Film | Anmeldelser

Anmeldelse: 10 minutter inde i ’I Am: Celine Dion’ græd anmelderen. Dions skæbne er ikke bare hård. Den er grusom

Af
Thea Torp
24. juni 2024
I Am: Celine Dion anmeldelse
I Am: Celine Dion / Foto: Prime Video

Del artikel

Det bliver næsten ikke mere privat og sårbart i dokumentaren på Prime Video om den store diva, der lader os se spastiske anfald, tårer og den umulige kamp for genoprejsning.

’I Am: Celine Dion’

Streamingtjeneste: Prime Video
Premieredato: 25. juni 2024
Genre: Dokumentar
Instruktører: Irene Taylor
Medvirkende: Celine Dion og familie
Land: USA
Spilletid: 1 time og 42 minutter

Jeg elsker Celine Dion. Hendes blanding af kompromisløs vildskab og følsomhed, hendes evne til at hvile i sit eget, gigantiske selv, at være perfekt alt for meget. Den mærkelige diva, supertalentet Nicolas Cages kvindelige modstykke.

Celine Dion er de senere år som så meget andet gået fra dårlig smag til Vogue, og det er heldigt, ikke bare for mig, der endelig kan sætte Dion på til fester, men for os alle sammen.

Dion er lige så inkluderende, talentfuld og generøs med sig selv, som hun er en stjerne af den gamle skole, iklædt pels, Chanel, kun stiletter og en tårnhøj arbejdsmoral. Hun er en gave til populærkulturen.

Eller var.

I en årrække har Celine Dion været væk fra scenen, og i 2022 afslørede hun i en grådkvalt video, at hun er blevet diagnosticeret med den ekstremt sjældne lidelse Stiff Person Syndrome (SPS), der rammer bare en eller to ud af en million og trigges af blandt andet følelsesmæssig stress og støj.

Nu udkommer der en dokumentar om Celines Dions grumme skæbne og kampen mod den. Céline Dion: I am føles som et hjerteknust kærestebrev fra divaen til publikum, som slutningen på balletten Kameliadamen eller Miyazakis Vinden rejser sig, hvor en kvinde forlader sin elskede, fordi hun er for syg til kærligheden.

10 minutter inde i dokumentaren om Celine Dion græder jeg. Det bliver ikke sidste gang. For Dions skæbne er ikke bare hård. Den er grusom.

Generøs med sin sårbarhed

Optagelserne til I Am: Celine Dion starter et år inden offentliggørelsen af den berømte video. Vi ser Dion ligge låst på gulvet, musklerne spænder, og hun stønner i smerte. En eller anden i hendes team ringer 911. Indimellem klippes der til energibomben på scenen, tidligere optagelser i pailletter og flagrende hår.

Celine Dion er ikke forfængelig. Indimellem føles de sårbare optagelser med savl og spasmer som en undskyldning til de fans, hun hele tiden grædende taler om. For at have aflyst koncerter, afbrudt dem halvvejs, ladet som om, mikrofonen ikke virkede. Som om, hun skylder dem mere end en forklaring.

I en scene fortæller hun kameraet om sit særlige bånd til publikum, igen grædende, og der klippes til en strålende Celine, der synger ”’Cause I’m your lady, and you are my man,” og man tænker, at båndet mellem hende og publikum er som mellem to jævnbyrdige elskende.

Det er charmerende ydmygt af en kvinde, der går ensomt rundt i et trist Vegas-palæ, altid iklædt Chanel-pyjamas og med en butler, der serverer milkshakes på sølvfad til hendes enæggede tvillingdrenge.

De supermærkelige superrige

Dokumentaren om Celine Dion har en stemning som kæmpeklassikeren Sunset Boulevard (1950) om den aldrende stumfilmskuespiller Norma Desmond, der sidder glemt og alene, skør af rigdom og succes, i sit kæmpepalæ med mærkelige genstande, kun absurd rige vil købe.

På samme måde er der noget mærkeligt over Dion, der går rundt i gråt lys blandt guldmøbler og taler hen over sit team, de eneste mennesker, der findes i palæet udover den gamle mor, den gamle far, de to teenagesønner og den fede golden retriever Bear (som filmen er dedikeret til).

Hvor er vennerne, tænker man, mens hun ligger i den tomme have og hører Rosenkavaleren med et lidende udtryk, man under hende.

I en kæmpe lagerhal findes minder fra livet, før sygdommen gik i udbrud. Drengenes tegninger er opmagasinerede sammen med hundredvis af sko, kostumer fra optrædener og antikviteter, gammelt legetøj, der har pyntet i divaens enorme boliger.

Nu vandrer Dion rundt i fortiden, gangbesværet med et slør af melankolsk depression over sig. Stemmen er næsten væk, der er en em af den tilbage, og i en hjerteskærende scene viser hun, hvor slemt det står til.

Celine Dion synger brudstykker fra en power-ballade, men stemmen knækker. Det lyder dårligt, falsk. Celine græder igen, jeg gør også. På den måde er I Am: Celine Dion både et afskedsbrev fra en vores største stjerner, men også en oprigtigt hård beskrivelse af, hvordan sjælen er totalt underlagt kroppens hylster.

Vil du lytte til Vi Elsker Serier? Så lyt til vores podcast 'Det, vi elsker', hvor vi en gang om ugen dykker ned i de største nyheder fra kulturens verden. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Del artikel

Andre Film | Anmeldelser