Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Boomer-humoren får frit løb i ’NamaStay’

Af
Claus Nygaard Petersen
21. juni 2024
NamaStay anmeldelse
Paprika Steen og Lars Brygmann i 'NamaStay' / Foto: Pineapple Entertainment

Del artikel

Komedieserien på DR med Paprika Steen og Lars Brygmann starter stærkt, men bliver indhentet af sketchshowets spøgelse. Og så stivner grinene.

NamaStay

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 21. juni 2024 på DRTV og 22. juni på DR
Genre: Komedie
Instruktør: Nikolaj Steen
Manuskriptforfatter: Stine Bjerregaard og Jesper Juhl
Medvirkende: Paprika Steen, Lars Brygmann, Rosemarie Mosbæk, Lærke Winther, Arthur Smith, Johannes Nymark, Magnus Haugaard, Amalie Lindegård, Ellaha Lack, Alexander Clement, Peter Gantzler, Stine Schrøder Jensen, Ole Boisen
Land: Danmark
Antal afsnit: 7

Det er svært ikke at have forventningerne i den høje ende, når det kommer til NamaStay.

Hovedrolleindehaverne Paprika Steen og Lars Brygmann har spillet sammen i et hav af seersucceser og var sidste år en af de mest forrygende giftige duoer i Toves værelse. Og instruktør Nikolaj Steen er ophavsmand til en af de bedste komediesatireserier i moderne tid, Manden med de gyldne ører.

Og når man så kigger ned over rollelisten med de øvrige medvirkende, der rummer kapaciteter som Magnus Haugaard, Amalie Lindegård, Rosemarie Mosbæk, Ellaha Lack, Alexander Clement, Johannes Nymark og ikke mindst Lærke Winther, er det enormt svært ikke at blive forventningsfuld.

NamaStay anmeldelse
Paprika Steen i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Men forud for premieren begyndte de kreative kræfter at komme med ”forklaringer”, og det lover som regel aldrig godt. Såsom at NamaStay oprindeligt var tænkt som en sketchshow, budgettet har været sparsomt og, nok værst, at manuskriptet nærmest blev udfærdiget, mens serien blev indspillet.

Den slags undskyldninger dufter lidt af, at man ikke helt selv tror på projektet. Hvorfor skal vi som publikum så gøre det?

Når man ser NamaStay, er det svært ikke at have forklaringerne med i baghovedet. Og det er en skam, for der er mange gode elementer i den danske satireserie.

Paprika Steen og Lars Brygmann spiller parret Charlotte og Andreas, som har købt sig en ejendom på landet med henblik på at lave et glamping-resort. Altså camping for Østerbro- og Vesterbro-typerne, der har rigeligt med penge til dyre gummistøvler og har uofficielt årskort til Heartland-festivalen.

NamaStay anmeldelse
Johannes Nymark, Paprika Steen og Magnus Haugaard i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Men de to entreprenante wannabe-wellness-moguler in spe har ikke helt så meget styr på, hvad det kræver at drive sådan et sted, som de tror, de har.

I Den sorte svanes ånd

I løbet af de syv afsnit af NamaStay følger vi begivenhederne under et nyt hold gæsters indlogering.

Der er to parkonstellationer – Haugaard/Nymark og Lack/Clement – singlen Ida (Lindegård) samt den enlige mor Sidsel (Winther) og hendes søn Sigurd (Arthur Smith). Charlotte og Sidsel har i øvrigt en fælles fortid, og det uvenskab bliver mesterligt passivt/aggressivt gestaltet af de to skuespillere.

Charlotte har desuden en affære med mandemanden Anker (Peter Gantzler), der bor ved siden, som hun og Andreas har købt ejendommen af.

NamaStay anmeldelse
Lars Brygmann og Peter Gantzler i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Hurtigt viser det sig, at det ikke kun er utilfredse gæster, som Charlotte og Andreas skal døje med af problemer.

Som taget ud af Den sorte svane viser det sig nemlig, at der er problemer med jorden, som måske er forurenet. Jordprøver bliver taget, bestikkelse forsøgt, men i modsætning til personerne i TV 2-dokumentarserien, er prøvetageren Henning (Ole Boisen) en ærlig mand.

