Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Pray, Obey, Kill' balancerer Nordic Noir og true crime på fornemmeste vis

AfChristina Frøkjær
29. marts 2021
Foto: Pray, Obey, Kill/ Martin Johnson, Anton Berg/Julia Mård (c) HBO Nordic

Del artikel

Den nye dokumentarserie undersøger en af Sveriges mest berygtede kriminalsager.

”I Sverige bliver man ikke uskyldigt dømt, i andre lande måske, men ikke i Sverige.” Sådan begynder dokumentarserien Pray, Obey, Kill (I blind tro) på HBO Nordic.

Nordic Noir møder true crime på fornemmeste vis


Mord, utroskab og et indelukket religiøst samfund danner rammen for denne true crime-serie fra vores svenske broderland. Efter 17 år i fængsel åbner den dømte Helge op for sin historie, og vi kommer med ind i den grusomme historie om, hvad der skete dengang i Knutby i 2004.

LÆS OGSÅ: Gode grunde til at vi glæder os til Paramount+

Sammen med de to journalister Anton Berg og Martin Johnson undersøger vi i Pray, Obey, Kill, en af Sveriges mest berygtede kriminalsager. Vi kommer med, når nøglepersoner bliver interviewet, når der bliver gennemgået bevismateriale og ikke mindst, når historien ikke hænger sammen med det, der står i politiets rapporter.

Drabet på Alexandra


Det går hurtigt op for det lokale politi, at sagen har tråde til pinsemenigheden, der har magten i Knutby, og den efterfølgende sag bliver hurtigt en af de mest historiske sager i Sverige.

LÆS OGSÅ: Fra Super Nintendo til horror: 5 oversete serier, der ikke spilder din tid

HBO Nordic har med Pray, Obey, Kill sikret sig en meget grufuld og interessant serie, som løber over seks afsnit, der får seeren hele vejen med fra drabet på unge Alexandra og 17 år frem, hvor vi ser sagens konsekvenser.

Hvad der skete


Der skal ikke kradses dybt i sagen, hverken af politiet i 2004 eller af journalisterne nu, før det vælter frem med skandaler og hemmeligheder i den lille by. Først har vi det klassiske trekantsdrama med en pinsekirkepræst i midten af det hele. På den ene side har han sin unge hustru, den dræbte Alexandra, familiens barnepige og nabokonen, hvis mand også bliver skudt.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Den som dræber – Fanget af mørket' sæson 2 er endnu mørkere end forgængeren

Dernæst får journalisterne øje på alt det, der ikke hænger sammen: At der er store forskelle på, hvad der bliver fortalt, og hvad der kan lade sig gøre. Derudover opdager Anton Berg og Martin Johnson også, at der er ting, som ikke stemmer overens mellem, hvad rapporter og eksperter fortæller, og hvad der bliver vist og forklaret i retten senere hen.

Efterspillet


Vi får lov til at se video, både fra politiets opklaring og fra menigheden, høre svar på de svære spørgsmål fra Helge og flere af de andre personer. Vi møder endda nogle indrømmelser fra politiet. Derudover har journalisterne også modet til at være kritiske over for den religiøse ledelse i menigheden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Turen tilbage til 'The Twilight Zone' er skræmmende – på den gode måde

En anden kontekst, som også greb mig, var den religiøse vinkel. Både instruktøren og journalisterne viste pinsekirken fra en ærlig og respektfuld side. Jeg som seer følte ikke, at det var kirkens skyld, hvad der skete. Selv om de også viste de mindre kønne sider og i de senere afsnit også viste, hvor galt det faktisk gik, var der ingen tvivl hos mig om, at de ønskede at være åbne over for de forskellige personers personlige tro.

Opslugt af sagen


Hvis du er vant til de mange amerikanske true crime serier, er det muligt du skal bruge lidt tid på at vænne dig til, at der tales svensk, men det er hurtigt glemt, og jeg var i al fald meget opslugt af sagen.

LÆS OGSÅ: Successerien ’Killing Eve’ nærmer sig sin afslutning

Pray, Obey, Kill er på alle måder en interessant og velskrevet serie, hvor vi som seere føler os helt med inde under huden på Sara og Helge. HBO Nordic har i den grad sikret sig en true crime-serie, som kan få Skandinavien på verdenskortet for andet end nordic noir.

Fakta om 'Pray, Obey, Kill'

Instruktør: Henrik Georgsson
Antal afsnit: 6
Land: Sverige
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 4. april 2012
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 3 gode serier du bør se i marts

LÆS OGSÅ: Sæson 4 af 'The Handmaid’s Tale' er på trapperne: Se teaseren her

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i marts 2021

Del artikel

Læs mere omHBO Nordic

Andre Serier | Anmeldelser

Mest læste