Anmeldelse: Arabiske 'Paranormal' blander tristesse, gys og humor
Netflix har begået en arabisk gyserserie, men holder den?
Paranormal.
Jeg måtte dog hurtigt smide mine fordomme til side og helt igennem nyde den specielle og underholdende serie, som Paranormal er.
Tristesse, gys og humor
Paranormal
Alt dette foregår i Cairo i 1969, hvor sociale problematikker og arrangerede ægteskaber også er dominerende. Refaat er omgivet af uheld, næsten forbandet, hvis han selv skulle kalde det noget. Hans kaffe drypper på mystisk vis altid over det, han arbejder på, og hver gang han spiser mad, ender han med et stykke kardemomme (som han hader) i munden, og han ser spøgelser.
Paranormal er overraskende sjov på trods af de ellers tunge emner og debatter, den tager fat i. Død og ulykke omgiver Refaat, men der er en form for mørk humor, der indrammer serien helt fantastisk. Det er en tør humor, der rammer lige ned i mørket og løfter serien op, og tørheden kan fornemmes igennem hele serien på trods af sprogbarrieren.
Tristessen går hånd i hånd med jokes
Refaat siger blandt andet ”Fordi jeg hader i dag, vil jeg tage mit classy jakkesæt på, det blå jakkesæt gør mig helt utrolig attraktiv”, hvilket bliver konstateret rimelig tørt af den halvskaldede, trætte 40-årige mand.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Skønhedsbranchen får smæk i 'Friheden' sæson to
Den slags konstateringer og lette jokes flyver igennem manuskriptet og formår virkelig at give serien et nyt lag, jeg ikke havde forventet.
Minder om Supernatural
Supernatural
Paranormal er nærmest en blanding af Odd Thomas-filmen, Supernatural, IT og The Haunting of Hill House i én og samme pærevælling – og det fungerer fandme.
LÆS OGSÅ: Thomas Bo Larsen får rolle i ny sæson af prisvindende serie
Det er også virkelig forfriskende at se en serie, hvor det næsten bliver antologi; det er en ny myte, legende eller et nyt spøgelse for hvert afsnit med en rød tråd, der begynder og slutter hos Refaat, og det fungerer overraskende godt.
Godt tænkt!
Den røde tråd, der omhandler hans evne til at se spøgelser og hans familieliv (og forlovelse med hans yngre kusine) binder serien superflot sammen og skaber også en form for afbræk i det ellers meget myte-tunge manuskript.
LÆS OGSÅ: Podcast: Vi Elsker Twin Peaks
Her skal Aya Samaha, der spiller Refaats kommende kone, Huwaida, have et gigantisk skulderklap for sit portræt af en naiv, men elskværdig kvinde, der bare gerne vil ses som konemateriale. Det er virkelig i top og et af de absolut lyseste punkter i serien!
Effekter og artefakter
Det er selvfølgelig også et sats at smide mange penge efter det, men når serien i den grad afhænger af mytologi og spøgelseshistorier, var det måske meget godt givet ud alligevel.
Det er nemlig svært at tage det alvorligt, når man tydeligt kan se, at skuespillerne forsøger at fokusere på noget, der ikke er der, eller slår ud efter usynlige skarabæer.
Det er derimod meget sjovt at lære om nogle af myterne; både medjai i ørkenen, der er bange for ”The Custodian”, en forbandet mumie og andre fortællinger, der har rod i virkeligheden, og lige præcis dét løfter serien ret meget op.
Underlig, men dyb serie
Den tager også fat i nogle af de problematikker, der kunne opstå på det tidspunkt i Cairo som fx et arrangeret ægteskab, når man er forelsket i en kvinde fra et andet land eller den reelle frygt, der omgav Cairo i 1969, hvor luftangreb og fortællinger om krig og soldater var på sit højeste.
LÆS OGSÅ: 5 serier fra 2020 du bare SKAL se
Lige præcis den fortælling og frygt, der konstant emmer under overfladen, giver en dybde til Paranormal, som jeg ikke havde forventet i en serie om spøgelser. Der var et eller andet, jeg ikke kan sætte min finger på, der opstod under de scener, hvor Refaat og hans familie b.la. gemte sig under et luftangreb. Det kunne et eller andet og skabte en uro i kroppen, jeg absolut ikke havde forventet.
Pulsen kommer også op
er
Små spøgelsespiger, der gemmer sig i mørke hjørner og bag gardiner er i og for sig ret creepy, men når det også er sammenlagt med spøgelsespiger under sengen, der kradser og slæber sin krop, så får man altså myrekryb under nakkehårene.
LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 4 gode serier du bør se i november
Alt i alt er det en sjov, dyb og overraskende spændende serie, der fortæller historier på en ny måde og bringer gys med sig oveni hatten.
Så hvis du har et par timer til overs, så bør du helt klart få set Paranormal!
Fakta om 'Paranormal'
Instruktør:
Manuskriptforfatter: Amr Salama, Ahmed Khaled m.fl.
Medvirkende: Ahmed Amin, Reem Abd El Kader, Rushdi Al Shami, Razane Jammal m.fl.
Afsnit: 6
Dansk premieredato: 5. november 2020
Dansk streamingtjeneste: Netflix
Sprog: Arabisk, engelsk
LÆS OGSÅ: 'Black Mirror' og de 4 andre mindf***-serier du skal se