Den metaforiske bombe i historien giver fin fremdrift. For parret er nødt til at finde på noget, ellers står de tilbage med et værdiløs grund, som ingen vil have eller kan bruges til noget.

NamaStay anmeldelse
Amalie Lindegård, Ellaha Lack og Alexander Clement i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Men det er også et element, som udelukkende fremstår så meget sjovere, fordi vi netop har været omkring fusk med jordprøver i Den sorte svane. Omvendt, så er timing alt, når det kommer til komik, og her falder den, om end ikke-intentionelt, fuldstændig perfekt.

Og når tingene spiller i NamaStay, er det en sublim komedieserie.

Der er bare lidt for langt imellem de øjeblikke.

NamaStay anmeldelse
Rosemarie Mosbæk, Arthur Smith, Alexander Clement, Johannes Nymark, Magnus Haugaard og Lærke Winther i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Fantastisk absurditet

Niveauet i NamaStay veksler for meget til, at helhedsoplevelsen sidder i skabet.

Det er på ingen måde en dårlig serie. Tværtimod sidder man ofte og klukgriner af bizarre optrin eller absurde plotlinjer. Amalie Lindegårds karakter får det konstant dårligere, fordi hun som en af de få spiser den 'økologisk' dyrkede mad fra stedet. Som jo bekendt stammer fra den giftige jord. Det er sort humor med den portion af makaber morbiditet til, at man må overgive sig til vanviddet.

NamaStay anmeldelse
Amalie Lindegård i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Ligeså er det umuligt ikke at elske Magnus Haugaards version af Mads, en snobbet caféejer, der sammen med sin mand Michel (Nymark) er på inspirationstur. Det er lige på grænsen til karikatur, men skuespilleren, der også var fremragende i Kald mig far, er superb, når det kommer til den her slags bedrevidende typer.

I det hele taget gør alle skuespillerne det godt.

Problemet kommer, fordi karaktererne bliver linet så flot op og så forladt lidt henad vejen. Om det er på grund af det føromtalte vi-skrev-den-mens-vi-lavede-den arbejdsmodus eller rent og skært sjusk, er ikke umiddelbart til at gennemskue.

NamaStay anmeldelse
Magnus Haugaard og Johannes Nymark i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Men der er noget, som ikke skaber zen og mindfulness i komediesindet.

Boomer-humor tabt på gulvet

F.eks. Rosemarie Mosbæks karakter Agnes, som er hjælper på stedet. Figuren italesætter selv, at hun har Aspergers, eller som minimum påstår hun det, men udover to jokes bliver det ikke brugt til andet. Der er masser af potentiale i satire angående diagnoser, og hvordan det kan bruges som skjold og undskyldning for adfærd.

Og det er desværre symptomatisk for, hvordan karakterer til tider bliver glemt, indtil der i hu-hej skal samles op på det hele.

NamaStay anmeldelse
Magnus Haugaard og Johannes Nymark i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Det er måske sketchshowets spøgelse, der hjemsøger NamaStay her i manuskriptet, men stadig, vi har fortjent bedre.

I stedet for at være lige så spiddende som The White Lotus eller gakket som Halløj på badehotellet, der fremstår som de to store inspirationskilder, ender vi et i mellemleje. Der hvor tø-hø-humoren regerer. Og boomer-humor, som det hedder på godt nudansk, behøver ikke være tåkrummende, men kan bruges som et satirisk værktøj til at udpege og diskutere vores konstant foranderlige samfund.

Meget gør NamaStay, og godt, men det er ikke en af tingene.

Vi får langt henad vejen de ting, som vi kunne forvente. Både på godt og ondt. Få kan formidle ulmende vulkanagtig vrede som Paprika Steen, og Lars Brygmann er mesteren udi kunsten at være den pinlige onkel med et overraskende hidsigt temperament.

NamaStay anmeldelse
Lars Brygmann, Artur Smith og Lærke Winther i 'NamaStay'
Foto: Pineapple Entertainment

Der er så mange gode delelementer, at det er svært ikke at sidde tilbage med en lille øv-smag i munden. For man kan tydeligt se, hvor det kunne blive bedre. Vi kommer derhen nogle gange, men NamaStay bliver der aldrig permanent.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser