Tæt på karakteren: Derfor blev Scully og Mulder ikoniske karakterer

Foto: The X Files/Disney+

The X-Files præsenterede os både for aliens, et overforbrug af cigaretter og science fiction. Men vigtigst af alt præsenterede de os for Dana Scully og Fox Mulder, og 25 år senere er vi stadig taknemmelige.

Hvis jeg udbryder Scully og Mulder, ud i en balsal fyldt med mennesker, vil en stor procentdel vide, hvem jeg taler om.

The X-Files  (på dansk: Strengt fortroligt) har mange år på bagen – den er endda ældre end undertegnede – men alligevel har The X-Files formået at krydse generationer.

Hovedkaraktererne er stadig hotte, og det er ikke en tilfældighed.

Tiden gjort godt

Tiden har været en vigtig faktor for serien The X-Files, både da den var aktuel i 90’erne, men så sandelig også nu.

Serien var den første til at opstille et format, som den gjorde, og den skabte en helt ny genre. Ugentlig science fiction i 1993 var et helt nyt syn. I dag kan der godt grines en smule af de visuelle effekter, men dengang var de banebrydende. The X Files bragte noget nyt hjem i alle de amerikanske stuer, og derfra startede Scully og Mulders, spillet af Gillian Anderson og David Duchovny, rejse, som nogle af de mest ikoniske karakterer til dags dato.

The X-Files var på sit ypperste, da internettet ikke engang var et internet endnu. Fans begravede sig i konspirationsteorier. De ugentlige monsterafsnit var et hit, og fans udviklede deres eget sprog til omtale af serien. Vigtigst af alt blev fans virkelig knyttet til Scully, Mulder og deres indbyrdes forhold.

Generationens rollemodel

The X-Files blev meget mere end to FBI-agenter, der efterforsker unaturlige hændelser. Seerne blev forblændet af serien på grund af deres kærlighed til de to karakterer, som også udviklede en kærlighed for hinanden. En drømmer og en skeptiker. To karakterer, hvis tillid og indbyrdes forståelse udviklede sig til noget helt særligt.

Serien, og særligt Scully, inspirerede kvinder til at starte karriere inden for ordensreglementet, og til at starte karriere i videnskab, teknologi og matematik. Så ja, der findes rent faktisk en Scully-effekt.

The X-Files fremlagde den kvindelige hovedkarakter som en intelligent kvinde, der var en ligeværdig modspiller til sin mandlige modpart. Hendes affektion og det attraktive i hende lå i hendes intellektuelle kunnen, som gjorde hende til generationens rollemodel for kvinder.

Serien gav os grund til ”at ville tro” takket være den fantastiske on-screen-kemi imellem David og Gillian, som var så splittede, men stadig så overbevist om hver sag. Det var en kamp imellem logik og tro. Et hjerte af en passioneret troende og en logisktænkende læge. De var et team af to modstridende ideologier.

Ingen status uden fans

Mulder og Scully har nok den længste on-screen-kærlighedshistorie, der nogensinde er blevet præsenteret i en serie. Vigtigst af alt så var de også den første dynamiske duo, hvor fansene hellere så dem sammen, end hver for sig. David og Gillians indbyrdes kemi er slet ikke til at tage fejl af og blev opsnappet af seerne tilbage i 90’erne. Det var startskuddet til det verdensomspændende udtryk: Et ship.

For lige at bringe serie-ordbogen frem, så er et ship to karakterer, som fans ønsker i et romantisk forhold. Dette fænomen skabte de to FBI-agenter, som også vil være den essentielle grund til, hvorfor de har opnået så stor ikonstatus. Alle serier, der produceres i dag, har såkaldte ships, hvilket gør Mulder og Scully udødelige. Hver serie med en lang, start-platonisk kærlighedshistorie, er en hyldest til Fox Mulder og Dana Scully. Jeg tør endda at gå så langt som at sige, at de opfandt kærlighed på tv.

Fans finder stolthed i at kalde sig selv ’X-philes’ og fortsat løfte Mulder og Scully til en nærmest guddommelig piedestal.

Deres ikon-status ville ikke være opnået uden seriens præcise timing, som straks forbandt mennesker. I de tidlige halvfemsere var verden vidne til slutningen af den kolde krig. Slutningen af krigen bragte en særlig interesse inden for atombombning, rummet og aliens samt en grænseliggende nysgerrighed i hemmeligheder og det uvidende. Tiden var, at der var minimal tilgang til viden, hvilket gjorde The X-Files til en kilde til information om alt underligt og mystisk.

Fox Mulder og Dana Scully kan nedskrive sig i historiebøgerne som nogle af de nok mest brugte intertekstualiteter i andre værker. Det står klart, at Fox Mulder og Dana Scullys succes ikke kan stå alene. En masse tilfældigheder og omstændigheder har givet både dem og The X-Files ikon-status. En ikonstatus, der er kommet for at blive.

The X-Files kan streames på Disney+.

LÆS OGSÅ: De 3 bedste serieanbefalinger til juleferien

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Vi slugte alle afsnit af ‘Nisser’ på én eftermiddag

LÆS OGSÅ: Gys, Marvel og Star Wars: De bedste serier på Disney+

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like