Anmeldelse af ’Hellbound’: Helvedes bødler og religiøse fanatikere overtager samfundet i denne sydkoreanske dramaserie

Foto: Hellbound/Jung Jaegu/Netflix

Hvordan ville man reagere, hvis man kendte sin dødsdag? Det tror jeg de færreste ved. En ting er sikker, og det er, at frygten altid vil forfølge en.

Det er, hvad vi får at se i Hellbound, der på globalt plan er mere populær end Squid Game.

”Den dag var bare en almindelig dag.”

Sådan lægger denne sydkoreanske dramaserie ud, og det skal jeg love for, der bliver lavet om på. Ondskab bryder løs, og dystopien spreder sig i byen Seoul, når helvedes bødler kommer for at bringe en synder i helvede. Det er, hvad vi får at se i de første minutter af Hellbound.

Man fanges hurtigt af plottet

En mand sidder på en café i byen Seoul. Sveden drypper fra hans ansigt, mens han presset stirrer på sin telefon.

Pludselig slår klokken 13.20, og han afventer panisk. Kun han ved, hvad der skal til at ske. Nogle brag lyder, og helvede bryder løs, da tre store monstre kommer hamrende igennem cafevinduerne. De fanger ham og banker ham sønder og sammen.

Så holder de alle tre en hånd over hans krop, der med et skarpt lysglimt bliver forkullet. Efter dette forsvinder monstrene tilbage til, hvor de kom fra.

Seriens opbygning

Sæsonens seks afsnit er delt i to, hvor vi først følger politibetjenten Jin Kyung-hun (Yang Ik-joon, Breathless) og advokaten Min Hye-jin (Kim Hye-joo, Watcher), der sammen forsøger at komme til bunds i mysteriet, der er hændt – samtidig med at der kommer nye dødsdømte personer ind i billedet.

Modsat har vi en sektleder Jung Jin-su (Yoo Ah-in, Burning), der har udformet Den Nye Sandhed. Denne religiøse sekt mener, at disse dødsdomme er Guds vilje, som en straf til dem der synder. Sektens følgere gør, som lederen befaler, og pludselig har de en stor magt i samfundet.

I seriens anden del dominerer Den Nye Sandhed i samfundet, og folks personlige dødsdomme fortsætter med at blive bragt af et store svævende hoved. Dette har sekten fortolket som en engel, men denne idé bliver diskuteret i takt med seriens udvikling.

Man kan sige, at der sker et stort spring i seriens første og anden del, der måske med fordel kunne have være to sæsoner. Der foregår nemlig mange ting på de fem år, der passerer fra slutningen af første del. Her halter serien lidt, idet de fortæller mere, end de viser, hvor man måske kunne have ønsket en bedre opfølgning på de fem års strabadser.

Et satirisk blik på samfund og religion

Hellbound portrætterer på ægte sydkoreansk vis et satirisk syn på et samfund, netop som vi kender fra Parasite og Squid Game. Det er nemlig ikke så meget monstrene, der er i fokus, men nærmere den måde befolkningen handler.

Samtidigt bringer instruktør Yeon Sang-ho (Train to Busan) også satiren i forbindelse med kristendommen. Den Nye Sandhed siger, det er Guds vilje, at alle syndere skal i Helvede. Her er det meget den fanatiske del, der er i fokus, hvor man også kan drage paralleller til nutidens moderne dommedagskulter.

Det virker til dels lidt absurd med ideen om, at tre monstre skal komme og tæske mennesker til blods, før de sender sjælen til helvede. Det virker lidt påtvunget, selvom det også er en fantasyserie. Omvendt er det helt klart den undergangsstemning, der summer i byen, som er medrivende.

Rørende scener

Mellem de meget dystre takter er der nogle yderst rørende scener i Hellbound. Vi ser, hvordan de forskellige personer reagerer på deres dødsdomme. Mange synes, at den sydkoreanske skuespillestil virker meget overdreven og til tider teatralsk. Dog synes jeg, at karaktererne gør det vældig godt, når de skal repræsentere håbløsheden i tilværelsen.

Man sidder dog tilbage med mysteriet om dødens engel og monstrene fra helvede, da vi netop kun får folks fortolkning af disse. Men der sker noget rimeligt opsigtsvækkende i sæsonens afslutning, der i den grad hentyder til, at vi ikke er færdige med Hellbound-universet.

Netflix’s Hellbound er brutal og rørende og diskuterer, hvad en synd egentlig er i folks øjne. Dette ses i takt med befolkningens splittelse, hvor mange lever uforstående i frygt og andre håndhæver naivt ud fra en selvopfundet, religiøs profeti. Endnu et godt eksempel på, hvorfor koreanske dramaer bliver mere og mere populære.

Info om ‘Hellbound’:
Udgivelsesdato: 19. november 2021
Instruktør: Yeon Sang-ho
Medvirkende: Yoo Ah-in, Park Jeong-min, Kim Hyun-joo, Won Jin-A, Yang Ik-Yoon m.fl.
Land: Sydkorea
Antal afsnit: 6
Streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: 5 gaveønsker til dig der elsker serier 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘And Just Like That’ er et følelsesmæssigt overgreb

LÆS OGSÅ: Se listen: Nye serier og sæsoner på Netflix i december 2021

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like