

Læs mere omSkærmtid

Andre Kultur | Guides