Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Fate: The Winx Saga' har ingen vinger men rigelige mængder teen-drama

AfTrine Jerichau Roslev
17. februar 2021
Foto: Fate: The Winx Club Saga Sæson 1/ Abigail Cowen som Bloom/Jonathan Hession/NETFLIX © 2020

Del artikel

Glem alt, hvad du husker fra din barndom. Winx er tilbage i en langt mere mørk, moden og rå version.


Serien begynder med første skoledag på Alfea for Bloom (spillet af Abigail Cowen, Chilling Adventures of Sabrina) og resten af hendes nye skolekammerater.


Sammen med Bloom lærer vi, skridt for skridt, hvad vi kan forvente os af de kommende seks timer i samvær med Fate: The Winx Saga.


Selvom Bloom ikke har kendt til sine evner, feernes verden eller Alfea i mere end et par måneder, går der ikke mange sekunder, før dramaet bliver sluppet løs.

Formel-drama der fungerer


Har man set flere af serierne, som Netflix i de seneste år har skabt til det yngre publikum – her tænker jeg særligt på Chilling Adventures of Sabrina og Riverdale – bliver det tydeligt at se, at der er tale om en formel. Men det virker, og selvom det måske virker genkendeligt for mere erfarne seere, tror jeg den rammer målgruppen helt som den skal.


Pigerne har sine egne roller, som vi hver især kan spejle os i. Lige fra den seje og eneste farvede fe, Aisha, den rige, blonde Stella og modne og sofistikerede Musa til den sjove værelseskammerat, Terra, hvis holdning de andre ofte glemmer, ”fordi jeg er tyk”, som hun selv udtrykker det.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse: "'Euphoria' har med disse to særafsnit skabt noget enestående"

Endelig er der ild-feen Bloom. Hende der kommer udefra. Ligesom os. Der er intet som en uvidende hovedkarakter, der skal have alt forklaret, så selv nye seere føler sig velkomne på Alfea.

'Winx' vil meget på meget kort tid


Serien er på ingen måde perfekt, og flere gange tynges serien ned af klicheer og plothuller. På trods af viden om vores verden føles det stadig meget skurrende for seeren at skulle acceptere smartphones og jeeps på lige fod med magi og drenge, der går gennem vægge.


Klicheerne hænger tæt sammen med formlen, for der skal ikke herske tvivl om, hvem vi skal holde med, og hvordan teenagere fungerer sammen. Den smukke blonde prinsesse er også hende, der har tendens til at mobbe, fordi hun har det svært. Den lækre sportstype har mere at byde på. Den tykke pige er sød og smilende, men kan heldigvis også sige fra. Og gør det flere gange.


LÆS OGSÅ: Tysk apokalyptisk teenage-thriller på vej på HBO Nordic

Sådan fortsætter det, og selvom seeren kan forudse en del, bliver man nogle gange overrasket, hvilket gør, at serien bliver ved med at overraske. Der er god grund til Netflix’ alderbegrænsning på 16+, da der er en del alkohol, joints og erotik på værelserne og rundt omkring på Alfeas gange.


Som seer sidder jeg tilbage med en blandet følelse. Serien vil så meget, den forsøger at trække mange tråde, men formår ikke helt at komme i mål med dem. Måske er seks afsnit for få til at rumme både teen-drama, magi og årtiers hemmeligheder. Jeg håber dog, vi får lov at se mere i en anden sæson.

”Sucks to be special”


Med en titel som Fate: The Winx Saga kan vi dog ikke blive på skolen. Selvom der er rigeligt med drama de fem piger imellem sammen med deres undervisning og deres følelsesrutsjebaner bliver vi ikke snydt for det, vi er blevet lovet. For farerne lurer, der er fjender både uden for og inden for Alfeas mure.


Disse fjender er med til at skubbe handlingen frem og også særligt Blooms udvikling fra at være en utrænet fe og til at kunne stå på egne ben.


LÆS OGSÅ: Min top 10: Ungdomsserier jeg altid kan anbefale

Mange seere af Fate: The Winx Saga vil sikkert vælge serien til, fordi de tidligere har set den italienske tegnefim, som Netflix’ nye serie også er baseret på, men man skal dog vide, at der er tale om store ændringer, og der har været en del kritik af netop dette.


Der har også været kritik af den manglende diversitet i serien, særligt fordi tegnefilmen netop havde forskelligartede karakterer.

Endnu en sæson


For mig virker det dog ikke voldsomt ødelæggende. Jeg synes for eksempel, at det er meget rart med en rundere karakter, som får lov at have tid på skærmen og som får lov at udvikle sig.


Serien slutter af med en klassisk kampscene, hvor særligt Bloom viser sine evner, så de, der måske ikke synes, der har været magi nok, alligevel får det, de har brug for.


Med afrundingen, hvor pigernes bånd knyttes endnu tættere og det sidste plottwist, åbner serien op for endnu en sæson, som jeg uden tvivl vil se til den tid.


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/09/4-hjerter.jpg

Fakta om 'Fate: The Winx Saga'


Instruktør: Lisa James Larsson, Hannah Quinn og Stephen Woolfenden
Manuskriptforfatter: Brian Young
Medvirkende: Abigail Cowen, Hannah van der Westhuysen, Pecious Mustapha, Elliot Salt, Elisha Applebaum, Sadie Soverall, Danny Griffin, Freddie Thorp, Eve Best, Lesley Sharp
Antal afsnit: 6
Land: Italien og Storbritannien
Dansk premieredato: 22. januar 2021
Dansk streamingtjeneste: Netflix


cmore reklame

Del artikel

Læs mere omNetflix

Andre Serier | Anmeldelser