Serier | Nyheder

De bedste eskapist-serier

AfClaus Holm
24. marts 2020
Foto: Outlander / Viaplay

Del artikel

Lige for tiden har verden hårdt brug for adspredelse. Vores dagligdag er for mange blevet ændret voldsomt, og er blevet en hel del kedeligere. Derfor er det vigtigt for os at kunne tænke på noget andet og sende tankerne på langfart et sted, der er så langt væk hjemmefra som muligt. Det er tid til at se science fiction, fantasy og ting, der foregår i helt andre verdener. Med andre ord – de bedste eskapist-serier!

The Good Place


Netflix

Eleanor Shellstrop vågner op og befinder sig i ”The Good Place”, altså Himmelen! Hun er en af de meget få udvalgte mennesker, der har været gode nok til at komme herop, og nu skal hun leve evigt i et paradis, der er specielt designet til hende. Et hus efter alle hendes ønsker, hendes soulmate, og en restaurant, der kun serverer hendes livret. Der er bare et problem…

Eleanor har på ingen måde fortjent at komme i Himmelen, og er faktisk blevet taget på forkert grundlag. En helt ANDEN Eleanor Shellstrop skulle nemlig have været heroppe, mens hun selv skulle i The Bad Place, altså Helvede. Ved en fejl er de to blevet byttet om – men skal Eleanor påpege fejlen? Eller bare prøve at spille med?

Serien lyder alvorlig, men er i virkeligheden en vanvittig komedie, blandet op med en masse filosofi om det at være et godt menneske eller ej. Kristen Bell spiller Eleanor, og Ted Danson spiller englen Michael, som leder The Good Place. Serien har fire sæsoner, og de to første er tilgængelige i Danmark, mens de andre følger senere.

Outlander


Netflix, Viaplay, HBO Nordic

Sygeplejesken Claire Randall og hendes mand Frank er på en rejse til Inverness i Skotland i 1946. Her besøger de en stencirkel og af uforklarlige årsager sendes Claire tilbage i tiden – til 1743!

Pludselig skal hun finde sig til rette blandt Højlandsfolket, og hun slutter sig til Mackenzie-klanen, der er i kamp med engelske soldater. Lederen af disse er faktisk forfader til hendes mand! Claire skal nu finde sig til rette i fortiden, og det kommer der mange spændende ting ud af.

Serien er meget kompleks og fyldt med historiske hændelser – så man kan næsten kalde det en fiktiv historietime! Catriona Balfe spiller Claire, og med fem sæsoner indspillet, en sjette på vej, og fordi serien er på så mange platforme, er det helt sikkert en serie, mange kan få glæde af. Endnu bedre er det, at selvom serien har et fantasy-”feel”, så er det historiske ting, der sker, og derfor kan folk, der ikke kan lide ”drager og sværd”-fantasy, sagtens se med og blive godt underholdt.

LÆS MERE: Bliv klar til Outlander sæson 5

LÆS MERE: 10 gode Netflix-serier du skal se i foråret

Locke & Key


Netflix

Med denne nye gyserserie, baseret på tegneserien skrevet af Stephen Kings søn Joe Hill, har man prøvet at sætte sig lidt mellem to stole, og lavet en gyser, der både kan ses af børn og voksne. Serien er ikke særlig blodig, men er alligevel godt lavet og meget, meget spændende.

Efter Rendell Locke bliver myrdet flytter hans enke og børn ind i det gamle hus, hvor Rendell voksede op – Keyhouse. Huset er et mærkeligt sted, og snart opdager familien, at det er fyldt med nogle sære magiske nøgler, der kan åbne specielle døre til andre steder, tider og dimensioner. Desværre er det også beboet af en dæmon, som er ude efter nøglerne til sine egne formål. Locke-familien er specielt udvalgte til at passe på disse særlige nøgler, og derfor går dæmonen hårdt til dem for at få fat i dem.

Serien er som sagt lavet som PG-13, altså så børn også skulle kunne se den. Jeg vil nu dog mene, at de skal være vant til at se uhyggelige ting, før de sætter sig til at se den – især alene! Den spiller nemlig på mange af de ting, børn frygter. Darby Stanchfield spiller Nina Locke, hendes tre børn spilles af Conner Jessup, Emilia Jones og Jackson Robett Scott… og Laysla De Oliviere spiller dæmonen Ekko!

Black Mirror


Netflix

Selvom Black Mirror balancerer på kanten mellem at være science fiction og gyserhistorier, så vil jeg alligevel kalde det eskapisme, da de mange historier oftest er lavet for at få dig som seer til at tænke dig om, frem for decideret at blive forskrækket. Du glemmer i hvert fald dig selv fuldstændig, når du ser dem.

I serien er alle episoder enkeltstående historier, så et egentligt referat er ikke muligt – men alle handler om mediers indvirke på samfundet. Nogle af dem er meget sci-fi, som for eksempel Fifteen Million Merits (der foregår i en fremtid, hvor hovedparten af mennesker bor under jorden og cykler på strømcykler for at skabe energi til de privilegerede på overfladen) og USS Callister (som er en slags sort Star Trek-parodi). Andre kan med lidt god vilje være vores egen verden om et par år som Nosedive (som handler om faren ved at sociale medier får for meget magt) og The Entire History of You (det bliver muligt at vise ens minder på TV og dele med vennerne).

Serien er utroligt varieret, og alle historier er fængende og spændende på hver sin måde. Der er fem sæsoner og en enkeltstående ”film” – den enestående Bandersnatch, hvor du selv kan vælge historiens forløb, og som derfor skal ses på en computer, tablet eller smartphone.

LÆS MERE: Anmeldelse af Black Mirror sæson 5

Star Trek


Amazon Prime

Ja, man kommer vel i virkeligheden ikke længere ud end en serie, der viser os menneskets fremtid i rummet. Der er mange forskellige serier at gå i gang med, og man behøver ikke at have set nogen af dem for at gå i gang med en anden – selvom man selvfølgelig får større nydelse ud af at kende historien fra grunden, så er det nok ikke alle nutidige seeres kop te at se den klassiske serie med William Shatner og Leonard Nimoy.

Bedre er det med The Next Generation med Patrick Stewart, som lige nu har fået en fortsættelse 25 år senere, der hedder Picard og ligger på Amazon Prime Video. Deep Space 9 og Voyager fortsætter historien direkte fra The Next Generation, mens både Enterprise og den nye serie Discovery er prequels og altså foregår før den originale serie.

Star Trek er positiv science fiction. Uanset hvor galt det ser ud nu, så vil det ende godt. Vi mennesker klarer os ud over alle de problemer, vi kæmper med i dag, og vi bliver en samlet, positiv jord og del af en større, interplanetarisk union. Som race eliminerer vi sult, grådighed og længslen efter materielle goder, og bliver i stedet fokuseret på at samle viden, udforske og skabe fred. Det har altid været min egen personlige favorit blandt science fiction-serier, og nu har vi mere brug for det end nogensinde før.

Jeg håber, at disse serier kan inspirere til et par gode timer foran skærmen, og føj endelig til i kommentarerne, hvad jeres egen favorit-eskapist-serie er, når I skal glemme hverdagen fuldstændigt.

Del artikel

Andre Serier | Nyheder