Film | Anmeldelser

Anmeldelse: ’Frækkere end politiet tillader: Axel F’ er et kedeligt nostalgisk gensyn med Eddie Murphy

Af
Claus Nygaard Petersen
3. juli 2024
Frækkere end politiet tillader: Axel F anmeldelse
John Ashton, Eddie Murphy og Judge Reinhold i 'Frækkere end politiet tillader: Axel F' / Foto: Melinda Sue Gordon/Netf

Del artikel

Fjerde film i actionkomedie-franchisen mangler fortidens saft og kraft og fremstår som endnu et generisk Netflix-tilbud langt over sidste salgsdato.

Frækkere end politiet tillader: Axel F

Streamingtjeneste: Netflix
Premieredato: 3. juli 2024
Genre: Action, komedie
Instruktør: Mark Molloy
Manuskriptforfatter: Will Beall, Tom Gormican, Kevin Etten
Medvirkende: Eddie Murphy, Taylour Paige, Joseph Gordon-Levitt, Judge Reinhold, John Ashton, Bronson Pinchot, Paul Reiser, Kevin Bacon m.fl.
Land: USA
Spilletid: 1 time og 55 minutter

Få skuespillere kan prale af at have haft en så succesfuld start på filmkarrieren som Eddie Murphy.

Efter at have taget (den amerikanske) verden med storm i sketch-showet Saturday Night Live, skiftede komikeren i 1982 over til det hvide lærred.

Murphy var blot 20 år under indspilningerne til actionkomedien 48 timer, der blev et kæmpe hit. Den blev fulgt op med svindlerkomedien Bossen og bumsen i 1983, som også blev et kæmpehit.

Frækkere end politiet tillader Axel F anmeldelse
Bria Murphy og Eddie Murphy i 'Frækkere end politiet tillader: Axel F'
Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix

1984 bød på to forskellige milepæle i Eddie Murphys filmkarriere. Actionkomedien Det bedste forsvar var en fiasko, men lønsedlen var for stor til, at skuespilleren kunne sige nej. Blamagen blev dog fulgt op med nok den mest karrieredefinerende rolle i den brandvarme stjernes karriere på det tidspunkt.

Frækkere end politiet tillader er essensen af 1980'ernes actionfilm. Eddie Murphy var perfekt i rollen som den rapkæftede Detroit-panser Axel Foley, der skabte ravage i det mondæne Beverly Hills.

Siden da blev det til to efterfølgere af dalende kvalitet, meget lig med hvad der skete med Eddie Murphys karriere efter 80'erne. Der er selvfølgelig stemmeskuespillet i Shrek som det elskelige Æsel, men der skal ikke bruges meget mere end en enkelt hånd for at tælle guldklumperne på liveaction-fronten.

Meget symptomatisk er det derfor blevet tid til at vende tilbage til fortidens skatkammer og drive rovdrift på det, der engang var banebrydende.

Frækkere end politiet tillader Axel F anmeldelse
Joseph Gordon Levitt og Eddie Murphy i 'Frækkere end politiet tillader: Axel F'
Foto: Melinda Sue Gordon/Netf

Den fjerde Frækkere end politiet tillader bærer undertitlen Axel F, men hvad det skal signalere, står ikke umiddelbart klart efter at have set Netflix-filmen. Tværtimod slår den fast, at visse ting bør forblive i nostalgiens flatterende skær.

Gamle mænd i veteranbiler

I Axel F må Axel Foley (Eddie Murphy) vende tilbage til Beverly Hills, da hans datter, forsvarsadvokaten Jane (Taylour Paige), bliver involveret i en livstruende sag.

Hans gamle kollega Billy Rosewood (Judge Reinhold) er også involveret, men er nu sporløst forsvundet. Så papa Foley kommer tilbage til fashionable 90210, hvor han blandt andet teamer op med Janes ekskæreste, politimanden Bobby (Joseph Gordon-Levitt), endnu en gammel ven i form af John Taggart (John Ashton) og fanfavoritten Serge (Bronson Pinchot).

Frækkere end politiet tillader Axel F anmeldelse
Eddie Murphy og Taylour Paige i 'Frækkere end politiet tillader: Axel F'
Foto: Netflix

Det er rent nostalgipladder, lige ned til Lorne Balfes musik, der skamrider Harold Faltermeyers berømte instrumentalsang Axel F til døde og tilbage igen.

Filmen har været undervejs mere eller mindre siden, at den tredje film udkom i 1994. Men blandt andet bekymringer om hvorvidt manuskripterne var gode nok, hensatte 4'eren i et evindeligt udviklingshelvede.

Lige indtil Netflix meldte sig på banen. Rettighedshaverne Paramount Pictures lavede en handel med streamingtjenesten, som indebar mulighederne for en fjerde og femte film. Efter en lang stoleleg i løbet af årene, endte det med at være den australske reklameinstruktør Mark Malloy, der fik tjansen. Tillige i sin spillefilmdebut.

Om det er reklamemandens manglende personlige stil eller Eddie Murphy, der har trumfet igennem, hvordan Axel F skal være ifølge hans vision, kan man kun gisne om. Fakta er, at Netflixfilmen fremstår som den slags metervare, streamingtjenesten spytter ud hver måned.

Actionkomedie uden bang i

Far og datter er på kant med hinanden, fordi han har været meget fraværende igennem hendes barndom. Eddie Murphy har tidligere vist sig som en god skuespiller med det rette manuskript og den rigtige instruktør til at guide hans performance.

Her bliver det en underlig kombination af en pastiche af Axel Foley og alle de far-roller, der har domineret anden halvdel af Eddie Murphys karriere. Mikset fungerer ikke rigtigt. Mest af alt, fordi Axel F er frustrerende forudsigelig og uden som helst form for nerve til at trække intensiteten i vejret.

Frækkere end politiet tillader Axel F anmeldelse
Eddie Murphy og Paul Reiser i 'Frækkere end politiet tillader: Axel F'
Foto: Netflix

Sammenligner man med en anden 4'er, Dødbringende våben 4, havde den film den fordel, at det var et helt hold, som blev samlet igen og igen. Både foran og bag kamerat var der så mange gengangere, at filmens DNA blev bevaret.

Det har aldrig været tilfældet med Frækkere end politiet tillader-filmene, hvor det altid har været Eddie Murphy, som var den gennemgående faktor. Og som skuespilleren ofte har bevist i karrieren, er han mange gange ligeglad med kvaliteten af værket, så længe lønnen er høj nok.

Når en actionkomedie er bedst, er balancen mellem komedie og action perfekt. Denne er hverken særlig stærk på komik eller bulderbrag-underholdning, der skal servicere os og give os noget at råbe hurra for. Det er set før og bedre.

Frækkere end politiet tillader Axel F anmeldelse
Kevin Bacon og Eddie Murphy i 'Frækkere end politiet tillader: Axel F'
Foto: Netflix

På den måde ender Axel F med at minde meget om forrige måneds Bad Boys: Ride or Die, endnu en 4'er.

Det bliver for meget gamle mænd i nye biler, uden noget interessant eller vedkommende at sige. Men mon ikke, at den fjerde Frækkere end politiet tillader-film ender med at være endnu en seersucces for Netflix, uagtet den pauvre kvalitet.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser