Serier | Nyheder

Interview med 'Limboland'-skaber Rikke Louise Schjødt: "At lave Limboland har på mange måder været en bearbejdelse af skam"

AfLuna Stjerneby
19. april 2021
Foto: Limboland/Xee

Del artikel

Instruktør og manuskriptforfatter Rikke Louise Schjødt om selviscenesættelse, skam og sit nervepirrende ønske om at skabe en endnu federe sæson 2.


Selviscenesættelse er et gennemgående tema i Limboland, hvad betyder temaet for dig?

Selviscenesættelse dækker over usikkerheder, som vi både bevidst og ubevidst forsøger at dække over. Det handler om, at man føler sig utilstrækkelig, og at man ikke lever op til idéen, man har om, hvem man gerne vil være, eller hvordan man gerne vil fremstå overfor andre.

Vi kigger på andre folk, som tilsyneladende lever op til de idealer, vi selv higer efter. I virkeligheden bruger de mennesker lige så meget selviscenesættelse som et middel til at fremstå på en bestemt måde.

Hvordan føler du din egen personlighed kommer til udtryk gennem dine tre hovedpersoner?

Jeg ser mig selv i alle tre, men da jeg startede med at udvikle karaktererne var Freja-karakteren meget et udspring af mig. Freja er på mange måder alle mine dårlige sider skruet op. Det har været fedt at kunne tage al min skam og de ting, jeg tumler med, putte dem ind i en karakter, og skrue helt op for dem.

set har Frederikke Dahl og jeg diskuteret ting, vi selv synes kunne være grineren at gøre med hendes karakter, men vi måtte spørge os selv: er det egentlig noget, Freja fortjener?

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “‘Euphoria’ har med disse to særafsnit skabt noget enestående”

På den måde skal jeg nogle gange lige redigere i mine egne komplekser først, så det ikke bliver for meget til karakteren. Det er på samme tid dét, der gør Freja til en skøn karakter; hun prøver og prøver, men vi skubber hende virkelig tit ud på dybt vand.

Hvilken betydning har følelsen skam for en serie som Limboland?

At lave Limboland har på mange måder været en bearbejdelse af skam. Efter første sæson fandt jeg ud af, at jeg ikke var alene med mine følelser. Folk kunne spejle sig selv i karaktererne, og det gav mig følelsen af, at jeg for alvor ville smadre idéen om, at vi kvinder skal være på én måde, og at vi ikke må fylde for meget.

Jeg tror, at rigtig mange kvinder kender den skam, der følger med at fylde meget i et selskab, og frygten for at blive stemplet som 'hysterisk', når man er vred.

LÆS OGSÅ: Sex, stoffer, og magt: Har du set Norges rekordbrydende hitserie?

Skam jo er en virkelig magtfuld følelse. Ikke på den måde, at man føler sig magtfuld. Snarere tværtimod. Skam kan jo få én til at gøre de mest vanvittige ting, hvis man lader sig styre af den. Og det er dét, der er så spændende. At den kan dominere over rationale.

Hvordan var det at gå i gang med sæson 2 efter første sæsons fantastiske modtagelse?

Jeg begyndte faktisk at udvikle på sæson 2 inden sæson 1 kom ud, og det tror jeg er meget godt.

Når det så er sagt, så har jeg følelsen af, at det skal være godt og helst bedre end første sæson.

Det er da super nøjeren at skulle leve op til et eller andet pres, man føler, især fra sig selv. Der er helt klart en præstationsangst i mig.

Hvilke film og serier ser du for tiden?

På det seneste har jeg haft det for sindsygt over Killing Eve. Manuskriptet, universet og de kvindelige karakterer er alle vildt godt skrevet. De formår at sætte en tone og skabe scener, som har et særligt DNA. Phoebe Waller-Bridge er for vild, hende gad jeg da godt være!

LÆS OGSÅ: Successerien ’Killing Eve’ nærmer sig sin afslutning

Jeg har også lige set La Ciénaga, som er en argentinsk film, som kan noget helt andet, men som er virkelig fed. Jeg gad også godt se den nye serie Christiane F. – Vi børn fra Bahnhof Zoo. Jeg aner ikke, om den er god, men den ser spændende ud.

Hvad er din top tre-liste over serier?

Det kan jeg simpelthen ikke svare på, det er sådan et svært spørgsmål. Det skifter meget efter mit humør, og hvad jeg lige arbejder på.

Hvis jeg skal vælge noget lige her og nu, så tænker jeg Fleabag og de to første sæsoner af The Handmaid’s Tale, jeg synes, tredje sæson var lidt irriterende; og Killing Eve!

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Limboland afsnit 1 og 2

Premiereafsnittet på Limbolands sæson 2 landede på streamingtjenesten Xee den 5. april, og hver mandag kan du se et nyt afsnit af den anmelderroste serie. Hele første sæson er også tilgængelig og klar til at blive binget på Xee.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo’ er en klassiker i ny indpakning

LÆS OGSÅ: Sæson 4 af ‘The Handmaid’s Tale’ er på trapperne: Se teaseren her

LÆS OGSÅ: Kvinderne i fokus: 15 supergode serier til kampdagen

Del artikel

Andre Serier | Nyheder