Anmeldelse: Seriemorder ville have hadet ‘Des’

David Tennant som Dennis Nilsen / Foto: Des/C More

Des er en forfærdelig serie, som bl.a. viser, hvor alsidig en skuespiller David Tennant er.

DesC More er en ny miniserie i tre afsnit, der giver os seere en idé om, hvordan hvilken som helst ordinær person kan vise sig at være alt andet end ordinær.

I januar 1983 besøgte politiet den 37-årige introverte embedsmand Dennis Nilsens hjem i det nordlige London. Menneskelige rester var blevet fundet i hans afløb. Dette var starten på en række ekstraordinære afsløringer, der ville afsløre Nilsen som en af Storbritanniens mest berygtede seriemordere. Han var et stille monster, der havde dræbt mindst 12 unge mænd og drenge siden december 1978.

Koldblodig kriminel

To år efter hans død i fængslet dykker ITV dybere ned i sagen i en miniserien Des. David Tennant (Doctor Who, Broadchurch) spiller Dennis Nilsen og viser hermed sit seneste forsøg på at bevise, at ingen skuespiller er mere alsidig.

Denne gang spiller han den mest famøse og koldblodige kriminelle i nyere britisk historie, og spørgsmålet, der hænger over Des bliver ”hvorfor?”. Hvad i alverden fik denne beskedne mand til at foretage så grufulde handlinger?

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Viaplay, Xee og C More i december

Jason Watkins optræder som forfatteren Brian Masters, hvis Nilsen-biografi (Killing for Company) serien er baseret på. Han er medvirkende til, at seriens skabere kan give os begrundelse for at dykke ned i sindet og se nærmere på motiverne bag disse horrible mord.

Hvordan kunne han gøre det?

På lige fod med Netflix-serien Mindhunter bringer Des os længere ind i sindet på en velkendt seriemorder og giver os en idé om, hvordan et menneske kunne finde på at udføre så grusomme handlinger.

Det gør den ved at vise os den ubarmhjertige og dystre virkelighed. Her ligger den især vægt på Nilsens ensomme liv, de endeløse sårbarheder hos de drenge og mænd, han så hensynsløst har udnyttet og mediernes opmærksomhed, der greb de mest beskidte detaljer, som bidrog til samfundets daværende homofobiske tendenser.

Overbevisende serie

Den første episode viser Nilsens opdagelse og anholdelse, hvor han giver politiet utallige oplysninger for at holde deres opmærksomhed. I den anden episode fokuseres der på forberedelsen til retten, og tredje episode omhandler retssagen og dommen.

Hvert eneste moment i serien forbliver dystert, og serien er overbevisende i sin visning af, hvilket emne den har med at gøre og hvordan det bør behandles. Sjældent ser man et drama om en seriemorder, der efterlader én med følelsen af, at ofrene er blevet gjort en tjeneste.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i december

I sidste ende, muligvis den største bemærkning, der kan gives om dette følsomme, fintbearbejdede stykke arbejde, er, at Nilsen selv (den ultimativt opmærksomhedskrævende narcissist) ville have hadet denne serie.

Et fabelagtigt drama

Alle disse aspekter gør, at jeg personligt ser Des som værende en forfærdelig serie. Dette skal forstås som den største kompliment, serien kan modtage.

Des er ikke bange for at trække seerne langt ud af deres comfort-zone og skabe så troværdigt ubehag, at man til tider bliver i tvivl, om det er en serie eller en dokumentar, man er vidne til.

Overordnet set har Lewis Arnold skabt et fabelagtigt drama, der så sandelig er din tid værd!

LÆS OGSÅ: Costners cowboy-comeback: Månedens serietip på C More

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like