Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ‘The Power of the Dog’ er en sanselig western med et hint af paranoia

AfKaja Nielsen
17. januar 2022
Power of the Dog
Foto: Netflix

Del artikel

Mange associerer nok en klassisk western med revolverkampe, heste og hatte. Ofte fulgt af et opgør mellem helten og banditterne. Men her har vi en af de mere episke westernfilm, der portrætterer dybere dilemmaer i en mandsdomineret verden.

Forventningerne var høje, da The Power of the Dog blev smækket på skærmen. Dog var den på mange måder ikke som forventet. Denne westernfilm er nemlig enormt sanselig og mystisk.

Filmens stjerner er blandt andre Benedict Cumberbatch (Sherlock), Kirsten Dunst (Spider-Man) og Jesse Plemons (Breaking Bad), og de sætter virkelig rammerne for en smuk men også forbitret historie.

Få flere film anmeldelser her!

En sammenbragt familie

I The Power of the Dog oplever vi de to brødre Phil (Benedict Cumberbatch) og George Burbank (Jesse Plemons). De bor sammen på en kvægranch til trods for deres forskelligheder. Phil er snavset og kold, og han spreder æresfrygt blandt de folk, han møder. Modsat er George velklædt og stille af sig. Phil er machomanden, der håndterer kvæget, og George er en gentleman, der føler sig ensom i tilværelsen.

Da George gifter sig med enken Rose (Kirsten Dunst), flytter hun og sønnen Peter (Kodi Smit-McPhee, The Road) ind på ranchen. Forbitret gør Phil sit for at pine Rose, der får det yderst ubehageligt på ranchen. Ligeledes stikker han til den uskyldige Peter, fordi han ikke afspejler en rigtig mand.

Drama med psykologiske toner

Noget, som værket benytter til at skabe en forpint oplevelse, er musikken. Til tider minder den faktisk om en psykologisk thriller med skingert violinspil. Dette ses oftest i forbindelse med Phils konstante påvirkning af Rose.

Disse musikalske input giver stemningen i forløbet et sitrende ubehag, der kan mærkes helt ned i maven. Det understøtter de verbale og nonverbale magtkampe, der udspilles på ranchen på en foruroligende måde. Vi som seere sidder bare og venter på, at korthuset falder sammen.

Det er til tider svært at finde hoved og hale i handlingen. Temaerne peger både imod forbudt kærlighed, skjulte agendaer og et opgør med hypermaskulinitet overfor femininitet. Der sker flere gange et retningsskift, hvor der pludselig kommer flere markante fokuspunkter.

Læs også: Anmeldelse: ’The Pale Blue Eye’ er uhyggelig langtrukken og rodet

Filmens dybde

Selvom personerne i dette værk ikke som sådan viser deres følelser, har de ofte svært ved at skjule dem. Men samtidig skabes den undertrykkede stemning også igennem karakterernes underspillede væremåde.

Instruktør Jane Campion (The Piano) formår at pointere, hvordan dæmpede frustrationer hurtigt kan eskalere. Phil følger Rose som hendes skygge og får hende til at føle sig værdiløs. Her spiller Dunst og Cumberbatch deres roller med hæder og frembringer den perfekte intrige, især når de er på tomandshånd.

Man kan ikke sætte noget på Cumberbatchs arrogance og til tider brutalitet i dette værk. Men karakteren gemmer på en dybde, man selv efter filmens ende har lyst til at dykke længere ned i. Omvendt bringer Kodi Smit-McPhee en balance med en mere øm og følsom karakter til dette univers, hvor maskulinitet var en forudsætning for at være en rigtig mand.

Læs også: Anmeldelse: ’Blonde’ er et karaktermord på en af Hollywoods største legender

Et stort potentiale - men den appellerer ikke til alle

The Power of the Dog er en smuk film, hvor Campion brillerer med billedsprog. De ensomme bjerge og dynamiske marker er noget af det, man kan nyde på filmens billedside.

Titlen understreges for alvor til sidst i filmen. Peter har fundet biblen frem og læser et vers: ”Deliver my soul from the sword, my darling from the power of the dog”. Det giver først rigtigt mening i filmens sidste minutter og bringer overraskelse og mystik til Peter som karakter.

Værket er sanseligt med et hint af suspense. Og det kan vist roligt siges, at den ikke appellerer til alle Netflix-seere. Men er man til flotte billeder og underspillede roller drevet af temaerne, er The Power of the Dog efter min mening et godt valg.

Læs også: Anmeldelse: Det er hårdt at være ‘Verdens heldigste kvinde’

Faktaboks – The Power of the Dog

Instruktør og manuskriptforfatter: Jane Campion
Medvirkende: Benedict Cumbertbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee
Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 1. december 2021
Land: USA

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser