Serier | Guides

Den bedste serie om politik nogensinde: 5 serier du kan bruge som opvarmning til til valget i USA

AfBrian Mogensen
1. november 2020
Borgen sæson 2
Foto: Borgen sæson 2/DR

Del artikel

Særligt når det bliver præsenteret på den helt rigtige måde: I en tv-serie. Her giver vi dig fem bud på serier, der kan få dig i den helt rigtige valgstemning.

Findes der gode og spændende serier om politik? Ja, det gør der. Her får du fem bud på gode serier, som du kan se op til det amerikanske præsidentvalg 2020.

The West Wing (Præsidentens mænd)


Hvor: I din dvd-samling

Ingen over, ingen ved siden af. Aaron Sorkins drama om præsident Bartlet og hans stab vandt pris efter pris i de syv år, den kørte på TV, og det er absolut ikke ufortjent. Serien fokuserer på en dagligdag i den del af det Hvide Hus, hvor præsidenten arbejder, nemlig The West Wing.

Besætningen er fremragende, og Martin Sheen (Apocalypse Now, Grace and Frankie) gør det så godt som Jed Bartlet, at selvom planen var, at han kun skulle have været med i tre-fire afsnit per sæson, blev han hurtigt et fast medlem.

Den er ikke nogen letvægter, så hvis du har viden om det amerikanske politiske system, eller interesse i at lære mere, er The West Wing det åbenlyse valg for enhver. De er flinke til at forklare de mere komplekse dele af det amerikanske system, når det er nødvendigt.

LÆS OGSÅ: Rå gangstere eller artige sygeplejeelever?: Nye serier og sæsoner på Viaplay, TV 2 PLAY, C More, Disney+ og Paramount+ i november

Sheen får følge af Allison Janney (Mom, Bombshell), Bradley Whitford (Cabin in the Woods, The Handmaid’s Tale) og Rob Lowe (Brothers and Sisters, Parks and Recreation), og i den senere sæsoner dukker en lang række kendte ansigter op som fx Glenn Close (101 Dalmatinere, Damages) og John Goodman (Roseanne, The Big Lebowski).

Serien blev blandt andet rost for den præcision, den viser livet i amerikansk politik på. Faktisk så meget, at da folkene bag lavede et særligt dokumentarafsnit, medvirkede en lang række politikere, inkl. tre præsidenter: Gerald Ford, Jimmy Carter og Bill Clinton.

Designated Survivor


Hvor: Netflix

Midt under den årligt tilbagevendende State of the Union styrter et fly ned i The Capitol i Washington. Præsidenten og stort set alle andre i tronfølgerækken dør, og det efterlader Thomas Kirkman, der er minister for Beboelse or Byudvikling, som den eneste tilbageværende, og efter verdens hurtigste forfremmelse er han præsident.

LÆS OGSÅ: Kongeligt gensyn: Nye serier og sæsoner på Netflix i november

Opgaven foran ham ligger i at skulle genopbygge systemet, med meget lidt politisk kapital og en national krise hængende over hovedet. Kiefer Sutherland (Lost Boys, 24 timer) er god i rollen som Kirkman, der i løbet af serien går fra at være en undselig embedsmand til faktisk at fylde den rolle, han har fået påduttet.

Ligesom West Wing giver serien en god mulighed for at finde ud af mere om, hvordan det amerikanske system fungerer. Og den er både velspillet og velfortalt.

Veep


Hvor: HBO Nordic

Politik er normalt et alvorligt og seriøst emne, men det betyder jo ikke, at alle serier skal være det. Veep er alt andet end det. Serien sætter fokus på livet vicepræsidenten, et embede, der traditionelt set er irrelevant, indtil Nr. 1 ikke længere er i spil.

Seriens ganske særlige humor vil spille godt ind hos fans af Parks and Recreation, da seriens måde at filme på til tider kan minde om en mockumentary.

LÆS OGSÅ: Ny podcast: Lykkes Susanne Bier med sin nye serie 'The Undoing'

Julia Louis-Dreyfus (Fars Fede Juleferie, Seinfeld) er blændende god til at være absolut forfærdelig i alle aspekter, mens Anna Chlumsky (My Girl, Halt & Catch Fire) og Reid Scott (Late Night, My Boys) er fremragende modpoler i VP’ens følge.

Selvom det tager lidt tid for serien at finde sin form, er de senere sæsoner virkeligt gode.

Alle er kyniske, selvcentrerede røvhuller, og selvom Veep kan være næsten hjerteskærende hård i sin måde at portrættere de personer, der bestrider de (næst)øverste tillidserhverv, bliver den aldrig for slem til at se. Men den underliggende inkompetence, der gennemsyrer dem allesammen, gør den afvæbnende og sjov.

House of Cards


Hvor: Netflix og Blockbuster

Anderledes hård er tonen i House of Cards, der trods den hårde kritik og medfart, den fik i forbindelse med Kevin Spaceys (American Beauty, Usual Suspects) involvering i #metoo-skandalen, stadig er noget nær et mesterværk.

Serien er baseret på en engelske udgave med samme navn og følger Frank Underwoods kamp for at stige fra at være kongresmedlem til præsidentembedet, og han skyr ingen midler. Spacey spiller over for Robin Wright (Wonder Woman, Unbreakable), der er blændende i rollen som præsidentfruen, og blandt andre gode navne kan nævnes bl.a. Michael Kelley (Changeling, Taboo) og Mahershala Ali (True Detective, Luke Cage).

LÆS OGSÅ: Krimi eller horror? 6 skræmmende serier du bør se … hvis du tør

House of Cards viser i høj grad, at den politiske scene ikke tåler de svage, og Frank Underwood skyr ABSOLUT INGEN midler for at nå sit mål.

Problemerne uden for serien fik en stor indflydelse på, hvordan den udspillede sig i de senere sæsoner, men den er stadig værd at se.

Borgen


Hvor: DR TV og Netflix

Borgen er ubetinget en af de bedste danske tv-serier, og der er endnu en sæson på vej i 2022. Serien viser livet på Christiansborg og den medieverden, der følger ved siden af.

Styrken ligger i, at seriens fiktive univers til trods stadig følger de udstukne regler for dansk politik til en vis grad. Partier og medier hedder noget andet, men det er ikke svært at gennemskue, hvem der er inspirationen bag.

LÆS OGSÅ: Halloween: Disse seriepsykopater skræmmer for alvor livet af dig!

Så selvom det politiske spil ikke helt er Danmark, så er det jo lidt det alligevel, og hovedrollen som statsminister, Birgitte Nyborg Christensen, er fuldstændigt forrygende spillet af Sidse Babett Knudsen.

Hun får selskab af blandt andre Pilou Asbæk (Game of Thrones, Ghost in the Shell), Birgitte Hjort Sørensen (Ørnen, Greyzone) og Peter Mygind (Flammen og Citronen, Riget), og sammen skaber de tre sæsoner, indtil videre, med højspændingsdrama af en kaliber, der kan matche stort set alt andet, der findes af politiske serier.

Altså lige bortset fra West Wing.

Som jo er det bedste nogensinde.

Basta.

Godt valg!

LÆS OGSÅ: Fra Hannibal til Kilgrave: Quiz om stjerneseriepsykopaterne

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Guides