Film | Anmeldelser

Anmeldelse: Florence Pugh er en urkraft i Netflix-filmen 'The Wonder'

AfClaus Nygaard Petersen
25. januar 2023
Florence Pugh som sygeplejersken Lib Wright i den sanselige Netflixfilm ‘The Wonder’
Florence Pugh som sygeplejersken Lib Wright i den sanselige Netflixfilm ‘The Wonder’ / Foto: Netflix

Del artikel

Den verdensberømte skuespiller leverer en pragtpræstation i et periodedrama, hvor en sygeplejerske skal finde ud af, om en ung pige er en helgen.

Der er ingen større filmstjerne lige nu end Florence Pugh.

Hun leverer altid et pragtpræstation i de film og serier, hun medvirker i, og er ikke bleg for at sige sin mening, hvis hun synes, noget er forkert. Al tumulten omkring den cinematiske fadæse Don’t Worry Darling er næppe gået nogens næse forbi, og Pughs tavshed i den misere talte højere end nogen ord kunne.

Få flere film anmeldelser her!

Hendes Instagram giver et hudløst ærligt blik ind til et individ, der kæmper med samme slags usikkerhed som almindelige mennesker. Der er de gode dage og de knapt så gode, og Pugh er ikke bleg for at dele begge sider.

Så ja, det er svært ikke at være nysgerrig, når der lander en ny film på Netflix med verdensstjernen. Og endda et periodedrama, hvor stemningen emmer af det samme som i gennembruddet Lady Macbeth.

Lang ude på landet

I Sebastián Lelios The Wonder spiller Florence Pugh den engelske sygeplejerske Lib Wright. I 1862 ankommer hun til en lille landsby i Irland, hvor noget mystisk er på færde. En pige, Anna O’Donnell (Kila Lord Cassidy), har efter sigende ikke spist mad i flere måneder, men er umiddelbart fuldstændig frisk uden tegn på sult.

Derfor har byrådet hidkaldt Lib og en nonne, der kan holde øje med pigen på skift for at finde ud af, om hun småspiser, eller om der er et mirakel på færde. Og her, blot 13 år efter den store hungersnød tog livet af omkring en million mennesker, er lige præcis dette et ømt punkt.

Lib er selv i gang med at bearbejde et traume, som hun selvmedicinerer med opiumsdråber og selvskade. De sene aftenseancer bliver skildret ekstatiske, nærmest seksuelt, når Pugh smager på sit eget blod. Det fremstår dog ikke utvetydigt æggende, men har også en snert af eskapistisk sorgflugt.

Læs også: Anmeldelse: ’Blonde’ er et karaktermord på en af Hollywoods største legender

I det hele taget vrimler det med hemmeligheder i byen, som langsomt kommer frem til overfladen i takt med, at The Wonder udvikler sig. Den er det, man kalder en slow burn, hvor halvdelen af oplevelsen er filmens atmosfære, der nærmest sanseligt trænger ud igennem skærmen til seeren.

Mellem himlen og jorden

The Wonder er baseret på Emma Donoghues bog af samme navn, og forfatteren har også været indover filmens manuskript sammen med Alice Birch og Sebastián Lelio.

Instruktøren fik for alvor sit internationale gennembrud i 2017, hvor han havde premiere på hele to film i samme år. Den chilenske En fantastisk kvinde om den transkønnede Marina, der drømmer om et bedre liv, vandt en Oscar for bedste internationale film. Og Disobedience, en lesbisk kærlighedshistorie i et strengt jødisk ortodokst miljø med Rachel Weisz og Rachel McAdams, blev rost til skyerne.

For fans af Lelio og Pugh er der masser af godt at komme efter.

Instruktørens subtile brug af magisk realisme, hvor virkeligheden nærmest bliver bøjet i takt med personernes følelser, er ikke så eksplicit her som tidligere. Men de få gange, han gør brug af det, sætter det sig i seeren.

Og Pugh er en urkraft, man ikke kan tage øjnene væk fra.

Florence er en maskine

Det er rent ud sagt en tour de force-præstation, hvor hun alene gør filmen seværdig.

En flirt med den opportunistiske journalist William Byrne (Tom Burke) bliver ikke skildret som en klassisk hovedkulds forelskelse. I stedet er det et nærmest moderne forhold, hvor bare fordi man har sex, betyder det ikke, at man skal giftes. Igen taler det ind i Libs flugt fra sin sorg.

Læs også: Anmeldelse: Er du klar til at blive væltet omkuld af ’The Whale’?

Og det er i høj grad også med de briller, at man skal se, hvorfor hun føler så intenst for at redde Anna. For pigen bliver gradvist dårligere og dårligere i takt med, at dagene går, og Lib overvåger hende sammen med nonnen.

Kila Lord Cassidy er god som Anna. Skuespilleren er datter af Elaine Cassidy, der spiller Annas mor, og hvor er det skønt, når filmbranchen tænker den her slags små detaljer ind i en casting. Det er med til at højne oplevelsen, når man kan se genkendelige ansigtstræk i de personer, som skal forestille at være familiemedlemmer.

Det vidner om, at detaljegraden i filmhåndværket er i den høje ende. Et herligt tema om religion versus videnskab ligger diskret hele vejen igennem The Wonder. De gamle mænd i byrådet symboliserer de forskellige diskurser, som er begyndt at fatte rod i verden. Og som Lib – og for den sags skyld også Florence Pugh – i den grad også er en indvarsling af.

Læs også: Anmeldelse: Dokumentaren ’De umyndige’ er en hyldest til de børn, der ikke får lov til at være børn

Fakta om 'The Wonder':
Instruktør: Sebatián Lelio
Manuskriptforfatter: Emma Donoghue, Alice Birch, Emma Donoghue
Medvirkende: Florence Pugh, Tom Burke, Kila Lord Cassidy mfl.
Land: Irland, England, USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 16. november 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser