Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘Glass Onion: A Knives Out Mystery’ er en veloplagt krimi, der oser af overskud

AfAnn Lind Andersen
22. december 2022
Anmeldelse: Glass Onion: A Knives Out Mystery
Kate Hudson som Birdie, Jessica Henwick som Peg, Daniel Craig som Detective Benoit Blanc og Leslie Odom Jr. som Lionel i 'Glass Onion: A Knives Out Mystery' / Foto: John Wilson / Netflix

Del artikel

Rian Johnson har overgået sig selv med den anden ‘Knives Out’-film, ‘Glass Onion’. Alt fra rollelisten, plot-twists og glimtet i øjet er ikke bare lige så godt som i forgængeren. Det er bedre.

For alle os, der elsker en god ‘whodunit’-krimi, var den første Knives Out-film et kærkomment initiativ fra instruktør Rian Johnson til at puste nyt liv i genren. Ikke at de gode gamle historier af Agatha Christie eller hendes beslægtede kopier ikke lever i bedste velgående. Se bare, hvor populær Barnaby stadig er. Men med sin film opgraderede Rian Johnson genren til at føles moderne og ikke mindst morsom.

Få flere film anmeldelser her!

Rian Johnson er på toppen

Når man har lavet en så succesfuld film – for filmen blev et fortjent hit – er det svært at følge op med en 2’er, der er lige så god. Men det er lykkedes manden, der i øvrigt også har lavet Looper og Star Wars: The Last Jedi. For selv om man er en garvet med-gætter på ‘hvem er morderen?’, vil jeg næsten garantere, at der er overraskelser og twists, som er svære at regne ud. På den måde er Johnson på toppen af sin historie, sin genre-viden og har ovenikøbet overskud til finurlige detaljer.

Hvem har inviteret Daniel Craig?

Som centrum for historien er igen mesterdetektiven Benoit Blanc – Daniel Craig med sydstatsaccent. I en af de ovennævnte overskudsdetaljer ser vi i fem sekunder, at Benoit har en mandlig samlever, da Hugh Grant åbner parrets dør.

Blanc bliver inviteret med på en weekend til en græsk ø, beværtet af milliardæren Miles Bron (et kærkomment gensyn med Edward Norton). Eneste aber dabei er, at det viser sig, at det ikke er Miles Bron, der har inviteret Benoit Blanc med. Spørgsmålet er så, hvem har?

Miles Bron har inviteret en lille gruppe af sine såkaldte nærmeste venner med på øen. Vennerne kender hinanden fra før, Miles blev rig, og faktisk kender han dem gennem sin tidligere kæreste, den intelligente Andi (Janelle Monäe). Andi er også ankommet, til de andres uforståenhed, for Miles og Andi har kørt retssag mod hinanden om hvem, der fik den oprindelige idé til dét, Miles Bron er blevet rig på.

Læs også: Anmeldelse: Cate Blanchett er fremragende i filmen ’Tár’

Som underholdning har Miles planlagt en ‘murder mystery-leg’ hen over weekenden. En leg, der ikke går helt som planlagt, noget går grueligt galt, og så begynder den vilde gætte-jagt på hvem, hvad og hvorfor. Både for karaktererne og for os, der kigger på.

Kend din krimi

Rian Johnson er udmærket klar over, at vi som publikum nok har set et væld af denne slags krimier og derfor tror, vi kender genre-reglerne godt. Og den viden driller han os med. Af samme grund føles Glass Onion som en leg, han inviterer os med i. Samtidig med, at det ikke er en leg, vi skal tage alt for alvorligt.

Selv om der er små, sjove stikpiller til privilegieblindhed og til de både fjollede vaner og grådige måder at tænke på, rige mennesker åbenbart kan have, er der ikke den dybde i den lejlighedsvise sociale samfundskritik, som den første film havde.

Store navne i små roller

Til gengæld er filmen en fest at se. Med en spøjs blanding af kendte navne på rollelisten. Nogle dukker op i et splitsekund som førnævnte Hugh Grant eller Ethan Hawke, der tager imod gæsterne på øen og ellers ikke bliver set i resten af filmen. Andre lægger bare navn til, som Jeremy Renners ‘hot sauce’ og andre igen kan høres, men ikke ses. Miles Bron har fået lavet et ur, som han praler med er lavet af Philip Glass, hvor en stemme siger ‘DONG’ ud i rummet. Stemmen er Joseph Gordon-Levitts. Af de skuespillere, vi ser, er Kate Hudson, Dave Bautista, Katherine Hahn og Leslie Odom Jr. på rollelisten. Udover de allerede nævnte.

Læs også: Anmeldelse: ’Kærlighed for voksne’ er en velskabt thriller, der oser af lækkerhed

Perfekt hygge-krimi

Skuespillerne virker til at have haft det ret sjovt undervejs, og den fornemmelse er med til at give filmen det udtryk af overskud, den har. Så Rian Johnson har med andre ord begået det næsten umulige. Ikke det perfekte mord, men en sequel, der er lige så god som den første film. Hvis ikke bedre. Og det er noget af en bedrift. ‘Glass Onion’ er en oplagt hygge-krimi i familiens skød. Se, om du kan regne den ud.

Se traileren til Glass Onion: A Knives Out Mystery

Fakta om ’Glass Onion: A Knives Out Mystery’:

Instruktør: Rian Johnson
Manuskriptforfatter: Rian Johnson
Medvirkende: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monäe, Dave Bautista, Kate Hudson m.fl. Produktionsår: 2022
Land: USA
Dansk premieredato: 23. december 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

Læs også: Anmeldelse af Metoo – sexisme bag skærmen.

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser