Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Alvor og mørke gennemsyrer Hawkins i 'Stranger Things' sæson 4 bind 1

AfChristian Achton Friis
25. maj 2022
Stranger Things Gaten Matarazzo som Dustin Henderson og Finn Wolfhard som Mike Wheeler i 'Stranger Things'
Foto: Netflix

Del artikel

Du bliver nødt til at afklæde dig dine fordomme og forestillinger om 'Stranger Things' og bare hoppe i, for sæson 4 bind 1 er her nu – og noget har ændret sig.


Denne anmeldelse er baseret på 1-7 episode. De resterende episoder af sæson 4 får premiere i juli 2022.

Da jeg så første sæson af Stranger Things Netflix i 2016, var jeg fan med det samme. Der var så mange ting, jeg bare kunne nyde.

Den var liret, lækker, modig, interessant, forfriskende og utrolig spændende. Stranger Things var, lige på det tidspunkt, den første serie i lang tid, der både var imponerende og original. De satte en hård standard dengang, og det er den, jeg måler op imod, når jeg ser på denne nye fjerde sæson.

Grufuldt mord i sæson 4


Vi ser deres nye hverdag på nye skoler og opdaterede hjem, hvor de alle prøver at komme sig efter monsteret i centeret. Der lægges også to væsentlige handlingsspor ind fra Sibirien og fra den californiske ørken. Hverdagen kører lidt trivielt for alle, da et grufuldt mord på en elev sætter alt i gang. Sagen skal opklares, det bliver meget uhyggeligt undervejs, og vi hører endnu mere om fortiden.

Holdet og handlingen spredes ud i denne sæson, sagerne kompliceres, forklares og finder en ny alvorlig balance. Både de bløde bad guys og de ret så væmmelige skurke er nye, og der er fundet plads til et par karismatiske og opfriskende nye karakterer på de godes side også.

Alvor og mørke


De er kort sagt ved at blive voksne, hvilket seriens skabere, Duffer-brødrene, viser i hele produktionsdesignet. Der er lange skud af natur frem for teenager-popkultur. Farverne er generelt mere afdæmpede, og musikreferencerne er lidt mindre i centrum. Alle er blevet højere og mere faste i blikket.

LÆS OGSÅ: 10 ting, du (måske) ikke vidste om Stranger Things

Jeg savner dog noget af den forløsende humor i ord og billeder, hvilket gav et originalt til udtrykket i de tidligere sæsoner. Den kigger frem nu og da, som da der jokes med, at en plakat med Tom Cruise er lidt outdatet i 1986. Dét kan jeg lide.

Fra lir til alvor


Stranger Things

Man kunne mindes eller opleve popkulturen fra dengang, hvor neon og pastel virkelig var en ting, som ingen skammede sig over. Der blev skruet op for det lirede i anden sæson med arkadespil og skateboards, og i tredje kom der med ét en tydelig sexet vinkel på alle de lækre 80’er-greb; more is more, på en måde. Det har fremstået som et bekymringsfrit årti hidtil i serien.

Nu skriver vi "1986", og den alvorlige mine er sat på. Duffer-brødrene kan ikke sætte en fod forkert og leverer igen en knivskarp stiløvelse, men det er noget andet, når der skrues ned for det lirede. Og når alle har set fjerde sæson af Stranger Things, skal vi lige have en snak om, hvorvidt sæsonens monsterdesign er interessant nok.

Intet er for underligt


Og så er intet for fantastisk, for underligt eller for uforklarligt hos King. Du bliver nødt til at afklæde dig dine fordomme og forestillinger for at kunne læse ham fyldestgørende. Den grænse er du også nødt til at krydse, når du ser Stranger Things. Især i første sæson, hvorefter tilvænningen gør, at du bare æder resten senere hen.

Eleven er én i en flok børn, alle med paranormale evner, og det har de bare. Vi hører meget mere om konsekvenserne af de voksnes dumhed eller ondskab, end vi hører om, hvordan disse børn blev sådan.

Nørderne er her


Stranger Things

Ligeledes går de som sagt fra pjat til lidt mere pjat til ret sexet pjat og nu til en mere alvorstung tone. Dynamikken er flot sat op. I fjerde runde har noget ændret sig, og det er helt bestemt godt. Ekstremerne mellem den hede ørken og den bidende kolde sne, mellem den sarte ungdomskærlighed og den ultimative ondskab fremhæver dramaet.

Idéen "upside-down" giver nu endnu mere mening, også eksistentielt. Jeg tror nok, at jeg mangler 5 % originalitet og fortælleglæde i denne omgang, men når niveauet har været så højt hidtil, er der plads til at skrue lidt ned. Derfor får fjerde sæson af Stranger Things 5 hjerter, med håb om at de hiver den op de to afsnit, der kommer i juli. Femte sæson er i øvrigt sat i produktion og bliver den sidste.

Fakta om 'Stranger Things' sæson 4 bind 1

Manuskriptforfattere og instruktion: Matt Duffer og Ross Duffer
Medvirkende: Winona Ryder, David Harbour, Millie Bobby Brown mfl.
Premieredato: 27. maj 2022
Streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i maj 2022

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Night Sky' er en utraditionel sci-fi-serie – og det er pragtfuldt

LÆS OGSÅ: 5 x luksus-sci-fi-serier du skal se frem til i 2022

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser