Anmeldelse: ‘NIENDE’ viser teenagere i en corona-tid

FOTO: NIENDE/DR

Vi kommer helt, helt tæt på det halvdramatiske i den nye doku-serie fra DR NIENDE.

Jeg har set det meste af DR’s nye ungdoms-dokumentar NIENDE. Det er en serie på 17 afsnit a ca 15 minutter, der følger en halv niendeklasse helt tæt.

Søde unge mennesker, der fortæller om deres tanker og liv, spekulationer og glæder til kameraet. De er glade det meste af tiden og kede, når livet ikke lever op til det de har fået lovet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Ulven kommer’ afsnit 1 minder om ubehagelig dansk film

Det sunde naive sættes op mod de stive realiteter. Eller den obligatoriske optimisme ramt af de små og store svigt, der popper frem hos familie, kærester og venner.

Håb uden filter

På skift ser vi de ni personer i centrum i korte scener. Tre fyre og seks piger. De er alle ni gode på kamera, klare formidlere og vant til afslappede interviewsituationer. De fremstår mest ærlige, når de selv filmer, men her er indholdet måske også tyndest.

Hverdagsfilosofierne er gode nogle steder, men kunne godt være klippet ned, når pointerne bliver gentaget, eller når situationerne bliver for ordinære. Håbefulde ansigter, grødede stemmer og ungdom er indtagende at beskue. Det ærlige liv bliver spændende, enten fordi man selv er 15 år og forstår disse tanker, eller fordi man var 15 engang og godt kan lide mindet.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Hvem vil voldtage Louise’ er hudløst ærligt tv

DR siger selv, at serien NIENDE kan bruges i fraværet af SKAM. Det holder nok ikke helt, men hvis den kan minde om SKAM, er det i identifikationen eller nostalgien. I artwork, indstillinger og filmisk stil deler NIENDE greb med netop SKAM, så forbilledet er tydeligt. I sidste ende er det nok SKAM, der låner fra dokumentargenren og NIENDE, der bare holder fast i genrens konventioner.

Musik og corona

Musiksiden er frisk og god, hele tiden skiftende og meget opdateret. Det giver en god fremdrift og dynamik, når der klippes hårdt mellem underlægningsnumrene i de korte sekvenser.

Man kan høre det, man også kan se; at teenagelivet er følelsesmæssigt omskifteligt og impulsivt. Der ligger også en del identifikation i musikken, så man mindes om at det er lige nu tingene sker.

LÆS OGSÅ: Test din viden: Quiz om Coen-brødrene

Den aktualitet fyres der op under, når corona-samfundsnedlukningen er en realitet i 4-5 afsnit. Det er frisk materiale det her. To af fyrene spiller selv i band og lever meget i musikeridentiteten og påvirkes af banddynamikkerne. Her virker nedlukningen voldsomt, når de ikke længere har adgang til passionen. De følelser og konsekvenser giver nogle af seriens bedste scener, fordi det ikke er ordinært og fordi de rammer en flot spændingsopbygning, når venskaberne er i fare på grund af isolationen.

Kameraet fortæller

Der tales meget direkte til kameraet og personerne følges i håndholdt stil rundt i deres liv alene og i grupper. Der er billeder fra skolen, men mest fra privaten. Vi følger ikke overvejende skolelivet, men ser og hører om livet hjemme og især samværet med vennerne. Det er dokumenteret liv.

For det meste kører produktionen som fluen på væggen, men coronaen kommer ind som givende medfortæller, og personerne i centrum skal optage sig selv. Stilen skifter mærkbart fra det professionelle til det mere rå udtryk. Da reglerne lempes igen, vender den intenderede stil tilbage med professionel kamerafolk.

LÆS OGSÅ: Rå gangstere eller artige sygeplejeelever?: Nye serier og sæsoner på Viaplay, TV 2 PLAY, C More, Disney+ og Paramount+ i november

Det rå og amatøragtige virker dog godt, ærligheden er en stærk medfortæller, så det er lige før, jeg foretrækker de unges egne optagelser. Hvis klipningen og det generelle efterarbejde havde været mere hårdt eksekveret, havde de private optagelser været endnu stærkere.

Rammer de skiven?

Producenten beskriver indholdet i NIENDE således:

”Vi følger kæresteforholdene, som bølger frem og tilbage. Venskaberne, der ændrer sig, og venner, som vokser fra hinanden. Gode og dårlige oplevelser med det modsatte køn. En krop, man er træt af – både de tykke, tynde og midtimellem. Det handler om den første gang, det første kys, den første kæreste. Og at føle sig forladt, når veninden modnes hurtigere end én selv.”

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Det er præcis det, der sker. Men spørgsmålet er, om det reelt er spændende nok at følge det helt normale liv hos ni 15-årige. På den ene side er man fluen på væggen i værelset, og det kan være, at nogen bliver overraskede over dette liv. Det kan også være, at charmen ligger i at mindes dengang, man selv sad på værelset. Men på den anden side bringer mange af scenerne ikke noget nyt ud i verden.

Doku uden stort drama

I pressematerialet står der også: ”Det er en dramatisk tid, på tærsklen til voksenlivet. Alle følelser er i spil. Får jeg det første kys? Hvad med vennerne og kæresten, når efterskolen kalder?”

FOTO: NIENDE/DR

Flere velkendte problemstillinger. Men jeg har svært ved at se, hvem der er den perfekte målgruppe for denne serie. De unge, som det handler om, kan se sig selv og deres venner gøre nøjagtig disse ting hver dag. For dem er det ikke en udvidelse af horisonten.

LÆS OGSÅ: Kongeligt gensyn: Nye serier og sæsoner på Netflix i november

For os, der kan mindes ungdomstiden, er der heller ikke noget nyt på tapetet. Og så spekulerer jeg på, om vi egentlig gider at opleve første corona-relaterede nedlukning af samfundet helt tæt på, når vi lige nu står midt i en ny nedlukning. Der er med andre ord ikke mange afsløringer og nye sandheder i denne dokumentarserie. Og hvem skal have noget ud af at se den?

Troværdigheden

Vi lærer disse ni personer rigtig godt at kende, og de er dejligt selskab. Charmen er tydelig, og de er ret medievante. Jeg spekulerer på, hvordan de er castet, og hvor hårdt de er sat i scene. Netop fordi formidlingen er lidt for god til at være sand.

Gruppeportrættet er styret gennem kameravalg, belysning og TV-venlige setups i fx et klasseværelse. Troværdigheden stækkes en smule, og hvis man har haft sin gang på deres skole Det Fri og den del af Nørrebro, kan man se, at valgene er lidt pænere end virkeligheden.

LÆS OGSÅ: Ny podcast: Holder ‘The Mandalorian’

Disse unge mennesker er virkelig søde og charmerende, men det er svært at se, hvad vi skal med denne viden om deres hverdag andet end at underholdes.

Fakta om NIENDE

Titel: NIENDE
Instruktion: Thomas Hartz
Manuskript: Niki Vraast-Thomsen
Medvirkende: Svea, Katinka, Olivia, Rumle, Bertram, Freya, Osvald og Anna
Antal afsnit: 17, denne anmelder har set 11 afsnit
Land: DK
Produceret: 2020
Dansk premiere: 8. november 2020
Streamingtjeneste: DR og dr.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like