Serier | Nyheder

De 5 bedste skuespillere i 2020

AfLine Traberg
21. december 2020
Foto: I Know This Much Is True/HBO Nordic

Del artikel

Hvilke serie-skuespillere har overhalet de andre? Se listen over de bedste skuespilpræstationer i 2020.


Fortvivlet og ansvarsfuld

Mark Ruffalo
I Know This Much Is true på HBO Nordic


DobbeltSlagkraftI Know this much is True

LÆS OGSÅ: Podcast: Anbefalinger til juleferien på Dplay + rabatkode til en måneds gratis dplay

De to brødre, som Mark Ruffalo portrætterer, er meget forskellige: den ene er paranoid skizofren og den anden tager ansvaret for at passe på sin bror. De har begge et meget udfordrende liv, men kærligheden er stærk, og den raske bror ved, at hans syge bror ingen andre har. Begge mænd er under hårdt pres, indefra og udefra, og Mark Ruffalo gør det meget overbevisende både som Thomas Birdsey, der kæmper med sit hoved, og Dominick Birdsey, der kæmper med verden.

Hård og barsk, men ganske menneskelig

Gillian Anderson
Margeret Thatcher i The Crown på Netflix


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/11/TheCrown_402_Unit_01364.jpg
Foto: The Crown sæson 4/Des Willie/Netflix

Verdens dyreste tv-serie, The Crown, har utroligt mange dygtige skuespillere i besætningen; Claire Foy og Olivia Colman har hver især vundet en Golden Globe for deres præstation som Dronning Elisabeth, og John Litgow og Tobias Menzies har ligeså været nominerede.

Hypen omkring sæson fire har været stor, fordi vi er nået til tiden for Lady Dianas indtræden i den britiske kongefamilie. Efter at have slugt fjerde sæson på under én ikke-ferieuge og været dybt betaget af historien om Lady Diana, sidder jeg dog og er helt blæst bagover af Gillian Andersons præstation, som i sin birolle stjæler showet.

Gillian Anderson har med både tandproteser, gang, holdning og stemme indtaget rollen som Margaret Thatcher på vidunderligt gennemført vis. Hun giver ”Jernladyen” dybde og menneskelighed på en overbevisende måde, som man sjældent har set før. Det kan også lige tilføjes, at Meryl Streep jo vandt en Oscar for sin rolle som Margaret Thatcher i Jernladyen.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er årets mest sete serier på Netflix i 2020

Jeg forestiller mig man skal have en smule mod og fandenivoldskhed for at turde at forsøge at gøre Meryl Streep kunsten efter. Verden over har hendes præstation fået en meget god modtagelse, og jeg ville blive meget overrasket, hvis ikke præstationen blev nomineret til næste års prisuddelinger.

Mesteren slår til igen

Cate Blanchett
Phyllis Schlafly i Mrs. America på HBO Nordic


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/08/MRS_AM_103-0636r.jpg
Foto: Mrs. America/Sabrina Lantos/FX/HBO Nordic

Jeg har for længe siden lært, at hvis Cate Blanchett er med i noget, så er det et kig værd. Det er også sandt i Mrs. America. Mrs. America er baseret på virkelige begivenheder, som udspiller sig i 70'erne omkring vedtagelsen af ”the Equal Rights Amendment,” eller ERA. En forfatningsændring, som skulle sikre alle køn imod juridisk diskrimination ift. bl.a. skilsmisse, ejendom og arbejdsmarkedet. ERA nåede aldrig at blive ratificeret inden for den deadlinen, primært pga. én kvinde, Phyllis Schlafly.

LÆS OGSÅ: Her er årets mest sete serier på HBO Nordic

Som Phyllis Schlafly ser man hendes kamp imod ”ERA”, fordi hun føler, den vil diskriminere kvinder, der vælger at være husmødre. Man ser Mrs. Schlafly benægte, at mænd diskriminerer imod hende, samtidig med at man ser hende gang på gang være offer for diskrimination. Sjældent har jeg set nogen være så godt til at smile med sit ansigt, samtidig med at hun sender dræberøjne. Man kunne sige, at hun er perfekt castet, men det kan man ikke slippe af sted med at sige om alle hendes roller. I virkeligheden er hun måske bare virkelig dygtig.

