Anmeldelser
Anmeldelse: De royale fløjlshandsker er taget af i 'The Crown' sæson 4
AfSilke Bennekow
Mandag, 30. november 2020
The Crown sæson 4 har fået premiere på Netflix, og særligt én kvinde stjæler opmærksomheden.
Fjerde sæson af The Crown på Netflix er over os, og det er noget, jeg personligt har ventet meget utålmodigt på. Dels fordi det indtil nu har været en vanvittig god serie, dels fordi 2020 skylder at byde på noget godt, men især fordi dette er sæsonen, hvor hun kommer ind i billedet; selveste Diana - Folkets prinsesse.
I denne tidsperiode kommer vi for alvor tæt på mange af de nulevende mennesker bag kronen, og der bliver ikke lagt fingre mellem dramaerne. For, er du gal, hvor har Netflix dog smidt fløjlshandskerne i denne sæson.
De tre kvinder på toppen
I fjerde sæson følger vi (selvfølgelig) dronning Elisabeth, prinsesse Diana men også den noget kontroversielle premierminister Margaret Thatcher (spillet af selveste Scully fra The X-Files! – som i virkeligheden hedder Gillian Anderson).
Særlig Gillian Anderson brillerer virkelig i denne sæson, og nørder man ned i historien, kan man se, at efterligningen af Margaret Thatcher er helt vanvittigt spot-on. Olivia Colman gør det som i de forrige sæsoner også utroligt godt som dronning Elisabeth, men i min optik er det Anderson, som stjæler showet.
LÆS OGSÅ: 5 juleserier du bør se på Netflix
Og så er der den meget unge Diana, spillet af Emma Corrin, dømt til på alle måde at stå i udkanten, alene og som andenviolinist. Hun kastes direkte ud på det dybe hav og skal lære at svømme blandt hajer – hajer med kroner, diademer og adelige titler. Hun ligner, hele serien igennem, et dådyr fanget i forlygterne og uden stor chance for at finde sin plads i kongehuset. Dette kan selvfølgelig skyldes, at hendes plads allerede var optaget af en vis Camilla Parker Bowles. Men konsekvenserne af trekantsdramaet kender de fleste gennem diverse sladderhistorier om mental sundhed, affærer og til sidste den fatale paparazzijagt. Sidstnævnte viser serien dog alligevel ikke.
The good, the bad and the ugly
Hvor sæson et til tre i højere grad viste os omkostningerne ved at være royal, og hvor udtrykket ”Heavy is the head that wears the Crown” virkelig kom til sin ret, så må man sige, at Netflix ikke længere er helt så empatiske over for kongehuset.
Det var forventeligt, at Diana/Charles-dramaet ville blive fortalt, men efter denne sæson, er der ingen medlemmer tilbage af den familie, som ikke bliver kørt igennem maskinen, og absolut ingen kommer kønnere ud på den anden side. De fremstår som usympatiske, følelseskolde og beregnende, og den manglende omsorgs konsekvenser bliver italesat gentagne gange i serien.
Jernladyen og den folkets prinsesse
Seriens omdrejningspunkt er Margaret Thatchers tiltræden som premierminister og Charles’ ægteskab med Diana. Kontrasterne mellem disse to kvinder er tydelige, hvor Margaret Thatcher, også kaldet Jernladyen, nægter at blive anset som skrøbelig, sart og kvindelig, og Diana nærmest ikke er andet end dette.
Diana bliver mere og mere udstødt fra kongehuset i takt med, at hun vinder større og større popularitet hos folket. Og Thatchers politik skaber en større og større opsplitning politisk og en distance til dronningen.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse af The Crown sæson 3
Elisabeth må også tage sine kampe, men i denne sæson er hun mest mellemmand i historiens gang og skal balancere politiske kampe og forholdet til hendes børn samt forsøge at lappe kløften mellem Diana og Charles.
En royal lussing
Der bliver ikke lagt fingre mellem, når historierne skal fortælles, og der bliver på ingen måde taget højde for, at det nu handler om nulevende personer.

Foto: The Crown sæson 4/Netflix
Der er ikke en eneste karakter i denne sæson, som ikke er forkvaklet og ødelagt af at være i forbindelse med Kronen og de pligter, som kommer i kølvandet på dette. Alle får en ordentlig lussing i fjerde sæson af The Crown, og der er ikke meget tilbage at heppe på som royalist.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'His Dark Materials' er på mange måder en feministisk fortælling
Skuespillet er virkelig fortrinligt, men historien er så tragisk for alle. Mest af alt for Charles og Dianas børn. De tiltagende hadske samtaler og handlinger mellem Diana og Charles må ikke være særlig rare at se som barn af disse mennesker. Charles fik jo i virkelighedens verden endelig sin Camilla, men man må sige, at sympatien på ingen måde er i hans favør efter denne sæson.
Historisk sandt (næsten)
The Crown er en virkelig god serie, fordi den historisk set næsten er 1 til 1 korrekt, utroligt underholdende og samtidig lærer os en masse om den institution, det britiske kongehus er og har været op gennem tiden.
Men der, hvor serien virkelig bliver svær, er, at man skal huske på, at selvom alt omkring begivenhederne netop er så historisk korrekt som muligt, så er dialogerne det nødvendigvis ikke, og visse hændelsesforløb er også overdrevne eller gjort mere dramatiske end virkeligheden.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Moonbase 8’ er en utrolig jordnær komedieserie om astronauter
Og netop fordi The Crown lægger sig så tæt op ad sandheden, så er det djævelsk svært ikke at tage alt for gode (historiske) varer. Jeg konkluderer at, præcis som Netflix fortæller, sådan må det have været, og personerne har følt og sagt alt det, der bliver vist i serien. Det er ikke sikkert, og vi finder aldrig ud af det. Men ikke desto mindre er jeg efterladt med en følelse af forståelse for, hvorfor Harry og Megan er trådt ud af kongehusets overhængende skygger.
Det lille "men …"
Når alle roser er givet til denne serie (og der er mange fra min side af), så sidder jeg faktisk alligevel tilbage med samme følelse, som jeg gjorde efter Efterforskningen på TV2; Er det ikke lidt for tidligt? Kan man tillade sig at lave underholdning ud af nulevende menneskers liv og tragedie?
Selvom der er tale om offentlige personer, så er de trods alt netop dét – bare personer, som lever deres liv og har haft deres fiaskoer, dramaer og katastrofer. Og selvom de altid har været fulgt af offentligheden, så er det nu også foreviget i en underholdningsserie for hele verden.
LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Arabiske 'Paranormal' blander tristesse, gys og humor
Trods alt dette giver jeg serien fem hjerter for den er absolut værd at se. Skuespillet er eminent, og du bliver faktisk klogere undervejs!

Fakta om 'The Crown' sæson 4
Skuespillere: Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Gillian Anderson, Josh O'Connor, Emma Corrin, Marion Bailey, Erin Doherty, Stephen Boxer, Emerald Fennell mm.
Hvor: Official Netflix
Premierer: 15. november 2020
Skaber: Peter Morgan
Episoder: 10
LÆS OGSÅ: Costners cowboy-comeback: Månedens serietip på C More