Serier | Guides

Her er de 10 bedste serier i 2024 indtil videre

Af
Claus Nygaard Petersen
21. juni 2024
Baby Reindeer anmeldelse
Richard Gadd og Jessica Gunning i 'Baby Reindeer' / Foto: Ed Miller/Netflix

Del artikel

Vi gør status over første halvdel af 2024 og har fundet frem til de 10 bedste serier fra årets første seks måneder.

Vi er nået halvvejs i 2024, og derfor er det på sin plads med en midtvejsstatus.

Når man kigger på den samlede mængde af serier, har det været lidt sløjt. I hvert fald, hvis man sammenligner med det absurd gode biografår, vi har været velsignet med indtil videre, hvor især januar og februar bød på den ene kandidat til årets film efter den anden.

Der har dog været flere højdepunkter på seriefronten. Også nok til, at konkurrencen om at få en plads på top-10-listen over årets bedste indtil nu, har været skarp.

To serier har dog skilt sig markant ud i løbet af det første halvår, hvoraf efterveerne fra den ene stadig sender sporadiske chokbølger gennem nationen.

Meget kan dog nå at ændre sig frem til december, hvor den endelige årsliste skal laves. Dermed er det for eksempel stadig muligt for anden sæson af House of the Dragon til at snuppe en plads, hvis den udvikler sig eksplosivt efter de afsnit, der lå til grund for vores anmeldelse.

Og så er der jo en vis serie om en restaurant i Chicago, som uden tvivl kommer til at blande sig i toppen.

Men nok sniksnak, og lad os komme i gang med listen over de 10 bedste serier i første halvdel af 2024.

1. Baby Reindeer
2. Den sorte svane
3. Hacks sæson 3
4. Fallout
5. True Detective: Night Country
6. The Curse
7. Ripley
8. Shogun
9. Samme dag næste år
10. Orkestret sæson 2

1. Baby Reindeer

Der var én serie, som lagde kloden ned i foråret, og det var selvfølgelig Netflix’ Baby Reindeer.

Først på grund af den overvældende historie om komikeren Richard Gadds oplevelser med stalking og seksuelt misbrug og de dertilhørende konsekvenser.

Men efterfølgende fik serien et nyt liv, da den virkelige person, som havde stalket Gadd, blev fundet af vakse internetdetektiver og selv trådte frem. Derudover flød det med masser spekulationer om, hvem der var den manuskriptforfatter, som havde forulempet komikeren.

Selve serien er virkelig velfortalt, har fin brug af fjerde-væg-brud, spring i tid og en stram, narrativ tråd.

Baby Reindeer kan ses hos Netflix.

2. Den sorte svane

Den sorte svane
'Den sorte svane'
Foto: TV 2

Når først du har set et afsnit af TV 2's dokumentarserie Den sorte svane, er du nødt til at se resten med det samme.

Serien giver unik indsigt i, hvordan den kriminelle underverden og den gråzonede oververden kløgtigt hjælper hinanden med at tjene obskøne mængder af penge på mere eller mindre ulovlig vis.

Skjulte kameraoptagelser, et foruroligende og fascinerende persongalleri samt det ene WTF-øjeblik efter det andet gør Den sorte svane til en af årets allermest bingeværdige serier.

Den sorte svane kan ses hos TV 2 Play.

3. Hacks sæson 3

Man skulle ikke tro, at man kunne gøre en i forvejen god serie endnu bedre. Det er ikke desto mindre det, der skete i tredje sæson af den fremragende komedieserie Hacks.

Den afdankede Las Vegas-standupper Deborah Vance (Jean Smart) har nu endelig fået revitaliseret karrieren efter at have været helt nede og vende på bunden. Succesen skyldes ikke mindst hendes joke-forfatter Ava (Hannah Einbinder), men forholdet imellem dem er ikke altid det bedste.

Udover tour de force-præstationerne fra hovedrollerne Jean Smart og Hannah Einbinder er Hacks hylende morsom og skildrer flot og hjertevarmt de tos venskab med alle dets op og nedture.

Hacks kan ses hos Max.

4. Fallout

En af forårets største positive overraskelser kommer fra Prime Video. Den veloplagte science fiction-serie Fallout skruer underholdningsskalaen op på 11 med sin charmerende fortælling om livet i en alternativ dystopisk verden.

Ella Purnell (Yellowjackets) er fantastisk i hovedrollen som den lidt naive Lucy, der begiver sig ud i verden for at finde sin far, der er blevet kidnappet. I bestræbelserne på at finde frem til ham møder hun flere personer, herunder den næseløse dusørjæger og mutant The Ghoul (Walton Goggins). En person, hvis alliance svinger alt efter, hvad han er ude efter.

Serien minder meget om Westworld, da den var bedst, med virkelig gode actionscener og en yderst fængende historie.

Fallout kan ses hos Prime Video.

