Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: "His Dark Materials er på mange måder en feministisk fortælling"

AfLine Traberg
30. november 2020
Foto: His Dark Materials sæson 2/HBO Nordic

Del artikel

Anden sæson af His Dark Materials er smukt iscenesat og er på mange måder en feminisitisk fortælling.


His Dark Materials

Cittàgazze er en by med et mystisk tårn, forældreløse børn, grusomme genfærd og skyggernes kniv. Det er i denne verden, Lyra og Pan vågner op, og da de finder vej til Cittàgazze møder de også Will, som de slår følge med.

LÆS OGSÅ: Kunne du lide 'Sharp Objects' og 'Big Little Lies' vil du elske ...

Denne to'er er ikke kun svær, fordi etteren var god, men fordi bøgerne er kendt for sin kritik imod organiseret religion. Derfor har jeg været meget spændt på, om BBC One, som producerer serien, turde at gå i den retning. I sæson to ser jeg flere eksempler på, at serien netop tør gøre dette, bl.a. da Lyra taler med Dr. Malone om Støv og fortæller, hvordan Øvrigheden mener, det er arvesynden, den meget centrale profeti om Lyra, som heksene ofrer liv og lemmer for at holde hemmelig for Øvrigheden, og ikke mindst omtales engle også.

Skjulte rædsler i luften


Intetanende går Lyra og Will rundt i den forladte by uden at kunne se genfærdene, som svæver omkring dem. Kun børnene er tilbage, forældreløse og godt på vej til at lave en fuld Fluernes Herre.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af His Dark Materials

De skrækindjagende genfærd suger livet ud af alle, der er overgået til voksenlivet, og dette hænger sammen med Støv, Will og Lyras rejse og forskeren Dr. Malone.

Slangen i paradiset


Hun ved dog ikke i relation til hvad, men før hun sætter ud på sin rejse, får hun demonstreret sine evner som ”slange,” da også Mrs. Coulter fristes til at aflægge Dr. Malone et besøg. Et møde, der ikke er med i bøgerne, men som tilføjer en vigtig og mere moderne dimension til Mrs. Coulter.

LÆS OGSÅ: 5 juleserier du bør se på Netflix

Gennem sit møde med Dr. Malone går det op for Mrs. Coulter, hvor kvindeundertrykkende hendes egen verden er. Hun har altid vidst, at hun var begrænset på baggrund af sit køn, fx i forhold til om hun måtte udgive i sit eget navn, men der virker ikke til at være en feministisk bevægelse i hendes verden, og derfor rammes hun hårdt af realiseringen af, at det godt kan være anderledes, end det har været for hende. I Mrs. Coulters ansigt ser man tiøren falde, og av for en realisering hun tager med sig fra det møde!

En feministisk fortælling


His Dark MaterialsHis Dark Materials

I sæson to kommer vi mere ind under huden på Mrs. Coulter og ser, hvordan det ikke kun er hendes kompromisløse ambition, der driver hende. Jo mere, hun forstår, hvor stor fare Lyra er i, jo mere går hun sin egen vej og prioriterer i højere grad at beskytte Lyra over sine egne ambitioner.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Moonbase 8’ er en utrolig jordnær komedieserie om astronauter

Hendes trang til at beskytte sin datter er det eneste sympatiske personlighedstræk, hun har, men hun har begået så mange grusomme handlinger, at selv hendes egen datter ikke kan se det gode i hende længere og afviser hende. Selvom jeg er på Lyras side her, må jeg erkende, at det er ret tragisk for en mor at blive afvist af sit barn, som Mrs. Coulter gør.

Yder bøgerne retfærdighed


His Dark Materials

Det er forfriskende at se, at der omsider er nogen, der tør yde bøgerne retfærdighed med en filmatisering, der ikke kun videreformidler de smukke verdener, Phillip Pullman har opfundet, men også de idéer, han formidler igennem dem.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Arabiske 'Paranormal' blander tristesse, gys og humor

Det bliver spændende at se, i hvilken grad fortællingen bliver fulgt til dørs her i slutningen af sæson to og ikke mindst sæson tre, hvor der er endnu mere på spil, men indtil videre kan jeg kun sige: "Godt gået BBC One og godt gået HBO Nordic!"

Denne anmeldelse er baseret på His Dark Materials sæson 2 afsnit 1-5.

Fakta om 'His Dark Materials' sæson 2
Instruktør: Jamie Childs, William McGregor m.fl.
Manuskriptforfatter: Jack Thorne, Phillip Pullman m.fl.
Medvirkende: Dafne Keen, Amir Wilson, Rut Wilson, Lin Manuel Miranda m.fl.
Antal afsnit: 15
Land: Storbritannien og USA
Produktionsår: 2018-19
Dansk premieredato: 17. november 2020
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Muppets Now' er god underholdning for børn men efterlader ikke meget til voksne fans

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste