Anmeldelse: ‘The Falcon and The Winter Soldier’ flyver højt, men falder dybt

Foto: Falcon/Sam Wilson (Anthony Mackie) og Winter Soldier/Bucky Barnes (Sebastian Stan) i Marvel Studios’ THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER ekslusivt på Disney+/ Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2020. All Rights Reserved.

Man kunne ledes til at tro, at The Falcon and The Winter Soldier “bare” er en udvidelse af det univers, som Marvel har skabt med Avengers-franchisen.

Serien er dog meget mere en forlængelse af både Anthony Mackies Sam og Sebastian Stans Bucky, der bliver udforsket samtidigt med, at der bliver sat nye rammer for, hvordan verden blev rørt af Blippet fra Avengers: Infinity War.

Det bliver kun gjort med glimt af, hvad serien kunne have været; nemlig en buddy-komedie med de to skæve venner, racisme, anger og en who’s who af roterende gæster.

Desværre flyver den højt og falder dybt.

Skyld, skam og nationalisme

Serien begynder nogenlunde efter slutningen af End Game, hvor Sam (Anthony Mackie) arbejder som en selvstændig soldat – med vinger – for regeringen, og Bucky (Sebastian Stan) er i gang med et længere psykologforløb, hvor han forsøger at udrede sin skyld og sin skam for alt det, han gjorde som The Winter Soldier.

Det er smerteligt for ham at indrømme de skader, han har forvoldt gennem årerne, og han er fanget i en skyldspiral over for hans ældre nabo, Yori (Ken Takamoto), hvis søn Bucky han slog ihjel for år tilbage.

Sam føler ikke, at Captain Americas skjold tilhører ham og imod alt, hvad Bucky siger, afleverer han skjoldet til et museum. Dog går tingene ikke helt som forventet, da en ny person overtager rollen som Captain America … Med lidt for meget nationalisme og lidt for meget smørhår.

En usammenhængende fortælling

Samtidigt med de personlige problemer mellem de to mænd og alt, de har kørende, er der også en undergrundsgruppe, der gerne vil have verden tilbage til, hvordan den var under Blippet, som også skal bekæmpes.

Hvis det lyder rodet og lidt usammenhængende, kan jeg ikke bebrejde dig. Det virkede umiddelbart som et forsøg på at gøre både Sam og Bucky til hverdagshelte, fejlbarlige, onde, gode og sjove på den der Lethal Weapon-måde.

Det fungerer bare ikke helt.

For mange plots, for få afsnit

Selvom jeg faktisk blev positivt overrasket over deres repos med hinanden, er der et eller andet enormt generisk over tilgangen til serien.

Serien forsøger at skabe noget, der minder om Lethal Weapons med en 109-årig mand og en sort mand, der kæmper mod racismen, selvom den 109-årige mand ikke er helt med på linjerne endnu. Det er i og for sig okay, men med WandaVision som forgænger, falder The Falcon and The Winter Soldier en kende fladt. Deres buddy-repos bliver sat i forgrunden, mens actionen og historierne trækkes i baggrund og bliver en smule … Kedeligt.

Det er måske, fordi der er forsøgt at proppe så mange baggrundshistorier og origin-historier ind i seks afsnit, at det falder til jorden. Der burde have været klart fokus på et par stykker fremfor dem alle.

Alle historierne

Den nye Captain America, John Walker (spillet af Wyatt Russel*) er ikke en god fyr, der står for alt det gode, som den forrige Captain America gjorde, men nærmere en kold soldat, der slår et menneske ihjel i koldt blod foran åben skærm.

Et lovløst land og supersoldater tvinger Sam og Bucky sammen, og selvom det nødigt skulle fremstå sådan, nyder de hinandens selskab.

Zemo (Daniel Brühl), skurken fra Civil War dukker op og spiller en vigtig rolle(ish) i rundt regnet fem minutter og en halv dans, før han får en semislatten frelse fra skurkerollen og dør. Der er noget med en Power Broker, der ikke bliver forklaret helt til fulde, og alt i alt er der noget rod, før man egentligt kommer til kødet af historien.

Hovedhistorien handler om dem, der gerne ville have verden tilbage til Blip-standard med lande uden grænser, og at ondskab ikke er sort og hvidt, men nærmere et spørgmål om, hvilken side man står på.

Derudover er der en B-historie om Sam, der har svært ved at acceptere sin rolle som den ”sorte” Captain America (inklusiv et forfærdeligt kostume) og hans venskab med Bucky.

Det bliver fulgt af en underliggende snak om racisme, radikalisering og sorg over dem, der er forsvundet. Det er dog noget nyt at se, hvor dybt ned Disney og Marvel tør at dykke ned i Sams oplevelse af Amerika samt hans vaklende vej til Captain America som en sort mand.

Anthony Mackie får også endelig mulighed for virkelig at folde vingerne ud i sin rolle, og det giver en effektiv tyngde til serien, som var uventet, men velkommen. Det er faktisk nok den stærkeste del af fortællingen, side om side med Buckys historie fra god til ond og hans søgen efter frelse og ud af skammen.

Historie c, d, e, f, g, og z

Det kunne have været godt, hvis der havde været fokus på de historier i stedet for at bringe så mange subplots ind – det bliver simpelthen for meget at holde styr på.

Jeg sad næsten og ventede på næste joke, for det var lidt det eneste, jeg rigtigt havde styr på samt at sige ”hey, det er jo …!”, hver gang der dukkede en gammel kending op. Dog må jeg indrømme, at jeg faktisk nød at se Sam og Bucky mundhugges og endelig have plads til en form for komedie, der længe har luret under overfladen hos de to. Det var en rar pause og en klar vej, serien valgte at gå, som helt klart har løftet den.

Seriens idé havde givet skyhøje forventninger, men den formåede at spænde ben. Det bliver desværre en slags unødvendig og adspredt originstory om den nye Captain America og hans makker, Gutten med Armen.

Information om ‘The Falcon and the Winter Soldier’

Instruktør: Kari Skogland
Manuskriptforfatter(e): Ed Brubaker, Gene Colan, Steve Epting m.fl.
Afsnit: 6
Sæsoner: 1
Premieredato: 19. marts, 2021
Streamingtjeneste: Disney+

*hvilket affødte en fanteori om, at John Walker er barn af Ego, skurken fra Guardians of The Galaxy vol. 2, siden Ego blev spillet af Kurt Russel

LÆS OGSÅ: Stream and Chill: The Falcon and the Winter Soldier er ’back to basic’ for superheltene

LÆS OGSÅ: Fra mafiaboss til klovn: 5 forskellige antihelte og hvorfor vi hepper på dem!

LÆS OGSÅ: 5 serier jeg ALTID anbefaler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like