Serier | Nyheder

9 gode (lange) serier, du bør bruge din tid på

AfClaus Holm
23. marts 2020
Foto: Breaking Bad / Sony Pictures Television

Del artikel

Man kender det godt – man ser en serie, der ser spændende ud. Man slår lige hurtigt op på streamingtjenesten (eller på IMDB) og ser, at serien har…pyyyh…seks sæsoner…med 24 afsnit i hver…det når jeg aldrig, tænker man, og så glemmer man det og ser Matador genudsendt for gud-ved-hvilken gang, for det ved man jo, hvad er. Man går glip af chancen for at dykke ned i en af de kæmpestore, dybe serie-huller, fordi man simpelthen ikke har overskud og tid til det.

Men lige nu – der har du måske overskud! Måske har du ikke andet at lave, eller måske har du behov for lidt adspredelse. Under alle omstændigheder har du nu en unik chance for at se den serie, du måske har udskudt. Her er et par gode forslag:

Game of Thrones


HBO Nordic

Ja, selvfølgelig starter jeg med denne serie – og selvom du er en af dem, der har set hele serien igennem, så er det måske et godt tidspunkt at se hele serien fra begyndelsen igen, og huske, hvad det var, der fik dig og hele verden hooked på serien.

For dem, der ikke har været med, så er Game of Thrones en episk fantasyhistorie, der fortæller om forskellige adelsfamiliers kamp og krige i landet Westeros. Serien er rig på intriger, kæmpe overraskelser - og er mest af alt kendt for, at man aldrig kan regne med, at heltene overlever!

Serien er gået fra et relativt lavt budget til at være en af de dyreste serier i verden med effekter, der er på linje med Hollywood blockbusters, og et kæmpe persongalleri, blandt andet med flere danske skuespillere i hovedrollerne. Game of Thrones har vundet et hav af priser for både serien som helhed og de enkelte skuespillere, og skal der være en serie, der kåres til verdens mest populære her i det 21. århundrede, så er Game of Thrones et godt bud.

Serien består af otte sæsoner og i alt 73 episoder på hver en times længde. (Og hvis du er en af dem, der aldrig har set et eneste øjeblik af denne serie og starter helt fra grunden – så er denne anmelder i hvert fald jaloux på dig…)

LÆS MERE: Spørgsmål, vi stadig har til Game of Thrones (der sikkert aldrig bliver besvaret)

LÆS MERE: Prequel til Game of Thrones bekræftet

Supernatural


Amazon Prime

En serie, der på trods af sin overvældende længde (15 sæsoner!) faktisk er utroligt let at gå til, fordi hver episode står alene og man kan hoppe lige ind i handlingen. Selvfølgelig kommer der efterhånden mere sammenhæng, og hver sæson har da også sin egen ”overskurk” og overhandling – men på samme måde som for eksempel Buffy the Vampire Slayer så kan man sagtens se Supernatural som tømmermænds-TV og følge med, selvom man misser et afsnit.

De to brødre Sam og Dean Winchester krydser USA i deres bil på jagt efter overnaturlige væsner at standse og mennesker at hjælpe. Som ”jægere” er det deres selvudnævnte job at beskytte os almindelige mennesker fra den verden, vi ikke forstår. Vampyrer, varulve, spøgelser, dæmoner – alt sammen findes, og alt sammen kan standses, hvis man har nok træpæle, sølvkugler, salt og kender de rigtige formularer.

Hvor serien i starten havde en næsten Strengt Fortroligt/The X Files-følelse, så koncentrerer brødrene i de senere sæsoner sig mere og mere om religiøse overnaturligheder – dæmoner og engle, der kæmper mod hinanden. Det, kan der være delte meninger om, er godt eller skidt – men uanset hvad består det, der gør serien så fantastisk: Samspillet mellem de to brødre, spillet af henholdsvis Jared Padelecki (Sam) og Jensen Ackles (Dean).

Deres forhold til hinanden, mens de udfører deres ret usædvanlige job, er simpelthen fantastisk. Hvis 15 sæsoner er for meget, så er der faktisk en slags ”slutning” efter sæson 5 – den oprindelige serieskaber forlod serien og lavede derfor en slutning på sin historie. Det er så op til seeren selv, om han/hun vil se videre.

LÆS MERE: Supernatural-stjerne afløser (muligvis) Chuck Norris i ny reboot

Doctor Who


Netflix, Amazon Prime

En serie, der aldrig har bidt sig rigtigt fast her i Danmark, men som er en kulturinstitution i England, er Doctor Who. Der er dog god grund til at se den, for det er fantastisk underholdning.

The Doctor er en såkaldt ”Time Lord” og han rejser rundt i tid og rum i sit rumskib The TARDIS (som står for Time And Relative Dimension In Space) – der er forklædt som en blå politi telefonboks (!). Undervejs oplever han mange eventyr og samler med jævne mellemrum en ny ven eller veninde eller to op, som rejser sammen med ham. Disse er (stort set!) altid mennesker fra Englands nutid, og derfor får serien en god blanding af nutid og sci-fi.

The Doctor har også en ekstra lille finesse – han dør nemlig ikke som vi gør, men regenererer af og til og bliver til en helt anden person. Han skifter alder, udseende, personlighed og (i de to seneste serier) også køn. Dermed kan der godt ske det, at man som fan ikke kan lide den ene eller anden Doctor, men så kan man heldigvis springe frem til den næste.

Desværre er de første fire sæsoner af den ”nye” serie (serien har kørt i britisk TV med enkelte afbrud siden 1963, hvilket giver 38 sæsoner i alt…) ikke tilgængelige på de danske streamingtjenester, og derfor må man starte med Matt Smith som den 11. Doctor – men jeg vil da klart anbefale, at man går tilbage og ser de foregående sæsoner også, hvis man har muligheden.

Serien er både sjov, spændende og flot, og da den er lavet som PG-13 er det også muligt for børn at se med… hvis de altså ikke bliver nemt forskrækkede, for der kan godt være uhyggelige elementer i mange af afsnittene. Min personlige favorit er den 10. Doctor, spillet af David Tennant.

Rejseholdet


DR

Ja – en oldie, men goodie. Jeg har før afholdt mig fra at se Rejseholdet, fordi jeg syntes, at det virkede som en uoverskueligt lang serie (der er faktisk kun 32 afsnit, fordelt på fire sæsoner, men det virker som mange, når man ser DVD-boksen!).

Selvom serien efterhånden har 20 år på bagen, og man godt kan begynde at mærke, at den ikke er højaktuel mere, så er den stadig både velspillet og underholdende – selvom krimigåderne i sig selv sjældent er så komplicerede, at seeren vil føle sig direkte overrasket over, hvem morderen er. Der skal dog også være noget for dem, der har behov for at se noget dansk i stedet for alt det internationale, så derfor kommer den med her.

Ingrid Dahl og hendes rejsehold krydser Danmarkskortet gang på gang i deres mobile kontor, så de kan hjælpe lokalpolitiet med de svære mordgåder. Samtidigt følger vi de enkelte medlemmer af holdet privat, deres glæder og sorger, kærlighedsliv – eller mangel på samme. Serien gjorde Mads Mikkelsen til stjerne, så der er sikkert mange, der vil nyde et gensyn med ham som ung.

Serien kan ses helt gratis på DR Bonanza her

LOST


Viaplay

Serien, der virkelig startede den der følelse af ”Neeeej, sæsonen er slut og der er et år til den næste!”, som serier i dag stort set alle har. Lost var den første serie, der brugte ikke-lineær historiefortælling. Serien var også en af de serier, hvor alle lod til at se med og have en mening om den. Hvad Øen var. Om de var døde eller ej. Hvad Dharma Initiativet stod for, og hvorfor deres logo var på isbjørne og hajer…Alle talte om det. Serien kan sagtens tåle et gensyn, hvis man så den dengang, men for dem, der aldrig har set den før, er det en oplevelse ud over det sædvanlige.

Kirugen Jack vågner op på en strandbred efter et flystyrt. Langt fra alle flyets passagerer har overlevet – og de, der har, har af og til ændret sig temmelig meget. Nogen kan gå igen efter at have været lamme, andre har særlige evner, som de ikke forstår. Efterhånden som øen udforskes, afsløres der mere og mere af hemmeligheden om, hvorfor flyet netop styrtede ned her, og om ”de andre” der også er på øen.

Afsnittene er fortalt delvis i flashbacks, så man i hver episode ser mere af baggrunden for puslespillet, og får mere og mere at vide om de enkelte personer, der alle har store og spændende hemmeligheder at bære rundt på – og man kan langsomt se, hvordan alle historierne fletter sig sammen i et tæt spind. Meget er blevet sagt om denne fortællemåde, men om man kan lide den er op til den enkelte – personligt synes jeg, den er genial!

LOST har seks sæsoner, men kun de to første er ”fulde” sæsoner – derefter blev de kun til halve sæsoner, og det samlede episodetal er på 121.

LÆS MERE: Jeg genså Lost… Og er stadig Lost

Frasier


Viaplay

Der skal også være plads til at grine lidt, og der er få komedieserier, der appellerer så meget til et godt grin som Frasier. Den selvglade, snobbede og af og til temmelig dumsmarte radiopsykiater Dr. Frasier Crane har sit eget show i Seattle, og man følger ham og hans familie og venner i de ofte ret bizarre forviklinger, de kommer ud for.

Serien blev kendt for dens sarkastiske humor, der ofte er næsten bidende giftig, og det er helt bestemt en serie for folk, der godt kan lide velskreven dialog. Scenerne er nemlig ofte ret stillestående, og det er mest af alt en serie om folk, der siger noget sjovt. Personligt havde jeg aldrig set den før for ganske nylig og blev fuldstændig opslugt af den. Frasier selv er nemlig, på trods af hans mange fejl, en utroligt indtagende hovedperson, som man ikke kan lade være med at holde med, selvom han begår fejl efter fejl.

Den var da også utroligt populær gennem de elleve år, den kørte, og fik et samlet antal episoder på 264! En joke man ofte hørte var, at serien havde vundet så mange priser (37 i alt), at det kun var hunden Eddie, der IKKE havde vundet en Emmy…

Hvis du er træt af den lidt flade humor i moderne komedieserier, så giv Frasier en chance. Du vil grine de næste mange uger.

The Wire


HBO Nordic

Her er en serie, der også gør tingene meget anderledes end normalt. Det er ganske vist et krimidrama – men ikke som noget andet, du før har set. Historien foregår i Baltimore, men hver sæson fokuserer på en ny del af politiarbejdet – mens man stadig har plot og karakterer fra de tidligere sæsoner med!

Samtidig gives der nogle meget lidt flatterende billeder af Baltimore som en by, der virkeligt kæmper under kriminaliteten. Serien er i virkeligheden mere en historie om selve byen, om dens beboere og livet i byen, end det er en egentligt politihistorie. Selvom den ikke vandt nogen priser, da den blev sendt i TV, så er den i dag mere eller mindre accepteret som en af de bedste serier nogensinde.

Fordi serien netop skifter fokus hver sæson og ikke ”bare” er en politiserie, formår den også at holde sig frisk og ny hele tiden, og den bliver aldrig kedelig. Det er på ingen måde en ”feelgood”-serie for det er barske løjer, man får lov at følge – men til gengæld giver den et godt og realistisk indblik i, hvordan det er at være borger i en midt-vestlig storby.

The Wire fik fem sæsoner fordelt på i alt 60 afsnit og kan helt sikkert være spændende at dykke ned i. Dog skal du lægge din telefon fra dig og se med fuld opmærksomhed – for serien er kendt for ikke at have voice-overs, kunstig udlægning af plottet eller anden ”hjælp” – man skal høre, hvad personerne siger for at følge med i historien. Så enkelt er det! Seriens forfatter kalder det en ”visuel roman” – og det er ikke helt forkert udtrykt.

LÆS MERE: Ny serie af skaberne bag The Wire får premiere på HBO Nordic

Breaking Bad


Netflix

Endnu en af de store “binge”serier, og som man virkelig skal have tid til at sætte sig ned og se.

Walter White er en underbetalt fysiklærer, der udover en depression kæmper med stadie tre lungekræft. Walter bestemmer sig for at gå ind i kriminalitetens verden for at skaffe nok penge til at sikre sin familie efter sin død, og sammen med hans gamle elev Jesse, bygger han et meth-lab på hjul og begynder at lave stoffer. Især koncentrerer de sig om den blå meth, der er meget efterspurgt.

Serien viser en god del af farerne ved at være kriminel i USA, og det er fascinerende at se forvandlingen af Walter fra flink og venlig skolelærer til noget, der minder om Scarface. For ikke alene skal Walter slås med narkopolitiet – også de Mexikanske narko-karteller går imod ham.

Serien har både fået en film og en prequel-serie (der hedder Better Call Saul og handler om Walters advokat-ven Jimmy McGill), som også er at finde på Netflix.

Serien fik fem sæsoner med i alt 62 afsnit, og dertil kan man så lægge de seks sæsoner af Better Call Saul. Da de to sidste sæsoner blev sendt, var Breaking Bad blandt de mest sete kabel-TV serier i USA overhovedet.

Igen er denne serie på ingen måde en rar serie at se, men den trækker seeren ind i en fantastisk verden, og man føler virkelig med karaktererne. Man skal dog kunne holde til et temmelig voldsomt sprog.

Fargo


C More

Til sidst en af de virkelig specielle serier – den sort-humoristiske Fargo, baseret på filmen af samme navn, som Coen-brødrene lavede for mange år siden (uden dog at følge filmens plot direkte). Ligesom The Wire har Fargo også et nyt fokus i hver sæson, men her foregår hver sæson også på et forskelligt tidspunkt – den første sæson i 2006, den anden i 1979 og den tredje i 2010 Den fjerde, som netop er blevet lukket ned som resten af Hollywood, kommer til at foregå i 1950.

Serien er fyldt med kendte skuespillere i hovedrollerne, og den samme mærkeligt skæve humor som Coen-brødrene er kendt for, er at finde overalt i serien. Personerne går (næsten) ikke igen mellem sæsonerne, selvom der dog er enkelte ting, der føres over.

Selve historien er (ligesom filmen) et forbryder-drama, om mord, svindel og tyveri, og hver sæson har sit eget omdrejningspunkt, der giver personerne sved på panden – alt sammen knyttet til Minnesota og det særlige liv, man fører i det kolde Midtvesten.

Serien har pt. 30 afsnit, og når den nye sæson engang bliver færdig vil det nok gå op til 40.

Hvad har du selv tænkt dig at se, som du har udsat alt for længe? Skriv gerne, hvad du vil anbefale andre at se på vores Facebook- eller Instagram-side!

LÆS MERE: 10 gode Netflix-serier du skal se i foråret

Del artikel

Andre Serier | Nyheder