Serier | Guides

Redaktionens favoritter: De bedste serier fra 2021

AfIsabella Lisberg
16. december 2021
Mare of Easttown / Foto: HBO Nordic

Del artikel

2021 har været et fantastik serieår. Nu er året ved at være slut, så her på redaktionen har vi gjort status på alt det bedste.


Året har budt på alt fra sexet og forbudt kærlighed i 1820’er og et sydkoreansk dødeligt spil til familiedrama hos både superhelte og USA's overklasse.


Der er noget til enhver blandt årets bedste serier.

10. LokiSnigende ind på en tiende plads er Loki på Disney+. Marvel-universet gik fra det store biograflærred til streaming i år. Først kom den fantastiske WandaVision (som, spoiler alert, også er på listen), så fik vi den knap så succesfulde og ærlig talt skuffende Falcon And The Winter Soldier.


Heldigvis fik den charmerende snydepels, Loki, sendt Marvel tilbage på rette kurs. Serien forgår umiddelbart efter filmen Avengers: Endgame og er teknisk set en version af Loki på en anden tidslinje. Forvirret? Ja, man skal holde tunge lige i munden for at følge med her.


Har du ikke set de efterhånden rigtig mange Marvel-film, der har haft premiere før serien, så bør du måske bruge juleferien på et Marvel-marathon, inden du går igang med serien Loki. Det finurlige univers, de charmerende karakterer og the big budget production, som Marvel har, gør Loki til et must see fra 2021.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Loki’ viser gode takter i seriens første to afsnit

9. Succession, sæson 3Sidste afsnit af tredje sæson af Succession er netop blevet til gængeligt på HBO Max. Suit up og følg med, når bølgerne går højt i Roy-familien. Familien, som er kendt for at styre det største mediefirma i verden, er i internt opgør. Familiens overhoved, Logan, kæmper med sine børn og svigerbørn, der alle spidser albuerne for at få en større og større bid af firmaet og hans respekt.


Logan, hans fire børn og diverse påhæng skaber et fantastisk underholdende karakterkatalog.


De er vanvittige, de er irriterende, de er brutale, og det er umuligt kun at holde med én af dem. Kampen om magt, respekt og opmærksomhed er brutal. Succession, uanset sæson, skal ses. Men tredje sæson slutter på fænomenal maner.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Succession er kongen af de neoaristokratiske milliardær-dramaserier PUNKTUM!

8. BridgertonDen 25. december 2020 fik vi en hed overraskelse: Bridgerton på Netflix. Bevares, den udkom altså i 2020, men alligevel så sent, at vi tillader os at tage den med på listen, da den ikke nåede at få en plads på listen med 2020's bedste serier.


Hvem havde troet, at 1810’ernes England skulle være SÅ sexet. Der er overdådige dramaer, når jagten går ind på den perfekte ægtemand i Bridgerton. De unge, smukke kvinder må på overarbejde, når de skal finde en værdig mand, så de kan gifte dem og deres familie til velstand. Mens Lady Whistletown beretter om alle skandalerne i Gossip Girl-stil, så falder skørterne nemt hos de unge mennesker.


Seriens fokus er nemlig ikke at holde sig historisk korrekt til tiden, men i stedet at forholde sig underholdene til kvindernes opgør mod samfundet, datidens syn på kvinder og deres muligheder – spicet godt op med skandaler, glimmer, glamour og hede affære. Bridgerton er hed og løssluppen underholdning.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Bridgerton er IKKE Jane Austen – og det er en meget god ting

7. Squid GameEndnu en overraskelse som ingen, ikke engang Netflix, havde set komme var meme-generende Squid Game. En serie med så vanvittigt og anderledes et plot, at de fleste måtte til skærmen for at se, hvad alle talte om.


En sydkoreansk serie med et helt originalt plot. Serien var oprindeligt ikke markedsført til hele verden, men endte meget overraskende som den mest sete serie på Netflix i 2021. Derfor har den også fået en plads på denne liste, selvom vi på redaktionen ikke er helt enige om seriens kvaliteter (eller mangel på samme).


Squid Game er baseret på klassiske sydkoreanske børnelege. Det obskure ved den er, at man ikke blot taber håneretten ved diverse spil, men faktisk sit liv. Vinderen, der står tilbage efter de mange spil, står til at vinde en stor pengepulje. Pengene lokker, og de desperate deltagere forsætter med livet som indsats, frivilligt. Lyder det vanvittig? Det er det også. Se selv vanviddet, som i skrivende stund blev årets mest sete serie på Netflix.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Squid Game Årets serie på Netflix

6. Only Murders in the BuildingSerien Only Murders in the Building er en komedie på Disney+ med gode gamle Steven Martin og Martin Short i hovedrollerne. De to har taget Selena Gomez med i en mordopklarende trekløver.


De tre fremmede naboer, som er besatte af true crime, bliver sammen opslugt af at opklare et mord i deres egen bygning. Serien kombinerer mordmysterie, humor og krimi i stil med film som Knives Out og The Gentlemen.


Mens de på humoristisk vis afslører flere og flere ledestråde, afslører de også, at alle har hemmeligheder. En morder er i blandt dem, og mens de jagter sandheden, dokumenterer de deres spor i en hjemmelavet podcast. Only Murders In the Building er let underholdning på Disney+.

5. Sex Education, sæson 3Den tredje sæson af Sex Enducation gør præcis, hvad titlen lover. Den underviser os i sex og meget mere.


Den britiske serie er en af vores tids vigtigste serier, da den belyser sex, race, køn og alle de vigtige temaer der er midt imellem. Heldigvis bliver det gjort af ungdommen selv, med sjove, unikke karakterer på skolen Moordale.


De to første sæsoner var mere forsigtige og sjove, hvor tredje sæson er en tand mere modig og ligepå. Den slår virkelig et slag for ungdommen, de svære dilemmaer og for alle dem, der føler sig anderledes end det vi tror er normalen. Sex Education er en håndsrækning til de unge og en uddannelse for de ældre.


LÆS OGSÅAnmeldelse: 3. sæson af Sex Education oplyser og underholder som aldrig før

4. The White LotusPå HBO Max finder du denne overraskende og unikke lille perle, som tog os med under varme himmelstrøg, da vi mest manglede det.


I The White Lotus følger vi en håndfuld overklasseamerikanere på ferie på Hawaii. Samspillet mellem de topforkælede turister og det bukkende personale er aldrig set sjovere.


Den sociale satire er ikke kun ren underholdning. De mange kontroverser mellem ansatte og gæster bliver fatale, og en af øens besøgende må desværre forlade den i en kiste. Hvem får nok? Du må og skal lade dig underholde af denne helt særlig sjove serie på HBO Max.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’The White Lotus’ giver os satire af bedste skuffe

3. WandaVisionEndnu en serie fra Marvel-universet er kommet på denne redaktions liste. WandaVision var nemlig den første serie derfra, og hvilken succes den blev.


Elisabeth Olsens sorgfulde Wanda sendte internettet på den anden ende for at afmystificere de mange såkaldte "easter eggs", serien indeholdte. Serien var et massivt puslespil, der sendte tråde til tidligere og fremtidige film, samt tegneserier. Et mesterværk til de mange hardcore Marvel-fans, der grublede over meningen med det hele.


Udover det formåede WandaVision at indeholde en helt specielt hyldest til amerikansk tv i form af nyt format og nyt årti som filter på hvert afsnit. En actionpacked og sorgfuld serie, svøbt i amerikansk tv historie. Et absolut must, hvis man elsker superhelte og Marvel. Serien er bedst med en hel del Marvel-viden i bagagen, men kan sagtens nydes uden.


LÆS OGSÅ Anmeldelse: Marvel gør, hvad Marvel gør bedst i WandaVision

2. KastanjemandenMåske den mest omtalte danske serie i år, Kastanjemanden, lagde efteråret ned med uhygge. Serien, som er baseret på Søren Sveistrups succesfulde bog af samme navn, blev et af de helt store samtaleemner i Danmark i 2021. På klassisk dansk, og indimellem klichefyldt, krimimaner blev vi skræmt af en ukendt bestialsk morder, der lagde kastanjemænd som signatur ved siden af sine ofre.


En velproduceret, veltimet og velspillet serie, som var næsten umulig ikke at binge grundet det store spændingsniveau, som hver afsnit bød på. Mysteriet om, hvem der mon stod bag disse mord, sendte seerne ud på en vildfaren gætteleg, som endte i noget af et chok, da mysteriet blev løst.


Ikke siden Forbrydelsen har hele Danmark i samme stil siddet klistret til skærmen, gættet løs om morderen og snakket streamingoplevelsen igennem ved kaffemaskinen på arbejdet, til familiemiddage eller lignende. Kastanjemanden blev et fænomen i Danmark, da man pludselig så de barnlige figurer som noget andet end hyggeligt tidsfordriv til børn.


LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Kastanjemanden er rendyrket efterårsuhygge i verdensklasse

1. Mare of EasttownMange af de overstående ord brugt om Kastanjemanden gør sig egentlig også gældende for Mare of Easttown. En absurd god krimi med et rigtig godt tilrettelagt who-dunnit-plot, som holder seeren på dupperne for at gætte, hvem der er morderen. Derudover formår serien også at være original og portrættere et lille lokalsamfund på både humoristisk og rørende vis.


Kate Winslet, Julianne Nicholson og Jean Smart er seriens bankende hjerte, og uden deres afkald på forfængelighed havde budskabet visnet. Hvis du er en hund efter krimi og endnu ikke har set Mare of Easttown, så bør den ligger øverst på din watch-list. Her på redaktionen elsker vi, som så mange andre, krimi, og Mare of Easttown er uden tvivl den bedste serie fra 2021.

Andre gode serier fra 2021


Midnight Mass, Netflix
Scenes From a Marriage, HBO Max
Narcos: Mexico sæson 3, Netflix
The Kominsky Method sæson 3, Netflix
Foundation, Apple TV+
It's a Sin, HBO Max
Exit sæson 2, DR
Ted Lasso sæson 2, Apple TV+
American Horror Story sæson 10, Disney+
The Handmaid's Tale sæson 4, HBO Max
Lupin, Netflix
Maid, Netflix
Manhunt: The Night Stalker, DR
Sweet Tooth, Netflix
You sæson 3, Netflix
Small Axe, DR

Serier vi ikke kunne nå at få med på listen, men som vi har store forventninger til i resten af 2021:

The Witcher sæson 2, Netflix
The Book of Boba Fett, Disney+

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Kate Winslet viser magtdemonstration i Mare of Easttown

LÆS OGSÅ: De bedste film og serier i 2021

LÆS OGSÅ: Kommende serier: 2022 bliver det hidtil største serieår

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO MaxDRTV