Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Lover, Stalker, Killer’ får dig til at genoverveje dating

Af
Claus Nygaard Petersen
12. februar 2024
Lover, Stalker, Killer anmeldelse
'Lover, Stalker, Killer' / Foto: Netflix

Del artikel

True crime-dokumentarfilmen på Netflix har en spændende historie, som bliver solidt fortalt, men byder ellers ikke på noget revolutionerende.

Lover, Stalker, Killer

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 9. februar 2024
Genre: Dokumentar, true crime
Instruktør: Sam Hobkinson
Medvirkende: Dave Kroupa m.fl.
Land: USA
Spilletid: 90 minutter

Stalking er et ubehageligt og reelt problem, som mange mennesker er udsat for på daglig basis. Men den joviale brug af udtrykket, når man i sjov siger til venner, at man stalker ind eller anden på de sociale medier, har drænet ordet for alvor.

I den forstand er Netflix-dokumentaren Lover, Stalker, Killer en kærkommen reminder om, hvad stalking er i realiteten er.

Mekanikeren Dave Kroupa er i 2012 tilbage på datingmarkedet, da forholdet til moren til hans to børn, Amy Flora, er gået nedenom og hjem. Han er netop flyttet til Omaha, Nebraska for at være tæt på sine børn, da hun er flyttet dertil for at være tættere på sin familie.

Lover, Stalker, Killer anmeldelse
'Lover, Stalker, Killer'
Foto: Netflix

Han hooker hurtigt op med den jævnaldrende Liz Golyar, men det uforpligtende forhold ebber stille og roligt ud, da Dave et par uger senere møder Cari Farver. Kemien er bedre, og selv om de egentlig har aftalt, at det bare skal være en uforpligtende relation, skriver hun pludselig en dag en SMS til ham om, at de burde flytte sammen.

Da han minder hende om, at de har aftalt, at det bare skal være afslappet, skriver hun en række vrede beskeder, og det bliver startskuddet på et årelangt mareridt.

Dave får tiltagende mere vrede beskeder fra Cari, og chikanen holder sig ikke kun til ham, men også Amy og Liz bliver modtagere af den forsmåede kvindes aggressioner, som med tiden også bliver fysisk med ridsede biler, iturevent tøj og et nedbrændt hus til følge.

Derfor er det bare et spørgsmål om tid, før det bliver blodig alvor, og nogen mister livet. Men så er det, at puslespilsbrikkerne begynder at blive lagt af politiet, og det ene twist efter det andet melder sin ankomst.

Lover, Stalker, Killer anmeldelse
'Lover, Stalker, Killer'
Foto: Netflix

Spændende og overraskende

Instruktør Sam Hobkinson har stor erfaring med den her slags true crime-historier og slår ikke et større brød op kunstnerisk, end historien kan bære.

Gennem en håndfuld interviews, arkivmateriale og rekonstruktioner bliver den bizarre historie udfoldet overskueligt og effektivt. Dave er hovedfortælleren og har den rette tilstedeværelse til at bære det hverv. Med stort skæg og læderjakke har han den rette cool-americana-vibe til at virke interessant, samtidig med at han har den særegne far-aura omkring sig, som gør, at han aldrig bliver rigtig sej.

Lover, Stalker, Killer anmeldelse
'Lover, Stalker, Killer'
Foto: Netflix

Alle de følelsesmæssige implikationer af hele affæren står malet i ansigtet og stemmerne hos de involverede, så der både er plads til smågrin over de glade og absurde stunder, mens alvoren trækker de tunge miner og frustrerede tonefald frem.

Lover, Stalker, Killer er ret ligefrem, uden så mange svinkeærinder og ekstravagante virkemidler. I den forstand er det en af den slags true crime-film, man kun ser en gang. For når man først har set historien, er der ikke rigtig nogen grund til at genbesøge den.

Omvendt er længden på halvanden time ikke længere, end at man snildt kan se filmen igen, hvis man bare ikke kan få nok af den spændende true crime-fortælling.

Lover, Stalker, Killer anmeldelse
'Lover, Stalker, Killer'
Foto: Netflix

Velkendt skabelon

Har man set American Nightmare-dokumentarserien, ligeledes fra Netflix, vil den dramaturgiske opbygning i Lover, Stalker, Killer være bekendt.

For præcis som i den overlegne serie er det politiet, der dominerer den sidste tredjedel, hvor trådene skal flettes sammen. Med stort overskæg og cowboyhat ser efterforskeren Jim Doty ud, som var han taget ud af en western. Men sammen med kollegaerne Ryan Avis og Tony Kava er han primus motor i at opklare hele sagen, hvor intet er, som det umiddelbart ser ud.

Historien fejler som sagt ikke noget. Indpakningen er rimelig standard. Har du set en true crime på Netflix, har du med få undtagelser set dem alle. Farvefilteret er det samme, så der er god pang på de røde nuancer især, og underlægningsmusikken er så tilpas anonym, at man kunne have den mistænkt for at være taget fra et true crime-musikbibliotek.

Lover, Stalker, Killer anmeldelse
'Lover, Stalker, Killer'
Foto: Netflix

Og det er også sådan, dokumentarfilmen fremstår som helhed. God og interessant, så længe man ser den, men ikke en, der bliver hængende i en lang tid efter, man har set den færdig.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser

Mest læste