Anmeldelse af ‘Britannia’ sæson 3: “Serien har absolut fortjent at blive set”

Foto: ©Sky UK Ltd

Kannibalisme, rituelle ofringer og orgier er på dagsordenen for tredje sæson af Britannia.

Den blev hyldet som den næste Game of Thrones, men Britannia har taget en ganske anden drejning. Og nu er tredje sæson landet, og serien har klart fundet sin helt egen tråd. Det er på de fleste fronter en god ting, men det er ikke uden malurt i bægeret.

Anden sæson slutter med pondus, da den sætter et komma i de to absolut mest relevante historier for serien. For druiderne Veran og Harka har danset om ilden længe nok til, at der måtte ske et opgør, og den navnløse pige, der bærer ansvaret for fremtiden for druider og de britiske øers skæbne på sine skuldre, rykker et skridt nærmere sin skæbne.

Sæson tre starter på hælene af disse hændelser, og der er både budt nye personer op til dans og tidligere kendte ansigter vender også tilbage.

Fylder uniformen perfekt ud

Stærkest står dog David Morisseys (The Other Boleyn Girl, The Walking Dead) rolle som General Aulus, der fylder uniformen helt perfekt ud. Det er ikke nogen nem opgave at skulle etablere sig som en seriens absolutte skurk, når man som en ”simpel” general er oppe mod kannibaler, troldmænd og guder, men Morrissey besidder en fremtoning og en ro, der er mildt sagt foruroligende.

Også Eleanor Worthington-Cox (Maleficent, Hetty Feather) leverer en god præstation som den unavngivne pige, der langsomt men sikkert er ved at finde sin helt egen rolle i dramaet.

Der er helt sikkert en stor del af den historie, som Britannia bygger på, der er taget ud af de sagn og på den måde er serien tæt nok på til at kunne betegnes som ”historisk korrekt”. Det har i hvert fald ikke afholdt andre – heller ikke producenten Sky – fra at bruge denne klassificering. Og hvis det er sandt, så kan de fleste med lidt kendskab til æraen måske nok regne ud, hvor hun ender.

Hvad så nu?

Britannia har helt sikkert en eller anden retning, og noget den vil. Men den største svaghed er ofte, at det til tider føles, som om den bare træder vande. Det virker ikke helt så slemt i denne nye sæson, som i den foregående, men det er blot, fordi de mellemliggende historier er længere og fylder mere i landskabet.

Det kan være frustrerende, at det altoverskyggende momentum ikke kommer videre, men til tider må se sig helt og aldeles parkeret, mens vi lige skal have fortalt en anden historie.

Det er på ingen måde monster-of-the-week-effekten, der kan dræne lysten til at blive ved med en ellers god serie. Men det er alligevel nok til, at det skaber irritationsmomenter.

Og det kan samtidig være med til at forvirre seerne med, hvor det egentlig er, vi er på vej hen.

Mere og hurtigere og vildere

Britannias tredje sæson har dog i dén grad skruet op for absurditet og det groteske. Det virker overraskende godt, men det er ikke for alle. Særligt fordi den traditionelle måde at opveje det tunge og lede med lidt let humor har en tendens til at ty til det fjollede, hvilket kan stå i stærk kontrast til resten af seriens tone.

Det er ikke en dårlig ting, og serien har absolut fortjent at blive set. Men det gør det til en udfordrende oplevelse at skulle følge med, og det er let at finde undskyldninger for at stoppe med at se serien i det hele taget.

Det bør man dog ikke gøre. For historien er spændende, og selvom deres brug af meget anakronistisk musik, som det psykedeliske nummer Season of the Witch af Donovan, pisser mig helt latterlig meget af, så har jeg svært ved at lægge Britannia væk.

Det ville være være et absolut plus, hvis de fiksede tidsforvirringen og brugte instrumental musik, der i højere grad matchede den tunge moskusagtige underskov i de engelske skove. Musik, der skabte en aura af mystik og i højere grad var med til at slå fast, at der virkelig er tale om en verden fyldt med magi, guder og druider med magt over det overtroiske.

Ligesom de har gjort i Vikings og Game of Thrones.

Og det kan godt være, at Britannia ikke har mange lighedspunkter med den sidste af de to, men det giver heldigvis også kun mulighed for, at serien rent faktisk kan slutte på en ordentlig måde.

Fakta om ‘Brittannia’ sæson 3

Manuskript: Jez Butterworth, Tom Butterworth
Instruktør: Ben Gregor, Joasia Goldyn, Mackenzie Crook m.fl.
Medvirkende: Eleanor Worthington-Cox, David Morissey, Liana Cornell, Julian Ring-Tutt, Annabel Scholey
Premieredato: 24. august 2021
Streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Sådan kan du afsløre din serie-partners utroskab

LÆS OGSÅ: Stjernebesat True Crime-serie får dansk premiere

LÆS OGSÅ: Se listen: Nye serier på Disney+ i efteråret

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like