Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Søsterskab' er rigtig flot anti-noir fra Island

AfChristian Achton Friis
13. april 2022
Søsterskab / Foto: Viaplay

Del artikel

Island er øde på den helt ægte måde i 'Søsterskab' på Viaplay.


Der kan ske meget i denne mennesketomme natur, og det gør der naturligvis. Denne gang er det skæbnen, der bare ikke vil slippe sit greb over tid.

Knogler i jorden


Inden identiteten kan bekræftes, er der uro i den lille by. Et ret stort persongalleri præsenteres, og alle er rystede over at få genopfrisket det fælles traume, men nogle ved mere.

Efterforskningen trevler stille og roligt sagen op, og de personlige konsekvenser i det lille samfund følges nøje. Da tragedien forløses, er det bittersødt, fordi sådan er livet.

Nøgne skæbner


I deres nutid lever de et liv, der bærer præg af at tåle realiteterne. Deres familier, elskere og andre bekendte fra den aften, Hanna forsvandt, hvirvles ind i mindet om noget, der langsomt afsløres.

Det er tydeligt ret tidligt, at der er sket noget traumatiserende, men hvem, hvorfor og hvordan skal opklares. Det er dog mindst lige så vigtigt for denne fortælling at vise konsekvenserne af voldsomme handlinger og det at gemme dem væk. Skæbnerne står nøgne i fiktionen her 25 år senere.

Flot underspillet


Søsterskab

Til gengæld følger vi dramaet i de små hjem, hvor fortidens usikkerhed skubber til energierne, og gamle konflikter får ny næring.

Politiet tuller rundt, mens byen panikker i passiv-aggressiv stil. Der er tid til tanker og hverdagssnak. Tid til closeup, når der tvivles og tid til at mærke menneskene i historien. Flot lavet.

Skrabet for virkemidler


Der er ikke uhyggeeffekter som ekstremt nære billeder eller grynet håndholdt kamera, og det er næsten ikke aften eller nat i denne serie.

Stort set uden sminke og modetøj ser vi hverdagen, som den er for mange, men så bare med et potentielt mord oveni. Fortællingen om Hanna vises i en lys og let grå by. Dette giver en ærlighed, der forstærker det sørgelige, for det er bare sådan det er.

Islandsk når det er bedst


The Valhalla MurdersSøsterskab

Udtrykket er nærmest en kombination af svensk skærgårdskrimi og engelsk realismekrimi. Helt uprætentiøse folk, der lider den fælles skæbne, det er, når hemmeligheder bryder et samfund op.

Og med kvinderne helt i fokus, bliver det en frisk omgang, som gerne må kaste mere af sig. Kvinderne og deres reaktioner er motoren i Søsterskab, og det vil jeg da gerne se mere af.

Nordisk krimi


Når Søsterskab fremstår som næsten nøgen i sit udtryk uden disse voldsomme virkemidler, er det svært helt at forklare, hvorfor den kan få 5 hjerter. Men det gør den, fordi den lille historie får plads, fordi realismen virkelig er ramt rigtigt, og fordi den skubber til ens tanker om at rydde op i samvittigheden.

Der er også et plot, som jeg ikke må afsløre for meget af selvfølgelig, så jeg kan ikke give den fuld gas. Søsterskab overbeviser i sidste ende med sin underspillethed og meget realistiske og ufashionable lysegrå hverdag.

Fakta om 'Søsterskab'

Instruktør: Silja Hauksdottir
Medvirkende: Lilja NóttIlmur Kristjánsdóttir, Halldóra Geirharðsdóttir, Joi Johannsson, Sveinn Geirsson m.fl.
Antal afsnit: 6
Land: Island
Produceret: 2022
Dansk premiere: 3. april 2022
Streamingtjeneste: Viaplay

LÆS OGSÅ: Stjernefyldt drama kommer snart på Viaplay

LÆS OGSÅ: 'Nord & Syd' er landet på Viaplay

LÆS OGSÅ: Historien om Amagermanden er måske ikke færdig: Se traileren til Viaplays nye dokumentar-serie

Del artikel

Læs mere omViaplay

Andre Serier | Anmeldelser