5. True Detective: Night Country

Bedst som man troede, at True Detective-antologiserien var på vej i graven, pustede showrunner og instruktør Issa López nyt i franchisen.

Med Oscarvinder Jodie Foster og den tidligere bokser Kali Reis i spidsen, er Night Country en kærkommen genkomst til fordums styrke for den populære serie.

Mysteriet om, hvordan et gruppe forskere ender døde ude i Alaskas' ødemark, nøgne og frosset sammen, er spændende fra ende til anden. Den dystre og lettere makabre tone, som også præger første sæson, er tilbage på fuld knald, og man sidder klinet til det yderste af sædet i bar spænding.

True Detective: Night Country kan ses hos Max.

6. The Curse

Sjældent har en serie været så ubehagelig og dragende på samme tid som The Curse.

Emma Stone og Nathan Fielder spiller parret Whitney og Asher Siegel, som prøver at lave et realityprogram, hvor de skal istandsætte huse og områder.

Men alt går i vasken for dem. Ikke mindst på grund af den kontrære instruktør Dougie (Benny Safdie), der nyder at drille Asher. Serien bliver mere og mere ubehagelig, som afsnittene går, og til sidst kan man næsten ikke krumme tæerne mere.

Slutningen er i øvrigt en af de mest opsigtsvækkende på seriefronten i år. Her bliver alt, hvad man troede var muligt i serien, fuldstændig vendt på hovedet.

The Curse kan ses hos SkyShowtime.

7. Ripley

Der er serier med flotte billeder, og så er der Ripley, som er en æstetisk lækkerbisken fra første til sidste frame.

Nyfortolkningen af Patricia Highsmiths berømte roman er en krimiserie som ingen andre. Serien har en fantastisk Andrew Scott i den navnkundige hovedrolle, og handlingen snegler sig til tider afsted for så pludselig at eksplodere i stump og brutal vold.

De sort/hvide billeder i serien er så smukke, at hvert enkelt snildt kunne ryge i glas og ramme på ethvert museum med respekt for sig selv. Sjældent har en serie fremstået så visuelt blændende, som det er tilfældet med Netflixserien.

Ripley kan ses hos Netflix.

8. Shogun

Historisk fiktion er en af de sværeste genrekombinationer at mestre, men det lykkes ikke desto mindre i overordentlig grad med Shogun.

James Clavells roman er allerede blevet lavet som serie en gang. Tilbage i 1980 spillede Richard Chamberlain rollen som den britiske sømand James Blackthorne, hvis skib støder på grund i Japan. Legenden Toshiro Mifune spillede Lord Toranaga, og i den nye version bliver de to roller varetaget af henholdsvis Cosmo Jarvis og Hiroyuki Sanada.

Igen handler det om magtspillet blandt feudale japanske herremænd og kampen om at blive herre over dem alle, shogun. Anna Sawai er i rollen som adelskvinden Lady Mariko en lille åbenbaring serien og fortsætter striben af mindeværdige præstationer.

Shogun kan ses hos Disney+.

9. Samme dag næste år

Sørg for at have godt med Kleenex, når du ser den romantiske dramaserie Samme dag næste år. Historien om de to venner og måske-kærester Emma (Ambika Mod) og Dexter (Leo Woodall), der strækker sig over 19 år, er indbegrebet af en tåreperser, på den gode måde.

Bedst som man tror, at nu skal de endelig have hinanden, går der et eller andet galt. Og når det så endelig virker, som om at nu er de kommet sig over hinanden, åbner sluserne til deres komplicerede relation igen.

De to hovedroller bærer fornemt Netflixserien, og især skildringen af Emma og hendes historie er en af den slags, man ikke lige kan give slip på med det samme.

Samme dag næste år kan ses hos Netflix.

10. Orkestret sæson 2

Orkestret sæson 2
Rasmus Bruun og Frederik Cilius i anden sæson af 'Orkestret'
Foto: Niels Buchholzer DFF

Verdens værste arbejdsplads, som minder mistænkeligt meget om DR's Symfoniorkester, er igen slagmark for alskens brokkerier og manipulationer fra små utilfredse mænd i anden sæson af Orkestret.

Satireduoen Rasmus Bruun og Frederik Cilius stråler også denne gang som henholdsvis den forskræmte mellemleder Jeppe og den smålige hidsigprop, andenklarinettisten Bo.

Jeppe stiger i graderne og bliver chef for symfoniorkestret, men det skorter ikke på problemer af den grund. Han og Bo er endnu en gang bonkammerater, når det kommer til hadet mod den fælles fjende, Simon (Caspar Phillipson), som de med alle tænkelige og utænkelige midler forsøger at få ned med nakken. Det er kosteligt underholdende, både når det lykkes, og især når det ikke lykkes.

Orkestret kan ses hos DRTV.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Serier | Guides

Mest læste