Serier | Nyheder

Amandla Stenberg fra ’The Acolyte’: “Star Wars handler om kompleksiteten i den menneskelige natur”

Af
Lars Knudsen
11. juni 2024
interview med Amandla Stenberg fra The Acolyte
Amandla Stenberg / Foto: Lucasfilm Ltd.

Del artikel

Den nye Disney+-serie ’The Acolyte’ har dansk-amerikanske Amandla Stenberg i hovedrollen. Vi har talt med skuespilleren bag rollen som de to tvillingsøstre Mae og Osha om hendes kærlighed til Star Wars-universet og til dansk film.

The Acolyte tager os med tilbage til slutningen af franchisens high republic-æra, der fandt sted omkring hundrede år før Star Wars: episode 1. Fortællingen tager sit udgangspunkt, da flere jedi-riddere pludselig bliver dræbt.

Det får Master Sol til at indlede en efterforskning, der leder ham direkte til Mae Aniseya (Amandla Stenberg), som er hovedmistænkt. Det viser sig dog hurtigt, at tingene er mere komplicerede end som så. Således begynder historien i det nyeste kapitel af den evigt populære Star Wars-franchise, der kan ses på Disney+.

I forbindelse med premieren har Vi Elsker Serier talt med Amandla Stenberg, der mener, at franchisen stadig er yderst relevant og byder på nyt trods elleve film, fire serier, to tegnefilm og adskillige computerspil.

interview med Amandla Stenberg fra The Acolyte
Amandla Stenberg ved premieren på 'The Acolyte' i London
Foto: StillMoving.Net for Disney

Inden det skal handle om serien, taler vi lidt om Amandla Stenbergs ophav, og undertegnede når slet ikke at introducere sig selv, før hun demonstrerer sine danskkundskaber.

“Hej, hvordan det går?” siger hun på dansk som det første, da vi mødes online. “Det går godt tak, hvad med dig?” spørger jeg høfligt tilbage.

“Det går godt tak,” siger hun.

Til spørgsmålet om, hvorvidt interviewet skal fortsætte på dansk eller engelsk, er hun dog ikke i tvivl:

“Det skal helt klart være på engelsk.”

For selv om hendes far er dansk (bosat på Ærø), og hun ofte er på besøg og har været på sommerskole i Danmark, erkender hun, at dansk ikke er hendes stærkeste side:

“Det, jeg lærte, forsvandt hurtigt, for det er et svært sprog. Og der er i virkeligheden kun et par enkelte sætninger, du behøver at kende,” siger hun og slår igen over i dansk:

“Jeg elsker dig”, og “hvordan går det?”

Vi bliver enige om, at med de to sætninger kan man komme langt.

Selv om Stenberg aldrig har arbejdet med danskere, har hun en enorm kærlighed til dansk film, og der er særligt én, hun vil elske at arbejde sammen med:

“Thomas Vinterberg, og Festen er min favorit,” siger hun.

Star Wars har altid været der

Det skal naturligvis ikke kun handle om Amandla Stenbergs forhold til Danmark. Vi har mødtes for at tale om hendes nye serie, The Acolyte, som hun er utrolig stolt af, da Star Wars altid har været en del af hendes liv – uden dog at vide, hvornår hun første gang blev bekendt med det enorme univers:

“Man lærer ikke Star Wars at kende på en dag. Det har altid været overalt i verden,” siger hun og forklarer også, hvorfor franchisen har så stor betydning for hende personligt:

“Jeg har altid været meget melodramatisk. Specielt, da jeg var barn. Så at se den her fortælling, hvor der er så meget kærlighed og tragedie, ramte mig dybt i hjertet. Men jeg tror, jeg fortsatte med at elske det, fordi der er et narrativ om magt, der er meget rørende.”

Hun fortsætter:

“Man er vokset op med Anakin Skywalker-karakteren, og man ser ham lære at elske, man ser ham udvikle sine følelser, man ser, hvordan hans frygt bliver en vrangforestilling, der introducerer ham for korruption,” fortæller hun og siger begejstret:

“Det er virkelig interessant. For mig er frygt fundamentet for korruption. Dét har Star Wars altid indkapslet.”

Derfor mener Stenberg også, at Star Wars-sagaen stadig er interessant, og at The Acolyte er relevant for sin samtid:

Der er noget virkelig vidunderligt ved serien, som Lesley (serieskaber Lesley Headland, red.) har været ind over, og jeg er så glad for igen at kunne reflektere over det i forbindelse med premieren, hvor jeg får lov at opleve det på en stor skærm,” siger hun og fremhæver en af sine yndlingssætninger:

“Hvis vi ikke lærer af fortiden, er vi dømt til at gentage den.”

interview med Amandla Stenberg fra The Acolyte
Amandla Stenberg under optagelserne til 'The Acolyte'
Foto: Christian Black / Lucasfilm Ltd.

