Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Cirkeline & den usynlige tegner’ er et varmt portræt af Cirkelines mor

Af
Claus Nygaard Petersen
28. marts 2025
Anmeldelse af 'Cirkeline og den usynlige tegner'
'Cirkeline og den usynlige tegner' / Foto: Esther Wellejus

Del artikel

Esther Wellejus' dokumentar om Hanne Hastrup giver fortjent spotlight til den usynlige tegner, som skabte en af de mest elskede figurer i dansk børne-tv.

Cirkeline & den usynlige tegner

Streamingtjeneste: DRTV
Premieredato: 30. marts
Genre: Dokumentar
Instruktør: Esther Wellejus
Land: Danmark
Spilletid: 1 time og 14 minutter

Hun er ret ikonisk, Cirkeline.

Med det sorte strithår og den mariehøneprikkede kjole har den tegnede figur været en del af danskernes bevidsthed siden debuten i kortfilmen ’Frederiks fødselsdag’ tilbage i 1967.

Den charmerende alf boede på tegnerens bord i en tændstikæske, når hun ikke løb rundt sammen med vennerne, de to mus Frederik og Ingolf.

cirkeline & den usynlige tegner anmeldelse
Hanne Hastrup i 'Cirkeline & den usynlige tegner'
Foto: Esther Wellejus

Vi ser normalt aldrig tegneren bag, men i Esther Wellejus’ dokumentarfilm ’Cirkeline & den usynlige tegner’ bliver kameraet vendt mod netop hende.

Hanne Hastrup har ellers ikke været meget for at være i rampelyset, og det er måske også derfor, at hendes eksmand, Jannik Hastrup, nogle gange er blevet krediteret som ophavsmand til Cirkeline.

Men det er skam Hanne Hastrup, der har opfundet den seje charmetrold.

’Cirkeline & den usynlige tegner’ er en klassisk portrætdokumentar og så alligevel ikke.

For har man sagt Cirkeline, er der to navne, som fylder, og de hedder begge Hastrup til efternavn. Hanne fandt på historierne, og Jannik animerede kortfilmene. I det hele taget et godt samarbejde fra de to pionerer, der i 1960'erne var hippier, før det rigtigt var blevet en ting.

cirkeline og den usynlige tegner anmeldelse
'Cirkeline & den usynlige tegner'
Foto: Esther Wellejus

Derfor er en stor del af Wellejus' film også bygget om et interview, hvor de to eks-ægtefæller sidder sammen i en sofa og fortæller om dengang, de boede sammen på ude på landet i den nordsjællandske flække Karlebo og skabte danmarkshistorie.

Hyggelig film

Det er en simpel og hyggelig film, som Esther Wellejus har stykket sammen om Cirkelines mor.

Vi får historien om Hanne Hastrups opvækst, der blandt andet inkluderede en røvfuld fra en stedmor, første gang de mødtes, og en far, der enten ignorerede det eller ikke var opmærksom på det. Moren var død, og derfor fik Hanne Hastrup en noget tumultarisk start på livet med den strenge stedmor.

cirkeline & den usynlige tegner anmeldelse
Jannik Hastrup og Hanne Hastrup i 'Cirkeline & den usynlige tegner'
Foto: Esther Wellejus

Og når der ikke måtte være lys på værelset efter klokken otte, fik fantasien frit spil. Det var her, at de første frø til Cirkeline blev sået.

Drømmene om at blive kunstner melder sig, som årene går, og da Hanne er 18, møder hun den et år yngre Jannik. Knejten med fipskæg og den smukkeste kvinde i Lyngby og omegn, som de beskriver hinanden i filmen, bliver smaskforelskede.

Cirkeline får rigtigt liv i forbindelse med en kunstuddannelse, og resten er historie.

cirkeline & den usynlige tegner anmeldelse
Hanne Hastrup i 'Cirkeline & den usynlige tegner'
Foto: Esther Wellejus

Varmt hyldestportræt

Gennem arkivklip og klip fra Cirkeline-filmene sætter Esther Wellejus effektivt stemningen og supplerer interviewdelen på fin vis. Det er ikke, fordi filmen byder på nogle store epokegørende afsløringer eller informationer, som ikke har været fortalt før.

Til gengæld er ’Cirkeline & den usynlige tegner’ pakket med stemning og nostalgi. Hvis du for eksempel havde glemt ’Bim, Bam, Busse’, kan du godt regne med, at den kommer til at køre på repeat i hovedet flere dage, efter du har set dokumentarfilmen.

Hanne og Jannik Hastrup har masser af historier fra de gyldne Cirkeline-dage, og den smittende måde, de formidler dem på, er rigtig god. De supplerer hinanden fint, og man sidder tilbage med en god fornemmelse af, hvordan samarbejdet har været.

cirkeline & den usynlige tegner anmeldelse
'Cirkeline & den usynlige tegner'
Foto: Esther Wellejus

Den for tiden kontroversielle ’Cirkeline: Flugten fra Amerika’, som ikke blev vist i tv, bliver også rundet. Duoen, og især Jannik Hastrups, politiske holdninger er der ingen tvivl om, efter man har set den animerede kortfilm. Der bliver ikke forsømt at prikke til højreorienterede magthavere.

Historierne om den sorte Black Panther-mus og den bestøvlede kat Mogens, der oprindeligt hed Franco, er sjov, mest på grund af den måde, de bliver leveret på.

cirkeline & den usynlige tegner anmeldelse
'Cirkeline & den usynlige tegner'
Foto: Esther Wellejus

Til tider er det, som om Jannik Hastrup overtager ’Cirkeline & den usynlige tegner’ fra sin egentlige hovedperson. Esther Wellejus sørger dog hele tiden for at få fokus drejet tilbage til Hanne Hastrup, der måske ikke har eksmandens gavflab-charme, men på sin egen helt stille og rolige facon leverer tegneren den ene mere fascinerende anekdote efter den anden.

Derfor ender ’Cirkeline & den usynlige tegner’ også med at være den hyldest til Hanne Hastrup, som filmen og Wellejus sætter ud for at skabe. Det er et varmt portræt af den animerede figurs mor og tiden, hvor et ikon blev skabt og ændrede dansk børne-tv for evigt.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser