Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Seriemorder ville have hadet 'Des'

AfErik Stjernholm Friis
2. december 2020
David Tennant som Dennis Nilsen i 'Des'
Foto: C More

Del artikel

Des er en forfærdelig serie, som bl.a. viser, hvor alsidig en skuespiller David Tennant er.


DesC More

I januar 1983 besøgte politiet den 37-årige introverte embedsmand Dennis Nilsens hjem i det nordlige London. Menneskelige rester var blevet fundet i hans afløb. Dette var starten på en række ekstraordinære afsløringer, der ville afsløre Nilsen som en af Storbritanniens mest berygtede seriemordere. Han var et stille monster, der havde dræbt mindst 12 unge mænd og drenge siden december 1978.

Koldblodig kriminel


DesDoctor Who, Broadchurch

Denne gang spiller han den mest famøse og koldblodige kriminelle i nyere britisk historie, og spørgsmålet, der hænger over Des bliver ”hvorfor?”. Hvad i alverden fik denne beskedne mand til at foretage så grufulde handlinger?

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Viaplay, Xee og C More i december

Jason Watkins optræder som forfatteren Brian Masters, hvis Nilsen-biografi (Killing for Company) serien er baseret på. Han er medvirkende til, at seriens skabere kan give os begrundelse for at dykke ned i sindet og se nærmere på motiverne bag disse horrible mord.

Hvordan kunne han gøre det?


MindhunterDes

Det gør den ved at vise os den ubarmhjertige og dystre virkelighed. Her ligger den især vægt på Nilsens ensomme liv, de endeløse sårbarheder hos de drenge og mænd, han så hensynsløst har udnyttet og mediernes opmærksomhed, der greb de mest beskidte detaljer, som bidrog til samfundets daværende homofobiske tendenser.

Overbevisende serie


Hvert eneste moment i serien forbliver dystert, og serien er overbevisende i sin visning af, hvilket emne den har med at gøre og hvordan det bør behandles. Sjældent ser man et drama om en seriemorder, der efterlader én med følelsen af, at ofrene er blevet gjort en tjeneste.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i december

I sidste ende, muligvis den største bemærkning, der kan gives om dette følsomme, fintbearbejdede stykke arbejde, er, at Nilsen selv (den ultimativt opmærksomhedskrævende narcissist) ville have hadet denne serie.

Et fabelagtigt drama


Des

Des er ikke bange for at trække seerne langt ud af deres comfort-zone og skabe så troværdigt ubehag, at man til tider bliver i tvivl, om det er en serie eller en dokumentar, man er vidne til.

Overordnet set har Lewis Arnold skabt et fabelagtigt drama, der så sandelig er din tid værd!

LÆS OGSÅ: Costners cowboy-comeback: Månedens serietip på C More

Del artikel

Læs mere omC More

Andre Serier | Anmeldelser