Anmeldelse: Skønhedsbranchen får smæk i Friheden sæson to

Foto: Friheden sæson 2/Viaplay

Serien Friheden mestrer et komplekst manus på elegant vis og tør godt arbejde med samfundskritiske pointer med velafbalanceret ironisk distance.

(Indeholder mindre spoilere af første sæson af Friheden)

Der er serier, der kræver din fulde opmærksomhed for at følge med i flere forskellige plottråde. Så er der serier, der passer perfekt som terapeutisk virkemiddel ovenpå en stressende dag. Midt imellem finder vi en serie som Friheden, der nu er aktuel med sin anden sæson.

Det er sådan set ikke, fordi handlingen er særlig kompleks. Kort fortalt så følger vi ægteparret Nina (Lene Maria Christensen, Arvingerne) og Erik (Lars Ranthe, Badehotellet), der bor med deres to børn Esther (Emma Marott, Rita) og Kaj (Emil Tholstrup) ved Friheden Station i Hvidovre. De lever, hvad man kan kalde et helt almindeligt leverpostejsliv, hvor stress over børneeksem, hårde hvidevare og vandskader præger deres hverdag.

Det kan man da ikke lave en serie om? Jo, det kan man, hvis det så viser sig, at Nina og Erik i virkeligheden er såkaldte con artister. I første sæson fik vi allerede i åbningsscenen etableret, at deres fortid var væsentlig mere action packed, da vi ser dem i en gidselsituation i Sydamerika på et af deres store cons.

Indhentet af fortiden

Nina og Erik lægger herefter deres svindler liv på hylden for at hellige sig forstaden og den hverdag, mange af os nok mest kan spejle os i. Det går ikke helt, som de planlagde, da den James Bondske Femme Fatale Jaqueline (Lotte Andersen), der er deres tidligere partner in crime, involverer sig i deres liv igen.

I første sæson får hun næsten modvilligt ægteparret med på at narre sig til millioner fra en dansk medicinalvirksomhed, der ikke har helt rent mel i posen.

Læs også: 5 aktuelle serier du bør binge på Netflix lige nu

Uden at spoile noget som helst såfremt du ikke har fået set første sæson, så kan jeg sige, at det ikke går uden problemer. Og heller ikke uden at involvere deres børn og Esthers kæreste Patrick (Kasper Løfvall Stensbirk).

Skønhedsbranchen står for skud

I seriens anden sæson, hvor jeg i skrivende stund er tre afsnit inde, går handlingen på, at vores svindlerfamilie skal på den igen. Denne gang går det udover skønhedsbranchen. Og hvor det i første sæson var en meget magtfuld medicinalvirksomhed, der skulle smage deres egen medicin, er der i anden sæson skruet endnu mere op for ambitionsniveauet, når en af Europas mest succesfulde skønhedskonger fra Frankrig skal fældes.

(Foto: Viaplay)

Fournier er navnet på den magtfulde beautyboss, der ønsker at købe det danske beautybrand Amanda, der ejes af den succesfulde forretningskvinde og skønhedsdronning af samme navn (Spilles af Simone Lykke, Alfa). Jaqueline får ad omveje igen Nina og Erik med på at trække i arbejdstøjet eller rettere sagt i kostumet, når de skal prøve at scamme sig til et svimlende stort millionbeløb ved at forpurre overtagelsen.

LÆS OGSÅ: 5 serier fra 2020 du bare SKAL se

Ninas opgave er at charme sig ind på Amanda og vinde hendes tillid under påskud af, at hun tror, at Amandas brand er i fare. Erik giver den som lettere gumpetung politimand, der har fået nys om, at der handles med kopivarer af Amandas produkter og derved kan det store svindelnummer starte.

Komplekst manus til ‘Friheden’

Ligesom i første sæson forsøger ægteparret at balancere identiteten som forstadsfamilie med de forskellige karakterer de på underholdende vis spiller, når de skal manipulere sig til millioner.

Tilbage til pointen med, at Friheden placerer sig som en in between-serie, hvilket faktisk er ment rigtigt positivt. Den er ikke svær at forstå sådan helt overordnet, men den formår faktisk at have tilpas mange plottwists, der vidner om en gennemarbejdet sans for detaljer. Samtidigt er den svære disciplin med at lave komik, der hverken er for meget eller for lidt, faktisk rigtig flot mestret i Friheden.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Kirsten Dunst spiller forrygende i ‘On Becoming a God in Central Florida’

Serien Friheden mestrer et komplekst manus på elegant vis og tør godt arbejde med samfundskritiske pointer med velafbalanceret ironisk distance. Der er en dejlig Robin Hood agtig morale i  Friheden, der sender en bredside til industrier der tjener fedt på folks og usikkerheder eller ikke er blege for at placere pengene i skattely.

Utrolig sjov

Serien er samtidig også bare utroligt sjov. Det er særligt humoristisk, når sønnen Kaj er bange for tandfeen, når han hører, den kommer om natten, eller når Patrick kategorisk og insisterende kalder Nina for svigermor uden at få kærligheden gengældt. Det er også sjovt at se, hvordan Esther langsomt men sikkert udvikler sig til at være en mindst lige så beregnende svindler som forældrene.

Der skal afslutningsvist lyde en stor ros til skuepillerne i serien, hvor det er svært at fremhæve den ene frem for den anden. Det er tydeligt at se, at det har været en fest at indspille serien.

Jeg synes indtil videre, at seriens anden sæson lever fremragende op til de store ambitioner, der sikkert er fra seriens skabere såvel som fra Viaplay.

Fakta om Friheden sæson 2

Instruktør: Mikkel Serup
Manuskriptforfatter: Thor Bjørn Krebs
Medvirkende: Lars Ranthe, Lene Maria Christensen, Lotte Andersen, Simone Lykke, Emma Marott, Kasper Stensbirk m.fl.
Land: Danmark
Produktionsår: 2020
Dansk premieredato: 24. Oktober 2020
Dansk streamingtjeneste: Viaplay

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like