Anmeldelse af Awkwafina Is Nora From Queens

Foto: Awkwafina is Nora from Queens/Paramount+

Awkwafina is Nora from Queens er en serie, hvor dialogen ræser ud ad tangenterne, og situationerne, som hovedrollen Nora finder sig selv i, er lige så vanvittige og hysterisk morsomme som hendes rolling with the punches.

Rygtet lyder, at serien skulle være baseret på Nora Lums (Awkwafinas) eget liv og hendes kampe som millennial, der skal til at blive voksen, men jeg sidder næsten og håber, at situationerne er stærkt overdrevne. Hvis de ikke er det, må man sige, at hun karrieremæssigt er kommet stærkt igen her i hendes 30’ere.

Foto: Awkwafina is Nora from Queens/Paramount+

Serien fik dansk premiere på Paramount+ den 8. maj, og min tid på at se de første tre afsnit er bestemt godt givet ud. Afsnittene er korte, og alligevel sidder man tilbage med en følelse af ”hvad i alverden var det?”. Handlingen udspiller sig (som nævnt i titlen) i Queens, New York, hvor man følger Nora, en 27-årig kvinde uden uddannelse, mål eller retning, der stadig bor hjemme hos sin far og bedstemor.

Ikke en klassisk fortælling om at vokse op

Fortællingen om at vokse op er på ingen måde klassisk i denne serie. I første afsnit forsøger Awkwafina at finde et job og få styr på sit liv – eller i det mindste bare sit værelse, hvilket tydeligvis er nemmere sagt end gjort. Hun er en underlig hybrid af et menneske, som ikke har styr på noget, gerne vil have det, men også trækker lidt på skuldrene af det hele og gerne springer over, hvor gærdet er lavest. Alt dette uden, at man sidder tilbage med en følelse af, at hun er en stakkel eller superirriterende.

LÆS OGSÅ: Top 10: Ungdomsserier jeg altid anbefaler

Replikkerne i serien er hysterisk morsomme, men falder så hurtigt, at man skal holde tungen lige i munden, hvis man vil fange dem alle. Fra faderens “I’m so proud of you – if it is true” til Noras respons om tanken om at arbejde med gamle mennesker ”I freak old people out. I remind them of ’nam”. Replikkerne serveres med en selvfølgelighed og uden nogen hensyn til, at seeren lige skal grine af før næste replik.

Foto: Awkwafina is Nora from Queens/Paramount+

Serien giver ikke seerne mulighed for at få pusten mellem grinene, men konklusionen er, at vi her har fat i en meget sjov serie, som ud over at få en til højlydt at grine også krummer ens tæer så jammerligt sammen, at de er umulige at rette ud igen. Jeg har endnu ikke set en så original serie, som samtidig udfordrer mig så meget på, hvordan jeg skal forholde mig. Hun fremstiller nogle af de kinesiske familiestrukturer og gør dem sjove uden, at de bliver grinagtige. Det lyder underligt men giver mening, allerede når du har set den første episode.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Rick and Morty sæson 4A

Noras forsøg på at få styr på sit liv, stoppe med at hoarde og fastholde et arbejde er selvsagt ikke de mest succesfulde, men historierne om det dem er så vanvittige og akavede og fortalt på sine helt egne måder.

Ét styk filterløs 20-årig, tak

På den ene side kan man relatere til forsøget på at få styr på livet i 20’erne, og på den anden side sidder man og takker sin skaber for, at man trods alt havde lidt mere styr på det hele, end Nora har. Hun tager det hele i stiv arm som en selvfølgelighed kombineret med en selvsikkerhed, som kun en gang i mellem vakler lidt.

Nora siger alt det (og mere til), som man ville ønske, man selv turde eller var hurtig nok til at kunne, hvis man vel og mærke ikke havde noget filter. Replikken ”It is so awkward to see you here!” er i hvert fald taget med til fremtidig brug.

Foto: Awkwafina is Nora from Queens/Paramount+

Især det tætte forhold mellem bedstemoren og Awkafina skaber et fint modspil til alt det gakkede i serien. Det skulle efter sigende være inspireret af Awkafinas eget forhold til sin bedstemor. Om den ikke-fiktionelle bedstemor også viser Nora billeder af sin vagina som en trøst vides heldigvis ikke.

Hvad i alverden sker der?

De tre første afsnit lover godt uden at love noget, egentligt, ud over at man er utrolig godt underholdt og stadig sidder og måber, når afsnittet sluttes. En helt klassisk følelse af ”Sagde hun lige det? Skete det lige? Var det en gigantisk dildo kombineret med Dirty Dancing 2 som porno?”. Det er ærlig talt en fed og forfriskende følelse, som for længst har kastet dåselatteren overbords sammen med den forudsigelige handling. For man aner virkelig ikke, hvor serien skal hen. Kun at omdrejningspunktet er Nora og hendes akavede liv sammen med sin far og sin bedstemor.

Det kan være svært at komme med en anmeldelse, når man ikke helt ved, hvilket ben man skal stå på, så jeg anbefaler i stedet, at man sætter sig godt til rette, udspænder tæerne, så de er klar til at blive krøllet og tuner in på Paramount+.

Serien får fire hjerter med løftet om at kunne kaste flere af sig.

Anmeldelsen er baseret på episode 1-3.

Executive producere: Awkwafina (Nora Lum), Karey Donetto, Lucia Aniello, Terasa Hsiao, Itay Reiss og Peter Primcipato.
Manuskriptforfatter: Awkwafina (Nora Lum) og Terasa Hsiao
Medvirkende: Awkwafina (Nora Lum), Lori Tan Chinn, BD Wong, Bowen Yang
Antal afsnit: 10 – med lovning om en sæson to
Land: USA
Produktionsår: 2020
Dansk premiere: 8. maj
Dansk streamingtjeneste: Paramount+

LÆS OGSÅ: Nye serier i maj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like