Anmeldelse: Møder vi nogensinde Nicklas Bendtner i ’Bendtner’?
Bendtner
Streamingtjeneste: Viaplay
Premieredato: 12. februar 2024
Genre: Dokumentar
Instruktør: Andreas Koefoed
Manuskriptforfatter: Andreas Koefoed, Rune Skyum-Nielsen
Medvirkende: Nicklas Bendtner, Daniel Agger, Morten Olsen, Arsène Wenger, Ståle Solbakken m.fl.
Land: Danmark
Antal afsnit: 3
Der vil altid kun være en Nicklas Bendtner i dansk fodboldhistorie. Ikke kun på grund af navnet, men også som spiller og karakter var Lord Bendtner et unikum.
Med en selvtillid så stor, at den sprang den skala, som Bendtners engelske fodboldklub brugte til at måle deres spilleres tro på egne evner, lå hele verden for den unge fodboldguds fødder indtil slutningen af 00'erne.
Omvendt, har det muligvis også været den største hæmsko for ikke at indfri det enorme potentiale, spilleren var i besiddelse af.
Selv om der er masser af historier at tage af fra Nicklas Bendtners liv, hvor privatlivet mere end én gang har overskygget bedrifterne på fodboldbanen, er fokus i Viaplay-serien Bendtner primært på én periode.
Nemlig det, der skulle have været den glorværdige afslutning på karrieren. En triumferende tilbagevenden til barndomsklubben FCK i efteråret 2019 udviklede sig til en katastrofe, så det på fire måneder blot blev til ni kampe og et enkelt mål.
Unægtelig ikke det farvel til fodbold på topplan, som den tidligere topangriber havde forventet. Instruktør Andreas Koefod (The Lost Leonardo, Music for Black Pigeons) og forfatter til biografien Nicklas Bendtner – Begge Sider, Rune Skyum-Nielsen, kortlægger noget af historien omkring en af dette lands bedste, men også mest uforløste fodboldspillere gennem tiden.
To ryk og en blærerøv
Med en samlet længde på lige under to timer er de tre afsnit af Bendtner en rimelig overskuelig omgang at komme igennem. Gennem konventionelle interviews med en håndfuld personer fra Nicklas Bendtners karriere – hans mor, landsholdskollega Daniel Agger, tidligere landstræner Morten Olsen og tidligere Arsenal-træner Arsène Wenger som de mest prominente navne – bliver der primært dvælet ved fodboldspilleren Bendtner.
Privatlivet bliver kun berørt i forhold til den indvirkning, det har haft på den professionelle del. Hjemmevideoer fra barndommen og beretninger fra moren er også konsekvent i relation til fodbolden.
Hvis man troede, at man med Bendtner ville få det komplette portræt af den tidligere sportsstjerne, bliver man slemt skuffet. Nomadetilværelsen, hvor klubber udskiftes hurtigere end de famøse Paddy Power-boxershorts, Bendtner flashede efter en scoring under EM i 2012, bliver ikke nævnt.
10 medrivende sportsfilm og serier
Ligeså er datinglivet – på nær enkelte glimt af Bendtners daværende kæreste omkring FCK-tiden – fuldstændig fraværende.
I stedet er fokus helt og holdent på Nicklas Bendtner, ganske sådan som han foretrak, at det var på banen, da han spillede.
Det er interessant at se forskellen på, da Bendtner stadig er aktiv, til slutningen af tredje afsnit, hvor karrieren er over. Roen virker til at have indfundet sig i den tidligere fodboldspiller.
Enten det, eller også bliver det camoufleret godt. Egoet er i hvert fald tilstede i 2019, hvor selvopfattelsen ikke er klar til at udholde tanken om at blive OB-spiller. For Bendtner er det FCK eller ingenting.
Spørgsmålet er, om ikke det havde været bedre.
En gang gavflab, altid gavflab
Bendtner fremsætter i hvert fald det postulat, at hvis Nicklas Bendtner havde fået noget mere modspil fra forældrene og i særdeleshed faren – som Bendtner ikke har kontakt til længere, og som heller ikke optræder i serien – og ikke hele tiden fået at vide, at han var verdens bedste, ville alting have været anderledes.
Om det tankespil rent faktisk er gangbart, er ikke til at vide. Med tanke på Netflix’ nylige succes med Beckham er der alligevel markant forskel.
Hvor man i Beckham, trods den polerede overflade, alligevel kom lidt ind under huden på det britiske ikon, er vi mere ude i en armslængde omkring Bendtner. Måske fordi danskeren ikke helt har de samme små lykkelige øjeblikke.
Til trods for, at Bendtner har et markant spor om fædre og sønner, er det svært ikke at lægge mærke til, at Nicklas Bendtners egen position som far ikke bliver italesat en eneste gang. Flere gange bliver danskerens heftige ry som festabe nævnt, men ikke fulgt op på fra ham selv.
Med så stor berøringsangst for at pille i det, som gør rigtig ondt, melder spørgsmålet sig, hvad skal vi bruge Bendtner til?
Vi kommer ikke i dybden med hverken den professionelle eller private del af Nicklas Bendtners liv, og alt omkring FCK-tiden kommer cirka tre år for sent til at være interessant. Med de to største krukker i den danske superliga på det tidspunkt på samme hold – træner Ståle Solbakken og Nicklas Bendtner – er der ellers potentiale for noget exceptionelt.
Disse film og serier skal du streame i februar 2024
Om det er manglende adgang til det inderste i FCK, ingen der har villet udtale sig, eller der bare slet ikke har været noget at komme efter, er ikke til at blive klog på. Men der mangler klart noget til at fange os som seere.
Nicklas Bendtner er charmerede, ingen tvivl om det. Men efter at have set hele serien, føles det ikke, som om man er blevet klogere på personen. Vi ser rigeligt af facaden, men ind bag kommer vi aldrig rigtig.
At høre Arsène Wenger udtale sig både varmt og bedrøvet om den tidligere fodboldspillers karriere er sammen med optakten til kontrakten i FCK højdepunkterne i Bendtner. Dem og så, da han vender tilbage til Arsenal i 2022 for at besøge klubben.
Når han med bitterhed i stemmen fortæller, at det ikke var med hans gode vilje, at karrieren blev indstillet, men der bare ikke var nogle interessante tilbud, fornemmer man en skrøbelighed, der hidtil har fraværende i Bendtner.
Måske hvis vi havde ventet fem år med denne dokumentar, var vi kommet bedre i kontakt med mennesket Nicklas Bendtner.
Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: