Film | Anmeldelser

Anmeldelse: Satiremesterværket ’Bottoms’ er årets sjoveste komediefilm

Af
Claus Nygaard Petersen
20. november 2023
Bottoms anmeldelse
Ayo Edebiri sog Rachel Sennott i den satiriske komedieperle 'Bottoms' / Foto: Patti Perret

Del artikel

Prime Videofilmen om to high school-piger, der laver en fight club for at knalde cheerleaders, er helt igennem fantastisk.

Bottoms

Streamingtjeneste: Prime Video
Premieredato: 21. november 2023
Genre: Komedie
Instruktør: Emma Seligman
Manuskriptforfatter: Emma Seligman, Rachel Sennott
Medvirkende: Ayo Edebiri, Rachel Sennott, Ruby Cruz, Havana Rose Liu, Kaia Gerber m.fl.
Land: USA
Spilletid: 1 time og 31 minutter

Det er svært at lave en original high school-film. Alle vinkler er prøvet af, og de tager næsten altid udgangspunkt i en gruppe drenge, der vil knalde eller længes efter en af skolens populære piger. Sådan var det i hvert fald i lang tid. Undtagelser som Booksmart er få og langt imellem.

Derfor lander Bottoms perfekt – og du har vitterligt aldrig set en film som denne.

PJ (Rachel Sennott, Shiva Baby) og Josie (Ayo Edebiri, The Bear) er lesbiske og kaster lange blikke efter cheerleaderne Isabel (Havana Rose Liu) og Brittany (Kaia Gerber). Men de er på den absolutte bund af popularitetshierarkiet.

Da de bliver beskyldt for at skade skolens stjerne, quarterbacken Jeff (Nicholas Galitzine), er gode råd dyre. Men Josie får en genial idé. De var bare i gang med at øve sig til deres selvforsvarsklub. PJ ser hurtigt potentialet, og den tamme undskyldning udvikler sig til en regulær fight club.

Formålet er dog ikke nobelt. For PJ er det en kærkommen mulighed for at samle en masse lækre piger, og på den måde komme i seng med dem.

Og der bliver tæsket igennem i Prime Videofilmen Bottoms, der er en udsøgt satirisk komedieperle.

Alene måden Jeff – football-spillerne render konsekvent hele tiden rundt i deres uniformer, komplet med beskyttende skulderpuder – kommer til ”skade” er vanvittigt sjov. Scenen bygger op til, at han skal blive kørt over, men filmen rør ham overhovedet ikke, og alligevel falder han om jorden og skriger i vilden sky som en stukken gris.

Liderlig fight club

Selv om Bottoms hører hjemme i den grovkornede satire-kategori, er der også markant varmt hjerte i filmen. For ja, PJ, især, og Josie har måske ikke de mest ærværdige motiver, men altså, de er teenagere, som gerne vil knalde. Det er ikke altid, at udgangspunktet er det bedste, men det kan jo ændre sig, som vi har set i utallige film før det.

Josie er oprigtigt forelsket i Isabel, og trods den kæphøje, hormonstyrede attitude er PJ også god nok på bunden. For mennesker er sjældent så karikerede, som det umiddelbart kan se ud på overfladen.

Det fremviste instruktør Emma Seligman fremragende i debutfilmen Shiva Baby, hvor Rachel Sennott med bravur gestaltede rollen som college-sugardateren Danielle.

Seligman og Sennott står bag manuskriptet til Bottoms, hvor der bliver taget tykt pis på mange af de klichéer, man tit har set i high school-film.

Alene detaljen med, at footballspillerne som nævnt har udstyr på hele tiden, er herlig.

Og så bliver der altså langet øretæver ud. Kampscenerne, både dem i deres klub og andre, er sjældent set blodigere. Til tider er det så langt ude, at det er lårklaskende sjovt, men for eksempel den evigt gode og oprigtige Hazels (Ruby Cruz) slåskamp med skolens bedste bokser, har øjeblikke, hvor man får et ubehageligt sug i maven.

Det er også det, som adskiller Bottoms fra en decideret spoof-film som Not Another Teen Movie. Der er en original historie og ikke bare en række scener, der refererer til andre film, som der så gøres grin med.

En på grine-smasken

Der er dog klassiske ting som en rivaliserende skole, der skal spilles en kamp med. Selvfølgelig er der også en lærer, Mr. G (den tidligere footballstjerne Marshawn Lynch), der både er små-mentor, men også hysterisk sjovt inkompetent til at undervise i historie.

Bottoms er fyldt med den her slags små gulddetaljer, med en perlerække af fantastiske skuespilpræstationer, ledt an af Sennott og Ayo Edebiri. Hvor førstnævnte giver den fuld gas hele tiden til PJ, der er herligt frembrusende og ligefrem.

Edebiri – der i to sæsoner i træk har været MVP i The Bear – tilføjer en god dosis af kejtethed til Josie. Men bare fordi man er venlig, er det ikke ensbetydende med, at andre bare kan gøre, hvad de vil. Det er en svær dualitet at fange, men Edebiri får det til at se nemt ud.

Og det er måske det, der opsummerer Bottoms mest præcist. Alt flyder bare sømløst afsted, så man knapt nok lægger mærke til, hvordan tiden bare flyver.

Meget fjollet, meget sej og helt igennem fantastisk er den hurtige opsummering af Bottoms, der med sin fuldstændige skamløse, flabede attitude ikke kan gøre andet end at charmere en fuldstændig til randen af grine-knockout.

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser