Film | Anmeldelser

Anmeldelse: Den positive graviditetstest indvarsler katastrofen i ‘Power Alley’

Af
Louise Kidde Sauntved
29. maj 2024
Power Alley anmeldelse
'Power Alley' / Foto: Øst for paradis

Del artikel

Brasilianske Lillah Halla viser med sin rå og energiske debutfilm, at en film godt på samme tid kan være ubarmhjertigt barsk og vred – og fuld af varmt sammenhold, der kan skabe nødvendig forandring. 

Power Alley

Premieredato: 30. maj 2024 i biograferne
Genre: Drama
Instruktør Lillah Halla
Manuskript: Lillah Halla, Maria Elena Moran
Medvirkende: Ayomi Domenica, Loro Bardot, Grace Passo
Land: Brasilien
Spilletid: 1 time og 39 minutter

I en tid, hvor det sommetider føles, som om kvinderettighederne rulles baglæns i lyntempo, er brasilianske Lillah Hallas debutfilm Power Alley et kraftfuldt indspark i debatten om kvinders ret til at bestemme over egen krop – ikke mindst i form at retten til fri abort.

17-årige Sofia er opvokset under fattige kår i São Paulo. Hendes mor er død, og hendes far tjener til dagen og vejen ved at lave honning hjemme i familiens bryggers. Men Sofia har et særligt talent for volleyball, og da en talentspejder fra Chile får hende på radaren, ligger verden tilsyneladende åben for hende. I første omgang i form af et stipendium til at studere og træne i Chile, der meget vel kunne blive springbrættet til en lovende karriere.

Men da Sofia opdager, at hun er blevet gravid, bliver drømmen til et mareridt. I Brasilien er abort nemlig så ulovligt, at det straffes med op til tre år i fængsel. Da hun alligevel prøver, opdager hun for sent, at den valgte klinik i virkeligheden dækker over en konservativ og temmelig ekstremistisk gruppe, der først forsøger at overtale hende til at beholde barnet, ved blandt andet at fortælle at ‘på dette tidspunkt har fosteret allerede øjenlåg”, og siden bliver mere ekstreme i deres hadefulde angreb, der snart tager form af en regulær hetz. Nu er gode råd dyre, og Sofia må langsomt se sin lovende fremtid forsvinde i tågerne.

En af holdet

Samtidig forsøger hun, midt i stormens øje, at holde det hele hemmeligt, både for sin far og sin træner, der vil være nødt til at sætte hende af holdet, hvis sandheden kommer frem. Og det sidste, hun ønsker i verden, er at skuffe sine holdkammerater og venner.

Og man forstår hende. For hvor hun møder modstand fra det konservative brasilianske samfund, oplever hun fuld opbakning fra sine holdkammerater på holdet Capo Celeste, der i forvejen udgør en broget og inkluderende flok på tværs af normer og seksuelle definitioner. Et bedre heppekor kunne ingen ønske, men spørgsmålet er, hvor meget de kan stille op mod lov, magt og indgroede fordomme.

Netop beskrivelsen af volleyballholdet og deres sammenhold er hjertet i fortællingen. Her betyder det ikke noget, om du er straight eller homoseksuel eller med en flydende kønsidentitet – du er bare en af holdet.

Kaotiske følelser

Det er befriende, og deres energi er smittende. De er fremtiden, og de er ikke sådan at holde nede. Samtidig med at det bliver nærmest uhyggeligt tydeligt, hvor lidt de – endnu – repræsenterer normen i et patriarkalsk samfund, hvor kvinde viser sig at være kvinde værst. I hvert fald viser en tilsyneladende sukkersød nonne på abortklinikken sig som lidt af en rethaverisk djævel i menneskeham.

Vi er med Sofia hele vejen. Fra den katastrofale graviditetstest, over alle de mange forsøg på at finde en vej. Hver gang håber vi med hende, skuffes og harmes. For hvis bare hun var født på den anden side af grænsen til Uruguay – så havde det ikke været noget problem. Hvorfor skal der være så stor forskel på mennesker?

I trygge hænder hos debutanten Ayomi Domenica føler vi hendes virvar af kaotiske følelser: Frygt, afmagt, vrede, beslutsomhed … og oven i det hele en spirende forelskelse i en holdkammerat. Der er så meget fremtid i Sofia, så mange løfter om et rigere liv, end det hun kommer fra. Og vi ønsker det helhjertet for hende.

Råt kampskrift

Sofias historie er rå, barsk og urimelig. Og uendeligt vigtig at få fortalt. Men selv om Power Alley er fuld af pulserende vrede over verdens uretfærdighed, så er den også en hyldest til den vilde energi, der opstår, når mennesker vælger at stå sammen om det, der er vigtigt. Den form for energi, der skaber forandring.

Power Alley er et råt og upoleret kampskrift for retten til at bestemme over egen krop og liv. Fortalt med debutantens sjæl og hjerteblod, der opvejer alle de mindre skønhedsfejl. En hyldest til inklusion og åbenhed, der aldrig på noget tidspunkt føles som en løftet pegefinger.

Fordi alt, hvad den ønsker at sige, bliver serveret med en bevidst selvfølgelighed, der nærmest gør det omkringliggende samfunds hadske reaktioner og aktioner til noget absurd. For selvfølgelig skal vi selv bestemme over vores fremtidsmuligheder – kvinder såvel som mænd og dem, der ikke har behov for at definere sig som det ene eller det andet.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser