Anmeldelse af YOU sæson 2

Foto: YOU sæson 2/Netflix

Joe er tilbage, men nu med navnet Will

Vores allesammens favoritstalker, Joe (Penn Badgley, Gossip Girls), er tilbage i den nye sæson af YOU, men nu under navnet Will Bettleheim.

Foto: Penn Badgley i YOU sæson 2/Tyler Golden/Netflix

Sæsonen kommer enormt godt fra start i det første afsnit, som efter min mening er sæsonens bedste og mest velfungerende afsnit. I kølvandet på mødet med ekskæresten i sæsonafslutningen af første sæson er Will flygtet til Los Angeles for at starte på en frisk.

I sæsonens første afsnit er der fart på, og hele sæsonens præmis udfoldes med en velsmurt fortællerteknik. Med sin nye identitet får Will anskaffet sig en ny lejlighed og et nyt job, og med sin manipulerende fløjlsbløde fortællerstemme forklarer han, at det er starten på et nyt kapitel i hans liv.

Han reflekterer over, hvordan hans kontrollerende adfærd i fortiden ikke skal drages ind i hans nye liv. Han sætter sig nogle groundrules som eksempelvis ikke at fiksere på nogen i længere tid. Han må derfor ikke tage kontakt til nogen. Han er nu i slags detox for sit tidligere jeg. Alt imens han fortæller om denne nye epoke af sit liv, er han ironisk nok i gang med at samle enhver stalkers favoritudsyr, nemlig et teleskop, som gør, at han kan spionere i nærområdet.

Candance spøger fra første sæson YOU

På trods af Wills forsøg på at starte på en frisk spøger fortiden. I det sidste afsnit af den foregående sæson bliver Candance (Ambyr Childers) præsenteret med ordrene ”I think we have some unfinished businss to talk about”. Hun er én af Wills tidligere ofre, som overlevede hans maniske kærlighed og kan derfor have en afgørende rolle for hans fremtid som en fri mand.

Første afsnit afslører, hvordan samtalen udviklede sig, og for første gang oplever Will at stå på den anden side af galskaben, og han snuser lidt til den offerrolle, galskaben medfører. Som afsnittet udvikler sig, og Will fortsat forsøger at overbevise seerne om hans nye livstil, så ser han en ung smuk pige ved navn Love (Victoria Pedretti, The Haunting of the Hill House).

Foto: Ambyr Childers i YOU sæson 2/Beth Dubber/Netflix

Ved første øjekast ryger han i den gamle vane med tankerne ”Hello, you”, men stopper sig selv med det samme. Ny identitet, nyt liv, ny adfærd. Han kæmper med de gamle vaner, mens han observerer og analyserer hendes udstråling. Hun tiltaler ham, og de snakker. Et vaskeægte romcom meet cute-møde efter alle kunstens regler.

Da Love spørger direkte, om han fulgte efter hende, vælger Will at gå med på den indtil videre uskyldige sandhed. Overraskende charmerende, og det hele lader til at være et heldigt tilfælde i resten af afsnittet. Men selvfølgelig er intet overladt til tilfældigheder, når det kommer til Will. Love var udset. I store dele af afsnittet begynder vi at tro på tilfældigheden, perfekt twist. Perfekt start. Så er vi i gang!

Distancerede karakterer i anden sæson

Sæsonen er kickstartet, og første afsnit sætter barren højt. Desværre går det ned ad bakke derfra.

Serien har vanvittig gode elementer og intentioner, men desværre føles det som om, at for mange frø er sået, og kun få får lov at blomstre til det fulde potentiale. Eksempelvis har jeg svært ved at se, om den måde Los Angeles er iscenesat med overdrevne juicekurer, alternative navne som Love og Forty og al den kosmisk kærlighed er reelle eller ment som en samfundskritisk joke.

Foto: Penn Badgley og James Scully i YOU sæson 2/Beth Dubber/Netflix

Iscenesættelsen af nogle af de nye karakterer er enormt overfladiske, og de bliver svære at lære at kende og identificere sig med, hvilket skaber en enorm distance. Kun Wills nye naboer Ellie og Delilah bliver tilnærmelsesvis håndgribelige i slutningen af sæsonen.

Derudover når plottet og galskaben nye højder, og handlingen bliver mere og mere urealistisk at tro på. YOU havde efter min mening enorm succes med første sæson, fordi den balancerede det vigtige emne stalking med en vis mængde Hollywood, som gjorde den underholdene, creepy og vigtig. Anden sæson er desværre simpelthen too much for min smag.

Penn Badgleys skuespilpræstation når nye højder

Det nyeste offer for Wills maniske kærlighed bliver som skrevet Love. Deres kærlighed bliver testet både af fortiden i form af Candance og hendes hævntogt og af nutiden i form af Loves problematiske og irriterende bror, som siger ”old Sport” irriterende nok gange til, at Mr. Gatsby vender sig i sin fiktive grav. Ydermere af fremtiden da Love viser sig ikke at være helt så ren og uskyldig, som hun udgiver sig for. Også hun har en fortid med lig i lasten, billedligt og praktisk talt.

Alt i alt en meget ambivalent affære for anden sæson af YOU. Penn Badgleys skuespilpræstation når nye højder i denne sæson, og hans indlevelse i psykopatens Joe/Wills maniske tankegang giver mig lyst til at slette alle sociale medier og digitale fodspor.

Ligeledes imponeret af Victoria Pedretti, som leverer en fremragende indsats, men bliver fældet en smule af manuskriptforfatternes vilde fantasi.  Hvis du var vild med YOU sæson 1, så skal du uden tvivl give sæson 2 en chance, men lad din fornuft og realistiske sans ligge og overgiv dig til at blive underholdt på alleruhyggeliste facon.

Instruktør: Marcos Siega, Silver Tree, m.fl

Manuskriptforfatter: Greg Berlanti, Sera Gamble, Caroline Kepnes, m.fl

Medvirkende: Penn Badgley, Ambyr Childers, Victoria Pedretti, James Scully, m.fl

Antal afsnit: 10

Dansk premieredato: 26/12 2019

Streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Aktuelle serier på Netflix

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like