Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Intet er sjovt i Netflix-komedieserien ’That ’90s Show’

AfClaus Nygaard Petersen
19. januar 2023
That 90' show
Kurtwood Smith, Topher Grace, Debra Jo Rupp og Callie Haverda i 'That ‘90s Show'. /Foto: Patrick Wymore/Netflix

Del artikel

Den nye nostalgi-serie 'That ’90s Show' på Netflix mangler humor og evnen til at fange tidsånden fra 1995 i en yderst ringe fortsættelse til en anden meget populær komedieserie.

Det er ikke alt i 1990'erne, som ser lige kønt ud med nutidens briller.

Men jeg husker det godt nok ikke som så tåkrummende, som det bliver fremstillet i Netflix-serien That ’90s Show. Hold nu kæft, hvor er det et jammerligt nyt lavpunkt for streamingtjenesten og moderne komedieserier.

Bevares, hukommelsen kan nogle gange spille en et puds, så alt fremstår federe, end det egentlig var. Men jøsses, det var i hvert fald ikke som i serien.

Alarmklokkerne burde allerede bimle og bamle, før første afsnit startede.

That ’90s Show er en fortsættelse af slut-90'er/start-00'er-serien That ’70s Show. Dét fungerede, fordi det havde et exceptionelt cast med rigtig god kemi. Mila Kunis, Ashton Kutcher, Topher Grace og Laura Prepon er de mest markante til at have fået en ganske succesfuld karriere bagefter i film og serieland.

Et forsøg på at malke succesen blev allerede lanceret, mens den originale serie kørte. That ’80s Show foregik i 1984, men udover den lignende titel og ophavsmand var der intet historie-overlap mellem de to serier.

13 afsnit fik vi af 80'er-showet, før det blev aflyst til ingens store sorg. Siden da har nostalgi-serier fået et comeback med komedieserien Fresh of the Boat og ikke mindst Netflix’ egen Stranger Things som de fremmeste eksempler.

Ingen tvivl om, at streamingtjenesten har duftet hurtige penge og nye abonnenter ved at fortsætte et allerede kendt univers. Med fanfavoritterne Red (Kurtwood Smith) og Kitty (Debra Jo Rupp) som faste medvirkende og nogle af de gamle skuespillere til at optræde hist og pist, skulle fokus være på en ny gruppe unge.

Bare en skam, at That ’90s Show ikke er sjovt.

Jagten på de forsvundne grin

Omdrejningspunktet er teenageren Leia (Callie Haverda), Red og Kittys barnebarn. Hun skal holde sommerferie hos bedsteforældrene i den fiktive by Point Place, Wisconsin.

Her bliver hun i løbet af ingen tid venner med en gruppe lokale unge, hvoraf flere af dem har familiære relationer til nogle fra den originale serie.

Kort sagt, gammel mælk på nye flasker.

For det er en oldgammel formular, der er blevet brugt til That ’90s Show. For det første er serien en-til-en visuelt identisk med forgængeren. Man kunne med rette have forestillet sig, at farvepaletten ville have ændret sig i af de 15-20 år, der var gået siden midt-/slut-’70erne.

Men serien er tydeligvis heller ikke lavet med nye seere i tankerne. Nix, det er tydelig nostalgi-gravrøveri.

Lige fra den umanerligt irriterende dåselatter, som ingen serie med respekt for sig selv bruger mere, uden at der er en fortællermæssig årsag – WandaVision som det bedste eksempel – til de uopfindsomme dilemmaer, de unge skal håndtere, så stinker det af doven pengegriskhed.

Alene det, at de bruger mange af de samme steder og personer som i originalen, vidner om, at det hele skal være så genkendeligt som overhovedet muligt.

Og med den fremgang i kvalitet vi har set i komedieserier siden That ’70s Show sluttede, fremstår ’90er-versionen et uskønt fortidslevn.

Som tidskapsel rammer Netflix-serien også fuldstændig skævt. Det skrabede budget fornemmes i den manglende brug af periodens musik. Tre sange er, hvad der kunne blive råd til i en serie, hvor de unge snakker forbavsende lidt om popkultur.

Hvor er filmsnakkene – selvom ’95 var en usædvanlig dårlig biografsommer – musikdiskussionerne, bøgerne du låner til din bedste ven, et eller andet? Men nej, det skal vi ikke have noget af åbenbart.

Hvad er meningen?

Det er meget sigende for That ’90s Show’s niveau, at en af de eneste referencer, en okay kæk Beverly Hills 90210-joke, bliver overgjort så meget, at den fremstår usjov til sidst.

Så hvad skal vi med Netflix-serien? Har den overhovedet et formål? Det er i hvert fald ikke umiddelbart synligt. Kurtwood Smith og Debra Jo Rupp kører videre i samme rille, som de gjorde i That ’70s Show, hvor man på sekundet kan forudsige, hvilken reaktion eller joke, de vil komme med.

Det er tihi-fnis sjovt de første par gange, men derefter forsvinder underholdningen.

Det nye unge cast lyder, som om de er med i en sekunda gymnasieforestilling, skrevet af en nytiltrådt vikar. Replikkerne råbes, så folk på bageste række kan høre dem, og dåselatterknappen kan blive trukket på det rigtige tidspunkt.

Cameos fra det gamle cast er, på nær Wilmer Valderama og Laura Prepon, nærmest udelukkende holdt til første afsnit. Igen, der er ikke noget nyt at komme efter eller nogen form for udvikling.

Det er hunden, der automatisk giver pote i håbet om en godbid, fordi den har den lært, at det altid sker. Det er dovent, uambitiøst og med til at forstærke Netflix-leden omkring, at de udelukkende producerer skrald i massevis.

Det er i hvert fald ikke nemt at forsvare streamingtjenesten, når en serie som That ’90s Show er en del af kataloget.

https://imgix.vielskerserier.dk/2016/03/2-hjerter.jpg

Fakta om ’That ’90s Show’:
Instruktør: Gail Mancuso mfl.
Manuskriptforfatter: Gregg Mettler mfl.
Medvirkende: Callie Haverda, Kurtwood Smith, Debra Jo Rupp mfl.
Antal afsnit: 10
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 19. januar 2023
Dansk streamingtjeneste: Netflix

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser