Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Kun få seere forstår 'Raised by Wolves'

AfBrian Mogensen
22. marts 2022
Raised By Wolves / Sæson 2 / Foto: Netflix

Del artikel

Der er ikke nogen akut mangel på sci-fi-serier derude, men det er alligevel de færreste, der formår at skille sig så markant ud, som 'Raised by Wolves' på HBO Max har gjort det.


AlienPrometheusAlien: Covenant

Bevares. Der er både rumskibe og -væsener, fraktioner i krig og en masse andre ting, der hører genren til, men intet er helt så … aliensk som de to androider, der har hovedrollerne, hvoraf den ene spilles af danske Amanda Collin fra En Frygtelig Kvinde.

I første sæson fulgte vi deres kamp for at sikre overlevelsen for menneskeheden, og store dele af serien var begrænset til en Robinson Crusoe-agtig tilværelse i fremmede omgivelser.

Det er skiftet nu, hvor handlingen er rykket til planetens tropiske zone efter anden sæsons finale, der har sat scenen for en stor del af anden sæsons plot.

Ligeledes er mitraikeren … mitrakikeren? Mitracisten? Whatever. Den religiøse Marcus har også fundet et formål, og i løbet af sæsonens otte afsnit er der rigeligt med konflikt at trække på.

Keep up


Raised by Wolves

Det samme gælder også seriens måde at holde tempoet oppe på.

Raised by Wolves bruger nemlig ikke meget tid på at forklare noget som helst. Du skal bare holde trit, ellers bliver du ladt bagud. Det kan ofte være frustrerende, hvis det underliggende er for komplekst, men her skaber den manglende eksposition en aura af noget uforståeligt – og på den måde også noget uvirkeligt, hvilket er en ofte benyttet teknik blandt religiøse skrifter.

Det stiller krav til seerne. Både til deres tilgang til at acceptere, at der intet formularisk er over serien. Hvis nogen har gættet sig til, hvordan serien udspiller sig, er det netop det, de har gjort: Gættet.

Og uden at det skal lyde snobbet, så er Raised by Wolves klart rigtig meget for nogen, mens andre vil stå uforstående ved sidelinjen.

Hvad fanden sker der egentlig?


Huller der er enormt individuelle, og som i virkelig høj grad er op til den enkelte seer at finde og fylde.

Frygt er individuelt, og det usagte er som regel det mest skræmmende. Og selvom Raised by Wolves på ingen måde er en gyserserie, beror den i høj grad på, at du selv skal tage dine fordomme, din forudindtagethed og dine fortolkninger med dig til showet.

Gør du til gengæld det, bliver du belønnet med en serie, der er helt sin egen.

En serie med et stramt narrativ, der har meget på hjerte, men som i sjælden grad har valgt at lade en stor del af budskaberne og indholdet bero på seernes villighed til at deltage og levere meget af den atmosfære, som serien har mestret.

Ikke kun ren fantasi


Navnet er taget efter én af de planeter, der ifølge astronomer og videnskabsfolk ville kunne være grobund for liv. Men den kan måske også være en kandidat til kolonisering, da den deler en række karakteristika med Jorden.

Og den mest overbevisende form for fiktion, er den der har et fast fundament i sandheden og det velkendte.

Det er netop derfor, at Raised By Wolves’ fremmede og atypiske tilgang til rigtigt mange ting, ender med at blive ikke bare realistiske, men også yderst plausible.

Fakta om 'Raised By Wolves' Sæson 2

Skabt af: Aaron Guzikowski
Instrueret af: Lukas Ettlin, Alex Gabassi, Sunu Gonera, Ernest R. Dickerson
Medvirkende: Travis Fimmel, Amanda Collin, Winta McGrath, Niamh Algar, Abubakar Salim m.fl.
Sæson: 2
Afsnit: 8
Streamingtjeneste: HBO Max

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Amanda Collin er det mest overbevisende element i Ridley Scotts 'Raised by Wolves'

LÆS OGSÅ:Dengang far så sci-fi: 5 serier, der maxer ud på nostalgien

LÆS OGSÅ: Robotter, rumvæsener og rigtige FBI-filer: De 5 bedste sci-fi-serier nogensinde

Del artikel

Læs mere omHBO Max

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste