Anmeldelse: 2020-udgaven af ‘The Stand’ er fin – hvis ikke du har set den fra 1994

Foto: The Stand/HBO Nordic

Midt i en verden lagt øde af en superinfluenza, virker ‘The Stand’ ikke længere helt så urealistisk her i 2020.

Dybt nede i et af regeringens superlaboratorier går alarmerne i gang, og når det virkelig tæller, vælger vagten Charlie Campion at forlade sin post. I stedet for at følge protokollerne og lukke basen ned, panikker han og stikker af sammen med sin kone og deres spædbarn. Det bliver et kapløb mod tiden, men Campion når ud, før porten lukker.

Superinfluenzaen ”Captain Trips” er sluppet ud i verden, og til tonerne af Blue Oyster Cults moderne klassiker, Don’t Fear The Reaper, er introen til The Stand stadig noget nær det perfekte eksempel på, hvordan man skal starte en tv-serie.

LÆS OGSÅ: 5 gode serier du kan se i din juleferie

Nu kommer så 2020-udgave, hvor lidt for mange nye tricks og uskikke har taget over. Selvom der er mange lighedstegn, så kan jeg ikke helt slippe tanken om, at nogle af de steder, hvor serierne ikke er ens, er det gjort udelukkende for, at den nye udgave ikke skal være alt for meget som den gamle.

Jeg skal være helt ærlig og melde ud, at denne anmeldelse er baseret på de fire afsnit ud af ni, der blev stillet til rådighed til os. Og jeg er STOR fan af både bogen og den originale serie.

Det satte måske nok høje krav, der gjorde det svært for 2020-reboot’en ikke at skuffe. Hvilket den så faktisk kun gør på enkelte punkter.

Det var dengang

Som så mange andre ting i livet bliver vi bedre og dygtigere til en hel masse ting, som tiden går. Det gælder også for dem, der laver tv-serier. Generelt er niveauet meget højere i de moderne serier. Både i det rent tekniske, scenografiske, dialog- og skuespilsmæssige. Alt det er bedre. Der er bedre effekter, nogle bedre skuespillere, og det er tydeligt, at der også er et større budget, selvom det nok er blevet noget presset af de mange store navne, der er på rollelisten.

Foto: The Stand/HBO Nordic

Der hvor filmen knækker for mig, er det rent fortælletekniske. Vi lever i en verden, hvor flashbacks og asynkrone tidslinjer er blevet hverdagskost, og i stedet for at skrive en historie, der fænger og holder folk fast, virker det til tider, som om vi får serveret en lang række små afsluttede historier, fordi det er det, vi kan kapere.

Det kan virke godt, men det kan også slå fejl. Hvilket som regel er resultatet, når det er et greb, der bruges hele tiden. Og i den nye udgave bruges det hele, hvilket desværre gør det svært leve sig ind i noget af det, fordi det er afsluttet, og vi hurtigt er videre.

LÆS OGSÅ: Her er årets mest sete serier på HBO Nordic

Det er afgjort en af de største svagheder ved den nye udgave. Mest fordi det virker enormt nedladende. Som om nogen har sagt: ”Seerne har jo kun et 30-sekunders opmærksomhedsspænd, så vi skal ikke udfordre dem for meget.”

Det skal de stoppe med. Særligt i en verden, hvor vi ikke længere er bundet til at skulle vente en uge med at få en afslutning. Hvilket dog er tilfældet med The Stand, hvor der kommer et nyt afsnit hver torsdag på HBO Nordic.

Same same – but different

Historien har heldigvis ikke ændret sig synderligt. De gode samles under den 108-årige Mother Abigails ledestjerne, og de onde følger den mystiske Flagg. Whoopi Goldberg (Ghost, Glee) spiller den første og bidrager ikke med særligt meget nyt. Til gengæld er Alexander Skarsgårds (True Blood, Big Little Lies) nye udgave af Randall Flagg betragteligt mere ondsindet og truende end den originale, hvor Jamey Sheridan mest af alt bare virkede som en countrysanger, der var lidt et røvhul.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er de 5 bedste serier fra 2020

I sand 2020-stil er der er rykket lidt rundt i rollelisten, og nogle af karakterne har skiftet køn, men når det ikke har nogen som helst indflydelse på plot, er det jo i realiteten lige meget, om det er Hr. eller Fru.

Ønsket om at forny sig i 2020-tonerne bliver aldrig karikerede eller tvunget ned over hovedet på serien, hvilket jeg halvt om halvt havde forventet.

Ud med det nye ind med det gamle

Lige så fremragende introen på den originale tv-serie er, lige så corny og lidt håbløs er slutningen. Det er ofte et problem for Stephen King. Hvordan den er skruet sammen i den nye, kan jeg af gode grunde ikke udtale mig om her, da de sidste afsnit ikke er blevet frigivet. Det er dog værd at sige, at Stephen King selv har skrevet en helt ny slutning til den nye serie.

Foto: The Stand/HBO Nordic

Og hvor den originale delte seks afsnit ud på 366 minutter, er 2020-udgaven blevet næsten tre timer længere, og jeg har svært ved at se, hvad de skal bruge den ekstra tid til.

Jeg har intet problem med at anbefale serien til dem, der ikke har set den gamle. Det er nemt. Den er både spændende og vellavet, og det er det, jeg har givet hjerter efter. Den er superrelevant her i 2020, og den dystopiske version af et samfund, hvor syv mia. mennesker er endegyldigt døde, er et frisk pust i forhold til den endeløse serier som Walking Dead, hvor de døde stavrer rundt og ikke kan snuppe et vink med en vognstang og blive liggende.

LÆS OGSÅ: 5 af 2020’s bedste og mest stemningsskabende titelsekvenser

Jeg ville heller ikke have et problem med at anbefale den til dem, der har set den gamle. Bare for at se, hvordan den er anderledes. Men det bliver et sammenligningskapløb, og hvis du har bare lidt kærlighed til udgaven fra 1994, kan det nye faktisk kun skuffe.

Og hvor ville jeg ønske, at det ikke var tilfældet.

Fakta om ‘The Stand’

Instruktør: Josh Boone, Chris Finzer, Vincenzo Natali
Manuskriptforfatter: Josh Boone, Benjamin Cavell, Stephen King m.fl.
Medvirkende: James Marsden, Whoopi Goldberg, Alexander Skarsgård, Amber Heard m.fl.
Afsnit: 9
Dansk premieredato: 17. december
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er årets mest sete serier på Netflix i 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like