Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Der er godt med rabalderspionleg i tredje sæson af ’Jack Ryan’

AfClaus Nygaard Petersen
20. december 2022
Jack Ryan anmeldelse
Foto: Prime Video

Del artikel

Prime Videos spionserie 'Jack Ryan' er mere afbalanceret i denne omgang, hvor dansk skuespiller er et kuriøst højdepunkt.

Amerikanerne har i årtier kigget med misundelse på briterne og deres superagent James Bond.

Han formår altid at redde verden, få sin udkårne og gør det hele med stil. Flere forskellige kandidater er blevet forsøgt fra den anden side af Atlanten. Få er blevet successer. Matt Damon som den glemsomme Jason Bourne varslede en ny æra, der direkte gik ind og fik indflydelse på 007-franchisens udtryk.

Og så er der Tom Cruises Ethan Hunt og Mission Impossible, der gang på gang forsøger at overgå sig selv i dødsforagtende stunts. Det tætteste på en rigtig amerikansk Bond, er dog stadig Jack Ryan.

Skabt af den amerikanske spion-guru-forfatter Tom Clancy, har figuren haft et langt bogliv, hvor den tidligere marinesoldat, der blev CIA-analytiker, endte som USA's præsident. Med verdensomspændende popularitet varede det ikke længe, før Hollywood kom og bankede på.

Hele fem skuespillere har portrætteret Ryan siden debuten i 1990, hvor Alec Baldwin spillede den berømte spion. Siden fulgte Harrison Ford, Ben Affleck og Chris Pine efter på det store lærred, indtil Prime Video lancerede deres serie i 2018 med John Krasinski som Jack Ryan.

Hvor første sæson fokuserede på den mindre action-prægede del af spionbranchen, blev der tilført en solid dosis eksplosioner i anden ombæring. Tredje omgang balancerer de to elementer, men skubber også sin hovedperson lidt i baggrunden.

Russerne kommer, igen


Jack Ryan

En gruppe højtstående russiske militærfolk og politikere forsøger at destabilisere freden i to nabolande med henblik på at starte en ny verdenskrig. Jack Ryan kommer allerede i første afsnit på spor af det såkaldte Sokol-projekt, men det har de lyssky elementer heldigvis råd for. De sørger for, at det ser ud, som om Ryan har forrådt sit land, og han er derfor jaget vildt fra flere sider.

Det er dog ikke alle, der tror på beskyldningerne. Vennen og chefen James Greer (Wendell Pierce) køber det på ingen måde, og den tidligere CIA-agent Mike November (Michael Kelly) er mere end frisk på at hjælpe Jack rundt omkring i Europa.

På den modsatte side, er den mystiske russer Luca (James Cosmo) konstant omkring inderkredsen af, hvad der sker. Selvom han siger, at han prøver at hjælpe Jack, er spørgsmålet, om amerikaneren rent faktisk kan stole på ham.

Tanken om, at det måske er en lidt fortærsket skurk at vende tilbage til, forsvinder hurtigt, når man ser på virkeligheden og krigen mellem Ukraine og Rusland. Alligevel føles det lidt out-dated at bruge en plan fra Den kolde krig som omdrejningspunkt. Omvendt virker det også til at være tilfældet i virkeligheden, så det passer vel meget godt.

En ny æras helt


Men skuespilleren har stadig sin quirky og underfundige humor, som alle har forbundet med ham siden gennembruddet som Jim Halpert i komedieserien The Office. Der pudsigt nok også er en amerikansk version af en hæderkronet britisk klassiker.

Omvendt fjerner det også noget af det, som adskiller Ryan fra andre helte. I vid udstrækning er han interessant, fordi han er en papirnusser, der kan se sammenhænge, som ingen andre kan. Var det påkrævet, kunne han gebærde sig i marken, men ellers var den del afsat til soldater som John Clark eller Domingo ’Ding’ Chavez. Sidstnævnte er i øvrigt allerede bekræftet til fjerde og sidste sæson af Jack Ryan. Derefter spekuleres der i, at der skal laves en spin-off med netop Chavez i fokus.

Og man kan godt fornemme, at den her tredje omgang er en transportsæson. Der sker ikke noget, som umiddelbart virker til at have indflydelse på næste sæson. Det er der som sådan ikke noget i vejen med. Der er spænding, action og al den hemmelig agentsjov, som altid underholder. Men det er ikke nogen følelse af konsekvens ved det i sidste ende.

Det er sgu da Gordon Kennedy!


Bedst som man er lullet hen i diverse anonyme østeuropæiske biroller, dukker ingen ringere end Gordon Kennedy pludselig op ud af ingenting. Den dansk-britiske skuespiller og komiker spiller netop en småskummel østeuropæer, der skal assistere James Greer med at skaffe oplysninger.

I hvad der må betegnes som karrierens højdepunkt deler Kennedy flere scener med altid fremragende Wendell Pierce. The Wire og Treme­-veteranen er et ikon inden for moderne amerikanske tv-historier, ikke mindst pga. sine præstationer i førnævnte David Simon-serier.

Gordon Kennedy gør, hvad han skal, selvom man til tider tydeligt hører en kraftig dansk accent, når tingene spidser til.

Det er egentligt et meget godt billede for tredje sæson af Jack Ryan. Underholdende, men når det hele spidser til, lægger man mærke til ridserne i lakken.

Fakta om 'Jack Ryan sæson 3':
Instruktør: Jann Turner mfl.
Manuskriptforfatter: Vaun Willmott (showrunner) mfl.
Medvirkende: John Krasinski, Wendell Pierce, James Cosmo, Nina Hoss mfl.
Antal afsnit: 8
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 21. december 2022
Dansk streamingtjeneste: Prime Video

Del artikel

Andre Serier | Anmeldelser