Som vi aldrig har set ham før

Hugh Grant
Jonathan Fraser i The Undoing på HBO Nordic


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/12/808839_5210729_6000x4000-medium.jpg
Foto: The Undoing/HBO Nordic

Min yndlings rom-com i hele verden er Notting Hill, og, i den synes jeg, Hugh Grant er nærmest perfekt, men han spiller også den samme rolle, som han gør i så mange andre film. Et eksempel på en perfekt castet skuespiller. Rollen han spiller i The Undoing, som den utro ægtemand, er langt fra en klassisk Hugh Grant-rolle, og det er en type rolle, jeg aldrig har set ham spille før.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er de 5 bedste serier fra 2020

En far, der sidder overfor sin søn i besøgslokalet, for at overbevise ham om sin uskyld, mens han er anklaget for mord, er ikke en klassisk Hugh Grant-rolle. Den arrogance, den mand har udvist i sin utroskab og stadig besidder, som han sidder på anklagebænken og prøver at orme sig ud af sine dumheder, får Hugh Grant rigtig godt igennem. I modsætning til tidligere, elsker man ikke længere Hugh Grant. Man synes faktisk, han er et rigtigt dumt svin. Det er forfriskende at se ham i en anden type rolle, og han leverer en virkelig stærk præstation.

Stærk og stolt mor

Ane Gabarain
Miren i Patria på HBO Nordic


Jeg tvivler på, de fleste herhjemme ved, hvem Ane Gabarain er, men i serien Patria er hun Miren. Miren er en meget kompliceret kvinde som lever i Baskerlandet og ønsker selvstændighed.

Hendes ældste søn kæmper for selvstændighed gennem terrororganisationen ETA og får sin moders fulde støtte. Hun bekymrer sig selvfølgelig for sin søns sikkerhed, men er også en hård og stolt kvinde, som ikke tvivler på sagen, han kæmper for. Prisen for tilknytning til en terrororganisation er høj på mange fronter, og da hendes bedste veninde pludselig befinder sig på den anden side af kampen, tøver Miren ikke med at vende hende ryggen. Hendes to andre børn kæmper også en kamp, men får ikke den samme opmærksomhed som hendes ældste søn.

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 3 gode serier du bør se i december

Serien igennem er Miren én af de mest usympatiske karakterer, fordi hun er meget ensporet i sin tankegang og opdragelse af sine børn. Hun er typen, hvor man tænker, at det er et under, hendes mand ikke har forladt hende. Samtidig får Ane Gabarain menneskeligheden frem i denne frygtelige kvinde, og man kan ikke lade være med også at føle med hende i de store dilemmaer i hendes liv. En kraftpræstation fra en, for mig, hidtil ukendt om end garvet skuespiller.

Andre nævneværdige præstationer:

Shira Hass i Unorthodox
Streamingtjeneste: Netlifx

Nicole Kidman i The Undoing
Streamingtjeneste: HBO Nordic

Ulf Stenberg i Björnstad
Streamingtjeneste: HBO Nordic

Wunmi Mosaku i Lovecraft Country
Streamingtjeneste: HBO Nordic

Louis Hofmann i Dark (sæson 3)
Streamingtjeneste: Netlifx

Colman Domingo i Euphoria (specialafsnit)
Streamingtjeneste: HBO Nordic

Paapa Essiedu i I May Destroy You
Streamingtjeneste: HBO Nordic

Anya Taylor-Joy i Queens Gambit
Streamingtjeneste: Netflix

Uzo Aduba i Mrs. America
Streamingtjeneste: HBO Nordic

Noah Jupe i The Undoing
Streamingtjeneste: HBO Nordic

Flora Ofelia Hofman Lindahl I Ulven kommer
Streamingtjeneste: DR TV

LÆS OGSÅ: Stærke emner: 5 serier der får dig til at tænke

LÆS OGSÅ: Ny dramaserie om Estonias katastrofale forlis

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Nyheder