Anmeldelse: Forsøg på historisk stemning er det rene miskmask i ‘Romulus’

Foto: Romulus/HBO Nordic

”Hey,” sagde den ene idemand til den anden en morgen ved skrivebordet. ”Hvad med at lave en tv-serie om, hvordan Rom blev til? Sådan total historisk setting i år 7-800 fvt.?”

”Ja!” svarede den anden. ”Men så skal det også være vildt gennemført. De skal tale latin og alt muligt!”

De blev enige om, at det var en god ide. Men det var det bare ikke.

Hvorfor latin?

Der er som sådan ikke noget galt i, at personerne taler en form for latin. Tanken har helt sikkert været at genskabe en variant af det sprog, der blev talt i Italien i det 8. århundrede før vor tidsregning.

Det er nok meningen, at det skal skabe en særlig historisk stemning, men det virker ikke efter hensigten. Serien kunne faktisk lige så godt have været lavet på engelsk.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Var ‘Cobra Kai’ sæson 3 værd at vente på?

Sproget giver den ikke noget særegent og får den ikke til at leve op til den fornemmelse af historisk virkelighed, som fx Rome gør. Hvor alle karakterne i øvrigt taler engelsk. Ingen kan jo alligevel vide, hvordan man talte i det 8. århundrede, så det virker som en fuldstændig ligegyldig tilføjelse til serien.

Forvirrende historiefortælling

Og vi kan hurtigt sige det, som det er – man kan ikke forvente at lære noget om, hvordan folk levede i det 8. århundrede i denne serie. Det har nok heller ikke været tanken, men man har alligevel gjort sig store anstrengelser for at få Romulus til at ligne historisk virkelighed. Det lykkes bare ikke i dette forsøg på at beskrive bekrigende stammer og deres forhold til guderne, selvfølgelig tilsat en spiseskefuld vold og sex, som det hører sig til.

Fortællingen tager sit udgangspunkt i myten om tvillingebrødrene Romulus og Remus, der blev opfostret af ulve og grundlagde Rom på 7 høje. Romulus tolker myten på sin egen måde, men det bliver for forvirrende, og igen er vi langt fra at nærme os noget, der får en til at tro på, at dette kunne have været sådan, man levede dengang.

LÆS OGSÅ: Top 5 historiske serier på Netflix

I stedet roder serien rundt i religion – herunder spændende ofringer til guderne. Blandt andet får en karakter stukket øjnene ud, fordi han ikke havde gudernes gunst, og som seer undrer man sig over hvorfor. Igen føler man ikke, at man nærmer sig stemningen fra den historiske tidsperiode, vi befinder os i. Det føles nærmere som stereotyp grusomhed, som er med, fordi det forventer man, at det er. De var jo nogen grumme nogen, de der stammefolk. Det ved alle.

Mange personer – men hvem er de?

Der er et stort persongalleri i Romulus, men fordi de helst skal ligne de historiske stammefolk fra samtiden, er det rigtig svært at kende dem fra hinanden.

Foto: Romulus/HBO Nordic

Vi har at gøre med rigtig mange personer iført ens tøj, og ingen af dem skiller sig ud, og så dør pointen altså lidt.

LÆS OGSÅ: Top 5: Historiske serier på HBO Nordic

Det er endvidere svært at påpege gode skuespilpræstationer, fordi de går tabt i jagten på den forhistoriske setting. Ingen af personerne gør indtryk, fordi de alle sammen ligner hinanden. Det kunne måske have været løst med bedre historiefortælling, men det bliver det ikke i Romulus.

Lyset er forstyrrende

Serien er indhyllet i et blændende gult lys, som nok skal vise, at solen skinnede en del i Italien i 8. århundrede fvt. Men det er enormt forstyrrende og til tider næsten ikke til at holde ud at se på.

Det gør faktisk ondt i øjnene at se et helt afsnit, og det har næppe været skabernes mål. Det gør ikke serien mere seværdig, og det gør den heller ikke mere historisk overbevisende. I tilgift bliver vi underholdt med en mystisk, panfløjteagtig underlægningsmusik, der skal øge den gådefulde stemning. Det gør den bare ikke.

LÆS OGSÅ: STOP NU: 5 serier, der burde være stoppet efter sæson 1

Måske burde man bare have ladet være med at lave denne serie. Den tilfører ikke noget nyt til genren, og den giver mig ikke som seer en fornemmelse af, at jeg er rejst tilbage til en fjern fortid. En ommer, efter min mening. Du kan se Romulus på HBO Nordic. Men du behøver ikke.

LÆS OGSÅ: ‘True Detective’ sæson-battle: Hvilken sæson er den bedste?

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Amanda Collin er det mest overbevisende element i Ridley Scotts ‘Raised by Wolves’

LÆS OGSÅ: Gode serier lige nu: 5 serier, der redder din januar

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like