Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Hells Angels - Storhed og fald' er skræmmende god true crime-journalistik

Af
Claus Nygaard Petersen
15. februar 2023
Anmeldelse Hells Angels Storhed og fald
En række gravpladser for Hells Angels-rockere i dokumentarserien 'Hells Angels - Storhed og fald'. / Foto: Warner Bros. Discovery Danmark

Del artikel

Dokumentarserien på Discovery+ om rockergruppen Hells Angels giver et spændende indblik i historien for en af Danmarks mest berygtede rockerklubber.

Hells Angels - Storhed og fald

Streamingtjeneste: Discovery+
Premieredato: 15. februar
Genre: Dokumentar
Land: Danmark
Antal afsnit: 6

Aviser og tv-stationer har månedligt nyheder om diverse bandesammenstød, der resulterer i knivstikkeri eller skuddrab. Det føles til tider, som om det altid har været sådan.

I Discovery+-serien Hells Angels – Storhed og fald følger vi den historiske udvikling siden rocker-grupperinger gjorde deres indtog i Danmark og forandrede det kriminelle verdensbillede her i landet.

Har man allerede stiftet bekendtskab med journalist Carsten Nortons bøger eller lydbøger Engle dør aldrig, er det velkendt stof.

Med den tidligere HA-rocker Jørn ’Jønke’ Nielsen som en af de primære fortællere, får vi nogle af de spektakulære og drabelige historier.

Og det er ikke småting, som englene har bedrevet i Danmark og i moderlandet USA.

Det er igennem de konflikter, at historien om Hells Angels' tilstedeværelse i Danmark udfoldes igennem dokumentarseriens seks afsnit.

Groft sagt er der tale om tre kapitler fordelt på hver to episoder. Gennem rekonstruktioner, arkiv- og nyhedsklip samt interviews med mange af de folk, der var en del af miljøet – på begge sider af loven – kommer vi omkring de veldokumenterede kampe med Bullshit, Bandidos og nogle af de nyere aktører på rocker- og bandescenen.

Alfa-dyr

Skulle man være i tvivl om selvforståelsen i Hells Angels, bliver man mindet om den i slutningen af hvert afsnit. Skærmen fyldes af en tekst, hvoraf første sætning lyder som følgende:

”I 43 år har Hells Angels befundet sig på toppen af det danske bikermiljø.”

Man kan i hvert fald ikke beskylde rockerklubben for at sætte sit lys under en skæppe. Det er også med det mindset, at de danske bikere søgte ind under de amerikanske vinger i slut 1970'erne/start 1980'erne.

Der skulle organisering og en mere professionel tilgang til outlaw-mentaliteten. Vi hører fra den tidligere præsident i Hells Angels USA, George Christie, hvad det præcist var, som gjorde danskerne interessante.

I samme ombæring ser vi også, hvordan det med at være i rampelyset, bliver en mere naturlig ting med hvervet som frontfigur i Hells Angels. Christie mængede sig med eliten i Hollywood og løb sågar med den olympiske flamme, da Los Angeles skulle være vært ved legene.

Selvom det ikke helt er i størrelsesforhold, blev Jønke også en kendis-rocker under sin flugt og var for mange synonymet med Hells Angels i Danmark.

Måske er det også det image, som rockerklubben forsøger at skille sig af med.

I hvert fald står der også følgende i førnævnte tekststykke: ”Hells Angels historie fortjener at blive fortalt af klubbens egne medlemmer. Ikke af andre, som af en eller flere årsager er blevet udstødt af klubben. De har ikke længere en troværdig og objektiv tilgang til hverken fortiden eller fremtiden.”

For det er udelukkende eks-medlemmer af diverse rockerklubber, der medvirker. Ingen nuværende. Derudover er der undercoveragenter som amerikanske Anthony Tait og danske Dan Lynge, der var meddeler for politiet siden 1991 og op igennem den store rockerkrig mellem HA og Bandidos.

Frit fald

Udefra får vi de nøgterne fakta fra journalisterne Carsten Norton og Dan Bjerregaard. Hver gang de er på skærmen, føler man, at det her er de mest objektive synspunkter, der bliver lagt for dagen.

For selv om en række af de tidligere efterforskere indenfor politiet giver deres besyv med, er der også en klar foragt at spore i deres stemmer. Ditto når de gamle rockere taler om deres fjender.

Da programmet også hedder Hells Angels – Storhed og fald giver det også god mening, at det er centreret omkring HA. Og så er der ikke tid til at gå ned i hver enkelte mindste detaljer, og heller ikke alle aktører har mulighed eller lyst til at udtale sig.

Til gengæld er det vi får serveret i virkelig høj kvalitet.

Man fornemmer tydeligt i klippearbejdet, hvordan den overordnede historie bliver stykket sammen og understøttet af forskellige former for arkivklip. Den kronologiske gennemgang er fængende og spændende fra første moment, og man har hele tiden lyst til at se videre.

Det er skarp og dygtig journalistik, der både har historisk værdig, men også nutidig samfundsrelevans.

For der lægges kraftigt op til, at der også bliver kigget nærmere på nogle af de modstandere, HA har nu. Flere gange i de to første afsnit hører vi fra det tidligere Brothas-bandemedlem Abud Mustafa, så det virker nærliggende, at vi kommer omkring den nuværende status i bandeland også.

Og deri finder måske en eventuel fortsættelse eller spin-off-serie. For selvom Hells Angels er en grundig serie, føles det også, som om vi kun lige har skrabet lidt i overfladen.

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser