Anmeldelse: ‘Vikings’ sæson 6B taber alt på gulvet

Foto: Vikings sæson 6B/HBO Nordic

De sidste afsnit af den historisk inspirerede tv-serie Vikings er ude nu på HBO Nordic. Den sætter et sidste punktum for Ragnar og hans sønners legende. Men når serien i mål, eller skulle den være stoppet en sæson eller to tidligere?  

Da vi sidst forlod Bjorn, Ubbe, Hvitserk, Ivar og co., så det sort ud for Kattegat. De norske vikingestyrker var blevet besejret af Ivar og Hvitserk og deres nye allierede, rus-vikingerne. Nu er de på vej mod handelsbyen for at gøre det endegyldigt af med Bjorn (Alexander Ludwig) og resterne af hans styrker.

Det er her sidste halvdel af sæson seks begynder. Bjorn er stadig hårdt skadet, efter at Ivar (Alex Høgh Andersen) dolkede ham med sit sværd under det forrige slag. Lederskabet overgår for en stund til en af Bjorns efterhånden talrige kvinder, hans kone Gunnhild (Ragga Ragnars), der forsøger at samle trådene, imens den russiske hær nærmer sig.

På Island følger vi samtidig den sidste af Ragnars levende sønner, Ubbe, der bliver spillet af Jordan Patrick Smith (Lovecraft Country, Banished, Unbroken). Her lærer Ubbe sandheden om en af sine følgesvende og står tilbage med et svært valg, imens han forbereder sig på at drage videre på sin opdagelsesrejse.

Umiddelbart er det et lovende setup for en god sæson – eller bare en halv i hvert fald. Desværre bliver det hurtigt tabt på gulvet.

Det begyndte så godt

Vi skal ikke langt ind i de nye afsnit, før de overlegne russiske styrker står for døren. Bjorn, der nu er så hårdt såret, at han ved, han ikke overlever, ridder ud for at stå ansigt til ansigt med fjenden. Og her ser vi, hvordan Bjorn i et sidste display af mandsmod og viljestyrke trodser døden og igen og igen bliver ramt af pile, imens han trækker sit sværd og peger det mod fjenden. Ok sejt.

Inden Bjorn lukker øjnene for sidste gang, når han dog at se, hvordan en kæmpe deux ex machina kommer og redder Kattegat i form af en gigantisk vikingehær, der dukker op ud af det blå. Ivar, Hvitserk og resten af rus-vikingerne må flygte, men ender på bedste Game of Thrones-vis hurtigt tilbage i sikkerhed i Kiev.

LÆS OGSÅ: Test: Hvem fra ‘Vikings’ er du?

Bjorn, der nu er død, efterlader Kattegat uden leder, og vi bruger nu en tredjedel af den resterende sendetid på en ligegyldig historie om, hvem det er, der fortsat skal lede byen – for der er ikke flere hovedpersoner at vælge imellem. Ragnar (Travis Fimmel) er væk. Rollo (Clive Standen) er i Frankrig, og vi tog afsked med Lagertha (Katheryn Winnick) i første halvdel af denne sæson.

I hvad der i dag er Ukraine, følger vi så Ivar og Hvitserk, imens de slikker sårene efter det tabte krigstogt. Ivar formår at vælte den siddende regent og får overdraget magten til Prins Igor, der er den egentlige arvtager til tronen i riget.

Ivar og Hvitserk beslutter sig herefter for at rejse hjem til Kattegat, hvor magten i mellemtiden er overgået til Kong Harald (Peter Franzén). Ja, det er efterhånden lidt forvirrende. De var tilsyneladende lidt hurtigere til regimeskift i vikingetiden, end vi er nogle steder i verden i dag.

Tilbage i Kattegat – og hvad så?

Ivar og Hvitserk ender som ved et trylleslag tilbage i Kattegat, hvilket samtidig fungerer som afslutningen på hele sidehistorien med rus-vikingerne. Det har ellers været et af fokuspunkterne i sæsonen indtil nu. Det virker derfor også lidt omsonst, når historien hurtigt rykker videre, og Kattegat-vikingerne i fællesskab beslutter sig for igen-igen at angribe England. Suk.

Foto: Vikings sæson 6B/HBO Nordic

Bevares, en stor del af vikingernes historie handler om deres mange “besøg” hos datidens englændere, men når omdrejningspunktet i to tredjedele af sæsonen har været på Kijevriget, så virker det lidt tomt, når den storyline bare bliver smidt på gulvet, fordi der kun er en håndfuld afsnit tilbage, og der er en masse uforløst historie andetsteds. Derudover lugter det meget som noget, vi allerede har oplevet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af Vikings sæson 6 afsnit 1-7

Som seer ender man tilbage med en fornemmelse af, at det hele skal hastes igennem, fordi der ikke er mere tid tilbage. Sideløbende med ovenstående følger vi også Ubbes rejse nordpå, der formår at gøre en række bemærkelsesværdige og semi-historiske ukorrekte fund. Og det er alt sammen med til at pege ind i det fundamentale problem, som Vikings har været plaget af, siden Ragnars død. Historien er simpelthen blevet alt for fragmenteret.

For mange sidehistorier

Da Vikings begyndte tilbage i 2013, startede vi med at følge den eventyrlystne Ragnar Lothbrok, der endte med det hele kongerige – og op til flere prinsesser. Efter hans død blev det hans sønners opgave at overtage hovedrollen sammen med skjoldmøen Lagertha, men sønnerne blev aldrig etableret ordentligt. Selv Bjorn, der ellers har været med fra start, virker stadig som en ret endimensionel karakter i seriens sidste afsnit.

Derudover introducerede seriens skabere en masse sidehistorier om blandt andet det engelske hof og en nystartet koloni på Island. Her mistede serien sit fokus. Vikings er stadigvæk superflot lavet, og der er masser af fede kampscener med. Men set ud fra et narrativt synspunkt, så har serien haltet sig igennem de sidste par sæsoner.

LÆS OGSÅ: Top 5: Historiske serier på HBO Nordic

Er det tiden værd at se de sidste afsnit af Vikings? Hvis du har fulgt med indtil nu, ja. Det er trods alt en form for afslutning på en serie, du har investeret mange timer i. Har du derimod aldrig set Vikings, kan du med fordel stoppe efter sæson fire. Derfra bliver det meget repetitivt og fladt. Det er også derfor, de sidste afsnit kun kan løbe afsted med to hjerter herfra. Samlet set er hele serien dog mere værd end det.

Fakta om Vikings sæson 6B

Instruktør: Steve Saint Leger, Helen Shaver, Daniel Grou, David Frazee, m.fl.
Manuskriptforfatter: Michael Hirst, m.fl.
Medvirkende: Alexander Ludwig, Georgia Hirst, Alex Høgh Andersen, Jordan Patrick Smith, Marco Ilsø, Peter Franzén, Lucy Martin, m.fl.
Afsnit: 10
Dansk premieredato: 30. december 2020
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Gode serier lige nu: 5 serier, der redder din januar

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 3 gode serier du bør se i januar

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Bridgerton’ er IKKE Jane Austen – og det er en meget god ting

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like