“Der er flere af den slags replikker i serien,” siger hun og kommer med sit bud på, hvad seriens skaber og showrunner, Lesley Headland, har haft som et af sine fokuspunkter i forbindelse med tilblivelsen:

“Jeg tænker, at spørgsmålet som Lesley virkelig har fokuseret på, er, at hvis man ikke konstant revurderer det politiske system, kan konsekvenserne være store. Og i Star Wars-galaksen handler det om kompleksiteten i den menneskelige natur, og at mennesker i magtpositioner ikke altid er perfekte – ofte er de ikke, normalt er de ikke. Og det er vores ansvar at være på vagt over for de mennesker, vi giver magten til.”

Castingmøde på pizzeria og skjult Jedi-træning

De fleste unge skuespillere ville nok knibe sig i armen, hvis de fik at vide, at Lucasfilm var interesseret i at arbejde sammen med dem.

Det var også tilfældet for Amandla Stenberg:

“Jeg blev kontaktet og fik at vide, at Lucasfilm var interesseret i mig. Og jeg tænkte, at det ikke kunne passe.”

Men det kunne passe, og da hun fik at vide, at Lesley Headland ville mødes med hende, og hun selv måtte vælge hvor, valgte Stenberg et lidt usædvanligt sted:

“Jeg foreslår det her pizzasted rundt om hjørnet ved min lejlighed. Så vi mødes på pizzastedet, hvor casting-director og Rayne Roberts, der er producer, også var med. Så vi sad til fire timers pizzabrunch, hvor de præsenterede konceptet for mig, og Lesley forklarede, hvad denne historie betød for hende (...) Hun ledte efter sin partner in crime, der kunne være hendes hovedrolle, men også understøtte projektet ideologisk og forhåbentlig dele dets budskab.”

interview med Amandla Stenberg fra The Acolyte
Amandla Stenberg under træningen til 'The Acolyte'
Foto: Lucasfilm Ltd.

Således fik Amandla Stenberg sin første hovedrolle i et projekt, der både har været sjovt, lærerigt og udfordrende. Ikke mindst i forbindelse med seriens mange kampscener, der krævede en del forberedelse:

“Jeg lærte at kæmpe. Jeg var i stunt-træning i seks uger, hvor vi boksede og fik opbygget en god form,” siger hun og nævner særligt én del af den fysiske træning:

“I en periode trænede jeg på en slags jedi-mind-trick måde, som min Master langsomt inkorporerede i koreografien, så jeg slet ikke opdagede det, før jeg skulle i gang med at lave stunt, hvor jeg så opdagede, at jeg kunne de forskellige ting.”

“Det viser, at han virkelig var dygtig,” siger hun om sin personlige Master, der dog ikke var den eneste til at gøre indtryk på Stenberg.

Seriens otte afsnit er nemlig ligeligt delt mellem fire instruktører, og det har været en lærerig proces for den unge stjerne:

“Instruktørerne var meget forskellige at arbejde med. Jeg arbejdede med Kogonada, hvilket virkelig overrumplede mig, fordi han er så dygtig. Men også Alex Garcia Lopez og Hanelle M. Culpepper er begge fantastiske,” fortæller hun og forklarer, at det har været en fed læring for hende, da hun ikke tidligere har lavet så meget TV:

“Det er lidt som at lave forskellige ting med hver instruktør, for hver af dem havde forskellige perspektiver. Men vi havde altid Lesley med som guideline,” siger hun og fortæller samtidig, at hun også gladeligt delte sit karakterarbejde med de fire instruktører:

“Jeg havde altid min egen baggrundshistorie, som jeg kunne give til instruktøren, som alle bragte noget forskelligt med sig.”

Og dét med sin karakters baggrund var noget af det, der udfordrede Stenberg mest. For trods seks ugers hård og intens træning skulle det vise sig, at arbejdet med hende selv og hendes karakter(er), var det, der virkelig satte Stenberg på prøve:

“Det at spille to karakterer, det var en stor arbejdsbyrde. Måske det hårdeste, jeg nogensinde har oplevet.”

Til spørgsmålet om, hvem af de to meget forskellige karakterer hun ser sig selv bedst i, var svaret klart:

“Jeg tror måske, jeg må dele mig selv i to og tage lidt af dem begge,” afslutter hun.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Læs mere omDisney+

Andre Serier | Nyheder