Film | Anmeldelser

Anmeldelse: 'Lady Chatterley’s Lover' er 'Pride and Prejudice' med masser af sex!

AfClaus Nygaard Petersen
27. marts 2023
Lady Chatterley’s Lover
Emma Corrin som Lady Constance i 'Lady Chatterley's Lover' / Foto: Massimo Calabria Matarweh / Netflix / Foto:

Del artikel

Som et hedt indslag til de kolde december-dage findes der ikke et bedre tilbud end Netflix-filmatiseringen af den berømte og berygtede bog 'Lady Chatterley's Lover'.

En af de mest berømte og berygtede romaner nogensinde er Lady Chatterley’s Lover af D.H. Lawrence. Portrætteringen af forholdet mellem en gift overklassekvinde og en mand fra arbejderklassen samt nogle yderst eksplicitte beskrivelser af sex og brugen af ordet 'fuck' var mere, end det pæne puritanske borgerskab kunne klare.

Få flere film anmeldelser her!

Forbudt i flere lande igennem en årrække opnåede den nærmest mytisk status og er blevet filmatiseret flere gange. Nyeste skud på stammen er det Netflix-aktuelle periodedrama Lady Chatterley’s Lover.

Arven skal sikres

Kender man romanforlægget, er der ikke nogen overraskelser at komme efter her. Constance ’Connie’ Reid (Emma Corrin) er netop blevet gift med den rige Sir Clifford Chatterley (Matthew Duckett). En charmerende, flot ung mand, der bringer et smil frem på hendes læber.

Han bliver dog lam fra livet og ned på grund af skader i forbindelse med første verdenskrig. Hun flytter med ham til hans families gods, hvor Connie bliver hans defacto hjemmehjælper. Da ingen andre ved, at han ikke kan få erektion eller udløsning, siger han til hende, at det ikke gør noget, hvis hun finder en anden mand til at gøre hende gravid.

For så kan de bare lade som om, at Clifford er faren og dermed sikre sig en arving og prestige i andres øjne. Det er dog lettere sagt end gjort, da de fleste mænd i deres omkreds er hans venner og ærlig talt, lidt nogle opblæste narrøve.

Men så møder hun godsets vildtforvalter Oliver Mellors (Jack O’Connell), og alt ændrer sig.

Læs også: Anmeldelse: Steven Spielbergs ’The Fabelmans’ er fabelagtig

Bag duggede ruder

Efter en flirt, hvor selv de mindste blikke og flygtige berøringer frembringer sitren i hele kroppen, giver de sig hen til hinanden.

Men spørgsmålet er, om det kan holdes til kun at være fysisk begær, eller om mere romantiske følelser begynder at spille ind. Og så skal det jo for alt i verden holdes hemmeligt. Hvad ville folk ikke sige, hvis de fandt ud af, at den noble frue knaldede med tyendet?

Det er forbudt, det er sexet og allerhelvedes hot!

På det punkt svigter Lady Chatterley’s Lover på ingen måde. Affæren bliver skildret intenst og nuanceret. Det er tydeligt, hvor det går fra ren sex, og der bare skal kneppes igennem til mere nænsom og intim elskov. De er blandt filmens stærkeste øjeblikke, takket være de to skuespillers fremrangende kemi.

Emma Corrin – der for nyligt var aktuel i My Policeman og spillede Prinsesse Diana i sæson fire af The Crown – er blændende som den titulære Lady. De leverer en fornem præstation, hvor der veksles mellem sårbarhed og styrke uden de store dikkedarer.

O’Connell har den rette portion af ordknaphed og belæst drømmeprins til, at man forstår den umiddelbare tiltrækning. Og i takt med at vi får mere at vide om Mr. Mellors, jo mere får skuespilleren også at arbejde med.

De tos kemi, Corrin og O’Connell, er elektrisk og fyrig, så man virkelig tror på Connies og Olivers passionerede affære.

Læs også: Anmeldelse: ‘The Viking: Narkokongens fald’ slører linjen mellem fakta og fiktion med blodig overbevisning

Stolthed og fordom med sex

Lady Chatterley’s Lover har dog andet at byde på end smukke kroppe i seksuelt samvær.

Præcis som i bogen er der en underliggende en kritik af den hierarkiske samfundsopdeling. Flere gange udtaler Lord Chatterley sig nedsættende om folk, han mener er mindre værd end ham selv. Således kommanderer han flere gange Mellors til at skubbe hans kørestol uden at sige tak.

I det hele taget rettes der en fuldfed anklagende finger mod den britiske adel som en flok hensynsløse udnyttere ude af takt med tiden eller folket omkring dem. Instruktør Laure de Clermont-Tonnere og manuskriptforfatter David Magee (Life of Pi og The Little Mermaid) strør disse scener ud igennem filmen, så de ikke fremstår uelegant klumpet sammen.

Det hjælper også til at sætte Sir Clifford i mere uflatterende lys. I takt med at han affinder sig mere med sin situation, lægger han fokus over på den lokale minedrift, hvor han ser stort potentiale. For ham selv, forstås. Hvis arbejderne er utilfredse over de forhold og betingelser, han tilbyder dem, så kan de bare skride. Han skal nok hurtigt finde nogle nye. Og de har selvfølgelig ikke mulighed for at gå. For det er begrænset med jobmuligheder langt ude på landet i slut 1910'ernes England.

Læs også: Anmeldelse: Det er et spørgsmål om kærlighed og ære i Bille Augusts ’Kysset’

En lille guldklump

Hvis du er til Downton Abbey og Pride and Prejudice, men altid har siddet og drømt om, at de gik mere saftigt til den, er Lady Chatterley’s Lover lige noget for dig. Filmen lever op til sit forlæg, om end slutningen føles flad og underligt forjaget. Til gengæld er det en skøn casting-detalje, at Joely Richardson spiller Mrs. Bolton, som senere hen tager sig af Lord Chatterley. Hun spillede nemlig selv Ladyen i en tv-serie tilbage i 1993. Det er en lille guldklump, som gør nørden glad.

Fakta om ’Lady Chatterley’s Lover’:
Instruktør: Laure de Clermont-Tonnerre
Manuskriptforfatter: David Magee
Medvirkende: Emma Corrin, Jack O’Connell mfl.
Land: England
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 2. december 2022
Dansk streamingtjeneste: Netflix

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser