På listen finder du både fiktionsserier med udgangspunkt i en bestemt historisk tidsperiode eller person samt serier, der er en blanding mellem en dokumentar og en dramatisering. Jeg har desuden forsøgt at repræsentere flere forskellige tidsperioder, så der bør meget gerne være lidt for enhver smag. Serierne er beskrevet i vilkårlig rækkefølge.
Charité under krigen
Charité under krigenCharité at War
Serien begynder i 1943, hvor det tyske regime oplever en tilbagegang i krigen. Fremstillingen illustrerer fint, hvordan nogle tyskere begyndte at gøre oprør mod nazisterne i denne periode, mens andre var så påvirket af den nazistiske propaganda, at de naivt troede på en tysk sejr helt til det sidste. Samtidig giver miniserien et godt indblik i den komplekse etiske situation, som flere læger og sygeplejersker stod i under krigen.
De filmtekniske elementer og skuespillet er eminent i Charité under krigen, så man kan ikke undgå at leve sig ind i karaktererne og deres lidelser. Samtidig er der en god balance mellem karakterernes fremstilling og deres valg, så der ikke er en for kraftig inddeling af ’skurke’ og ’helte’ gennem serien. I stedet får publikum nærmest mulighed for selv at overveje, hvordan de ville have håndteret samme situation, hvilket skaber mulighed for debat og betænkninger. Charité under krigen er altså ikke en miniserie, man bare slår hovedet fra til.
Charité under krigen er en spin-off serie af Charité fra 2017, der omhandler det samme universitetshospital i slutningen af det 19. århundrede. Du kan nemt se miniserien over en weekend, da den kun indeholder seks afsnit. Og jeg tør næsten godt love dig, at du vil sidde klistret til skærmen fra første til sidste afsnit.
Outlander
OutlanderOutlander
De to hovedpersoner Claire Randall (Caitriona Balfe) og Jamie Fraser (Sam Heughan) bærer fortællingen frem, og man kan nærmest ikke undgå at falde for deres kærlighedshistorie. Samtidig formår Outlander faktisk at opretholde et højt spændingsniveau på tværs af alle afsnit og sæsoner, hvilket jeg synes er en imponerende bedrift. Med en blanding af humor, vold, kærlighed og loyalitet fastholder Outlander sit publikum tryllebundet og higende efter mere.
Outlander tager også nogle etiske dilemmaer op, som i mange tilfælde bliver glemt i fortællinger om ’tidsrejsende’. F.eks. bliver der flere gange diskuteret, om Claires viden om historiens gang burde blive udnyttet, og om hendes tilstedeværelse mon er med til at ændre fremtiden. Lige netop disse inddragede betragtninger får mig til at kunne lide serien endnu mere, da det er nogle spørgsmål man selv sidder med som modtager.
Indtil videre er der fem sæsoner af Outlander, så du har altså rig mulighed for at benytte serien som en overspringshandling i de kommende måneder.
LÆS MERE: Bliv klar til Outlander sæson 5
The last Czars
The Last Czars
Romanov-dynastiet havde hersket i mere end 300 år, fra 1613 til 1917, men mødte sit endeligt efter den Russiske Revolution. Nikolai II og hele hans familie blev efterfølgende henrettet.
Serien tager udgangspunkt i tsar Nikolai II’s regeringstid, hvor man følger ham fra indvielsen til hans abdicering. Som publikum får man et indblik i kejserfamiliens levestil og ignorance over for det russiske folk. Undervejs i serien kan man som modtager udmærket se, hvordan det går ned ad bakke for familien – uden de dog selv indser det. Den mystiske Grigori Rasputin optræder også i The Last Czars, hvor man både ser hans storheds tid og eventuelle voldsomme død grundet den (for) tætte relation til den russiske kejserfamilie.
The Last Czars er en blanding mellem en dokumentar og en dramaserie. I løbet af afsnittene får publikum således både historien fortalt gennem dramatiseringer og interviews med eksperter på området. Det skaber en rigtig fin effekt, der både fastholder seerens interesse og sikrer en følelse af en mere ’korrekt historiske fremstilling’ af begivenhederne.
Der er i alt seks afsnit i den dramatiserede dokumentarserie.
The Crown
The Crown
Serien følger dronning Elizabeth II og det britiske kongehus fra tiden umiddelbart før hendes kroning og frem. The Crown tilbyder seerne et unikt indblik i det engelske kongehus, deres håndtering af skandaler og dét pres, som uundgåeligt må ramme en kongelig familie.
Jeg kan simpelthen ikke sætte en finger på noget, der ikke lever op til mine forventninger. Hele serien er yderst gennemført, selv i 2019, hvor de ’gamle skuespillere’ skulle udskiftes grundet et markant skift i tid. Olivia Colman (Fleabag) og Tobias Menzies (Game of Thrones, Outlander) har gjort det fantastisk som henholdsvis dronning Elizabeth II og prins Philip, Hertug af Edinburgh i tredje sæson. De har endda begge formået at inddrage Claire Foy (Wolf Hall) og Matt Smiths (Doctor Who) persona i portrættering af de to karakterer, hvilket er en yderst bemærkelsesværdig bedrift.
The Crown formår at vise modtageren en bred vifte af begivenheder i den engelske historie i løbet af de seneste +50 år, store som små. Lige netop dén egenskab er, i min optik, med til at gøre serien succesfuld. Selvom enkelte afsnit til tider kan virke en smule kedelige, er historien som en samlet enhed godt skruet sammen. Man skal altså lige holde sig selv lidt i ørene for ikke at bingewatche en hel sæson på én gang.
Du kan lige nu se til og med tredje sæson af The Crown, men allerede i løbet af 2020 bliver sæson fire offentliggjort. Det er desuden allerede besluttet, at serien stopper efter en femte sæson.
LÆS MERE: Anmeldelse af The Crown sæson 3
LÆS MERE: I The Crown skal Margaret Thatcher spilles af...
Romerriget
Romerriget (engelsk titel: The Roman Empire) er dog bygget en smule anderledes op fra andre historiske Netflix serier, da hver sæson omhandler en ny romersk kejser. I første sæson følger vi således Commodus (Aaron Jakubenko, Tidelands) i seks afsnit, i anden sæson følger vi Julius Cæsar (Ditch Davey, The Gloaming) i fem afsnit, og i tredje sæson får vi et indblik i Caligulas (Ido Drent, Offspring) liv i løbet af fire afsnit.
Ovenstående opdeling fungerer rigtig fint og sikrer, at serien ikke bliver kedelig. Jeg kan derfor kun anbefale dig at se serien serien, hvis du gerne vil have en bedre forståelse for Romerriget og dets udvikling.
Mit eneste kritikpunkt til serien er, at der ikke er flere sæsoner. Man kunne snildt lave flere sæsoner, da der er rigeligt med vanvittige kejsere at portrættere. Måske er vi så heldige, at Netflix en dag producerer endnu en sæson af Romerriget.
LÆS MERE: Top 5: Historiske serier på HBO Nordic