Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Kærlighedstrekanter og uoverskuelig handling overskygger 'Shadow and Bone'

AfFreja Hertz Tefcke
27. maj 2021
Foto: Shadow and Bone / Netflix

Del artikel

Shadow and Bone forsøger at være en gennemført og stor serie – men det bliver næsten for stort.


The Witcher

Denne gang er serien dog rettet mod det yngre publikum, og på en eller anden er det et mindre gennemført univers, der aldrig helt falder på plads, på trods af et ellers godt udgangspunkt.

En grisha


Den ene følger den unge korttegner Alina Starkov (Jessie Mei Li), som bevæger sig ud på en farefuld rejse gennem det såkaldte Skyggehav – et kæmpestort område lavet af magi og skygge. Undervejs opdager hun, at hun er en ”grisha”; en magisk person. Og hun er den eneste tilbage.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i maj 2021

Den sideløbende historie handler om en talentfuld tyv, Kaz Brekker (Freddy Carter), der også planlægger at rejse igennem Skyggehavet med håbet om, at turen kan give ham det, han og hans hold af skæve personer drømmer om: rigdom i stor stil. Det er de to primære fortællinger, der danner grundlag for serien.

Svært at følge med


Man skal også holde styr på et enormt eventyr/fantasy-univers, der i bogserien bliver udpenslet flot. I bøgerne gør tankestrømmen fra hovedpersonen ikke noget, da den fungerer som en slags voice-over, der forklarer universet, men det fungerer ikke lige så godt på en skærm.

LÆS OGSÅ: Av av av: De 3 mest skuffende serier i 2021

Faktisk føles det, som om man får proppet forklaringer, beskrivelser og plotpointer ned i halsen af hovedrollen. Ærligt havde universet kunne udfolde sig meget bedre, hvis der var efterladt noget af det til fantasien, eller hvis serien blev mere implicit. For der er så mange karakterer, plots, begivenheder, steder, tanker og meget, meget mere, som de forsøger at fortælle, at de otte afsnit faktisk føles for korte.

Dog er jeg imponeret over deres forklaring af Skyggehavet, der binder helt vildt mange handlinger sammen og samtidigt tydeliggør, hvor meget nationen (og dens befolkning) er blevet påvirket af det.

FOR meget kærlighed


young adultlige

LÆS OGSÅ: Fra mord til vampyrer: De bedste fantasy-serier

Med det sagt, så gør alderen for karaktererne også, at de YA-klichéer, der normalt fungerer i denne genre, fylder omtrent lige så meget som magi og mysterier. Kærlighedstrekanterne fylder i min menig alt for meget, og jeg ærgrer mig egentligt også over, at det er den vej, skaberne er gået.

Selvfølgelig er det en stor del af ungdomsnoveller og tv at iscenesætte kærlighed, men jeg ville nu gerne have haft en uddybende og mere flydende forklaring af universet.

Samfundsproblemer skubbes ned i halsen


woke

LÆS OGSÅ: 5 film og serier til dig, der elsker Bridgerton

Jeg sætter pris på, at der bliver vist den skjulte racisme og forskellen på mænd og kvinder, men det bliver altså lige en smule for fintfølende nogle gange.

Skuespillet er til gengæld rigtig godt, og især Jessie Mei Li og Ben Barnes spiller eminent, og deres fælles kemi er simpelthen så god, at man får lidt svedige nakkehår, når man ser dem sammen.

Kun for teenagere


Som udgangspunkt virker den som en fin serie at gå i gang med. Der er teenage-angst, kærlighed, magi og ondskab, og det passer godt ind i et fantasy-univers, men efter et par afsnit røg min interesse.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 3 gode serier du bør se i maj

Ikke fordi serien ikke er flot eller godt produceret, men fordi Netflix har gået så hårdt efter en meget specifik målgruppe, og det gør det faktisk en smule svært at nyde serien helt, når man falder uden for den målgruppe.

Indrømmet, til slut så jeg egentligt kun med for Ben Barnes’ skyld, fordi han er så pæn.

Fakta om 'Shadow and Bone'

Instruktør: Mairzee Almas, Lee Touland Krieger, Dan Liu & Jeremy Webb
Manuskriptforfatter(e): Vanya Asher, Leigh Bardugo, Eric Heisserer m.fl.
Medvirkende: Jessie Mei Li, Ben Barnes, Archie Renaux, Simon Sears m.fl.
Afsnit: 8
Premieredato: 23.04.2021
Streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 10 film og serier du skal glæde dig til i 2021

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Ryan Murphy taber babyen med sæson 9 af ‘American Horror Story’

LÆS OGSÅ: Det kunne have været så godt: De 5 mest skuffende serier de seneste 5 år

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste