Hvis du kunne lide ‘The Wire’ og ‘Snowfall’, vil du elske ‘The Chi’

Foto: The Chi/HBO Nordic

Er krimidramaserierne The Wire og Snowfall nogle af de bedste serier, du har set? Så er The Chi en serie for dig.

Der er ikke noget som samfundets betændte underside, der kan danne basis for en tv-serie. Flere af nyere tids største serier har fokus på de mennesker, der lever og trives uden for loven. HBO’s monsterhit The Wire har fået flere roser, end der bliver smidt med i filmen American Beauty, og den nyere Snowfall, der kan ses på de fleste streamingtjenester i dag, er et godt bevis for, at emnet ikke har en udløbsdato.

For de formår at skabe en fornemmelse af samhørighed, tilhørsforhold og identifikation med personerne, så vi sidder på kanten af sofaen og følger den deroute, der sender dem langt ud over kanten.

Nu melder The Chi sig i feltet af serier, hvor asfaltjunglen og de etablerede sociale rammer spiller en lige så stor og afgørende rolle som de enkelte skuespillere.

LÆS OGSÅ: 5 serier der gør os sultne efter flere sæsoner

Handlingen er sat i South Side-delen af Chicago, og den korrekte udtale er Shai og ikke Tji. En hyldest til bl.a. Spike Lee-filmen Chiraq, hvor den del af The Windy City sammenlignes med den krigsramte nation i Mellemøsten.

Selvom betegnelsen ”krigszone” måske nok er at lade hånt om de lande, der oplever reel krig, så er det ikke desto mindre sådan, store del af USA snakker om Chicago, der er voldsomt hårdt ramt af kriminalitet.

There’s no place like home

Men alligevel elsker beboerne i Chicago deres hjemby, og de er stolte af at komme derfra. Sådan har det altid været. Både med tilhørsforholdet og med kriminaliteten.

The Chi er skabt af skuespilleren og manuskriptforfatteren Lena Waithe (Master of None, Them) og kommer selv fra Chicago. Det er tydeligt at se i hendes portrættering af byen, af menneskerne og handlingen.

Serien følger en flok mennesker, der alle bliver berørt på forskellige måder i livet i en fattig og underprioriteret del af byen. Men ligesom i den virkelige verden, er det for simpelt at stemple nogen som enten gode eller onde. Billedet er absolut mere nuanceret end det.

Og ligesom i The Wire, er det mere end bare én gennemgående historie, der bærer serien videre. De mange skæbner er flettet sammen på mere eller mindre behændig vis, og nogle af de enkelte karakterers historier er skarpe og skræmmende, mens andre i deres forudsigelighed skaber et fast forankringspunkt, som seerne kan finde lidt ro.

Det går nemlig ofte meget hurtigt, når The Chi ruller hen over skærmen.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Them’ fanger den skræmmende og slet skjulte racisme og vrede i USA

Der bor 750.000 mennesker i South Side-bydelen af Chicago, og 93 % af dem er sorte. Det har en massiv indflydelse på The Chi, og selvom det socialrealistiske måske ikke er så bragende relevant for en dansk seer, har serien fået stor ros for dens troværdige skildring af de dele af USA, hvor hudfarve i høj grad har indflydelse på huspriser og kriminalitetsrater i nabolagene.

The Chi gør det godt uden at tude over urimelighed og systemets uretfærdige opbygning, og selvom den til tider romantiserer livet i Chiraq, gør den det på en måde, hvor du skal have gjort dig fortjent til at kalde byen hjem.

Nogen for enhver

Serien er netop gået ind i sin fjerde sæson, og som så mange andre serier, der har kørt længe og med så mange forskellige mindre historier, er der stor forskel på indhold, tempo og til tider også kvalitet, men det bliver aldrig skæmmende, og generelt er serien sat så godt sammen, at du hurtigt fortaber dig i livet i The Chi.

Og det er netop her, det kan retfærdiggøres at sammenligne med serier som The Wire og Snowfall.

For vi bliver trukket ud af vores beskyttede lille socialistiske tilværelse, hvor vi himler med øjnene over et system, hvor du skal vælge mellem at få en livsreddende operation eller gå fra hus og hjem.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 3 gode serier du skal se i juni

Der er noget for enhver. Der er historier, der for nogen er banale og ligegyldige, og for andre en åbenbaring. Der er personer, som jeg vil hade, og du vil elske. Og omvendt.

Derfor vil du helt sikkert også finde noget at elske (og hade) i The Chi.

Og hvad mere end det kan vi tillade os at bede om?

LÆS OGSÅ: Stream and Chill: ‘Love, Death + Robots’ er et offer for dens egen succes

LÆS OGSÅ: Fra fly-playboy til taxichauffører: De fem bedste Scorsese-film

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Davis leverer glimrende præstation i ‘Ma Rainey’s Black Bottom’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *