Anmeldelse: Mastodonterne John Le Carré og Errol Morris mødes i 'The Pigeon Tunnel'
The Pigeon Tunnel
Streamingtjeneste: Apple TV+
Premieredato: 18. oktober 2023
Genre: Dokumentar
Instruktør: Errol Morris
Manuskriptforfatter: Errol Morris, John Le Carré
Medvirkende: Errol Morris, John Le Carré m.fl.
Land: England
’Hvem er du?’ sådan lød forfatteren John le Carrés a.k.a David Cornwells modsvar, da Errol Morris spurgte, om han måtte lave en dokumentar om ham til streamingtjenesten AppleTV+.
Og det var ikke fordi, Cornwell ikke kendte til Errol Morris’ bagkatalog af dokumentarfilm, snarere var det et filmteknisk og eksistentielt spørgsmål til relationen mellem interviewer og interviewet i filmen.
’Er du min ven, min fjende eller Gud?’, ville Cornwell vide. Spørgsmålene er symptomatiske for denne fremragende dokumentar, der stikker meget dybere end at ville afdække en kendt forfatters barndom.
Det er to mænd, der begge på hver sin måde har revolutioneret deres respektive genrer, og er dybt interesserede i filosofiske og etiske gråzoner i det, de undersøger. Det være sig spionverdenen eller en forsvarsminister.
En tvekamp på ord og erindring
The Pigeon Tunnel er en tvekamp på ord og erindring, men også en respektfuld og indtagende rejse ind i det menneskelige væsen.
Errol Morris er på sin side en dokumentarfilmskaber, der er kendt for sine unikke, innovative og ofte banebrydende metoder inden for genren. Hans tilgang kombinerer det skæve, dybdegående interview med en stærk æstetisk sans for at iscenesætte både det abstrakte og konkrete.
The Pigeon Tunnel er ingen undtagelse. Cornwell er ikke noget nemt interviewoffer. Han har brugt sit liv med en fusentast-far, siden som efterretningsagent og slutteligt som forfatter af spionlitteratur. Sandhed er for ham en dynamisk og bøjelig ting, der ikke sådan lige lader sig indfange af et spørgsmål. Derfor er det perfekt, at det netop er Morris, han sidder over for.
For The Pigeon Tunnel er ikke en film, der jagter et endegyldigt svar, men nærmere en stemning, et glimt af noget, der kunne være sandt i øjeblikket.
Hvem er David Cornwell?
Personligt har jeg aldrig været stor fan af John Le Carré-bøger. Jeg har læst et par stykker, men genren har aldrig optaget mig synderligt. Efter at have set The Pigeon Tunnel, er jeg til gengæld blevet meget mere nysgerrig på manden bag bøgerne, og jeg kunne sagtens finde på at dykke ned i hans forfatterskab for at undersøge den rem, der kunne være at finde af Cornwells væsen i teksten.
Bag Cornwells smilende, venlige og tilbagelænede ydre gemmer sig noget andet. Noget udefinerbart, som unddrager sig opmærksomhed, og som Morris konstant kredser om som en høg på jagt.
Cornwell lukker os langt ind i sine barndomsminder, men det er tydeligt, at han med en krusning på læben også sidder på netop dét som Morris jagter. Dét, der definerer Cornwalls væsen eller måske drivkraften i John Le Carré aliasset?
De 10 bedste serier på Apple TV+
Det cirkulære i vores eksistens
Titlen The Pigeon Tunnel kommer af Cornwell/Le Carrés selvbiografiske roman af samme navn. Han fortæller, at stort set alle hans værker på et tidspunkt har heddet det.
Det kommer af en oplevelse Cornwell havde som barn, hvor han så, hvordan duer blev sluppet igennem en tunnel, for at blive beskudt af velbjærgede engelske mænd. Dem der undslap skuddene, søgte tilbage til deres bure, hvor de igen blev gennet gennem tunnelen og så fremdeles.
I dokumentaren bliver det et genkommende visuelt virkemiddel, der er med til at lede tankerne hen på det cirkulære i vores eksistens. Hvordan vi gentager mønstre også selv om de gør os ondt. Hvordan vi jagter det samme i os selv, andre og i vores arbejde, hvis vi piller nok lag af.
Errol Morris' The Pigeon Tunnel er unik. Det er ikke filmens enkeltdele, der gør det. Bevares, de fleste af Cornwells erindringer er allerede berørt i hans selvbiografi. Men i mødet mellem Morris og Cornwell sker der noget ganske særligt, der får filmen til at transcendere sit emne. Den vil mere end at henvende sig til fans af spionlitteraturen.
I de to mastodonters møde bliver filmen en filosofisk udforskning af erindringer generelt, og hvordan vi tager vores barndoms glæder og sorger med os livet igennem.
Det er ekstremt fascinerende at være vidne til, hvordan Morris skræller lag af, mens Cornwell tilsyneladende svarer velvilligt, men samtidig vrider sig i nettet. Og de nyder det begge. Så det gør vi andre også.
The Pigeon Tunnel får premiere 18. oktober på Apple TV+.
ANN’befalinger: Skyggemænd og koldkrig - de bedste spionserier lige nu